Acordul temporar de pace intră în vigoare în Siria. Luptele încetează în mare parte

În noaptea de vineri spre sâmbătă a intrat în vigoare acordul de pace din Siria ce a fost negociat de SUA şi Rusia. Acordul nu se aplică grupurilor teroriste, precum Statul Islamic.
Locul unui atac cu două maşini capcană în centrul oraşului sirian Homs, 21 februarie 2016.
Locul unui atac cu două maşini capcană în centrul oraşului sirian Homs, 21 februarie 2016. (AFP/Getty Images)

Luptele par să se fi oprit în majoritatea zonelor din vestul Siriei după ce un acord de încetare a ostilităţilor a intrat în vigoare sâmbătă, având la bază un plan ruso-american acceptat de taberele implicate în conflictul vechi de 5 ani.

Dacă suspendarea temporară a luptelor rezistă, atunci ar fi pentru prima dată când puterile mondiale au reuşit să negocieze o pauză în războiul civil. Conform acordului fragil, guvernul sirian şi opozanţii săi sunt aşteptaţi să suspende luptele astfel încât ajutoarele umanitare să poată ajunge la civili şi discuţiile pentru pace să poată fi reluate.

Observatorul Sirian al Drepturilor Omului şi ONU au raportat doar schimburi de focuri izolate în vestul Siriei după ce acordul temporar de încetare a focului a început în noaptea de vineri spre sâmbătă.

ONU a susţinut că se aşteaptă să aibă loc încălcări ale acordului şi a făcut apel la cumpătare pentru a reduce şansele izbucnirii de noi violenţe.

Damascul şi aliatul său Rusia, precum şi o serie de grupuri rebele care luptă împotriva lor, au declarat că doresc să participe la plan.

Acordul temporar de încetare a focului nu se aplică Statului Islamic şi Frontului al-Nusra şi altor grupuri teroriste din Siria. În acelaşi timp, guvernul sirian şi Moscova au declarat că nu vor înceta atacurile împotriva acelor militanţi consideraţi a fi terorişti. Alte grupuri rebele, considerate moderate de către Occident şi care se opun regimului din Damasc, susţin că se tem că acest lucru va fi folosit pentru a justifica atacurile desfăşurate împotriva propriilor lor poziţii.

Frontul al-Nusra, unul dintre cele mai puternice grupuri rebele islamiste din Siria, a cerut vineri luptătorilor săi să îşi intensifice atacurile împotriva forţelor preşedintelui Bashar al-Assad şi împotriva aliaţilor săi, alimentând astfel pericolele pe care le înfruntă acordul pentru pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe