Erdogan: Acordul de încetare a focului în Siria îl va ajuta doar pe Assad

Preşedintele turc a criticat dur acordul de încetare a focului anunţat de SUA şi Rusia, care trebuie să intre în vigoare pe 27 februarie. Erdogan susţine că doar liderul sirian Assad va beneficia de pe urma acordului.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Proiectul unui acord ruso-american de încetare a focului în Siria a fost criticat dur de preşedintele turc, care susţine că acesta îl va ajuta doar pe liderul sirian Bashar al-Assad.

“Sprijinim un acord de încetare a focului care îi va ajuta pe fraţii sirieni”, a declarat Recep Tayyip Erdogan.

“Dar este îngrijorător să vezi că, prin acest acord de încetare a focului, regimul lui Assad - responsabil de uciderea a peste o jumătate de milion de oameni - şi puterile care îl susţin primesc un sprijin deschis, în timp ce faţă de opoziţie se manifestă un ton ezitant”.

Erdogan a acuzat, de asemenea, Occidentul, Rusia şi Iranul că “permit, direct sau indirect, uciderea de oameni nevinovaţi”.

Rusia, la rândul său, a combătut criticile la adresa proiectul.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat: “Fără exagerare, în ziua în care Rusia şi SUA au aprobat iniţiativa comună privind încetarea focului în Siria, în capitalele aliaţilor SUA şi în Washington au fost auzite voci care au pus sub semnul îndoielii acest acord.

“Aceste voci sunt un apel mai degrabă pentru război decât pentru pace.”

Preşedintele american Barack Obama susţine că este precaut în privinţa reacţiilor legate de acord.

Principala opoziţie siriană a confirmat că este pregătită să respecte acordul o perioadă de două săptămâni.

Totuşi, Obama susţine că orice progres ar putea duce la un proces politic necesar pentru soluţionarea războiului din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe