Chiar dacă Rusia nu va porni acum un război total cu NATO, are deja planuri de a distruge Alianţa din interior, afirmă experţi

Vladimir Putin (Getty Images *)
Redacţia
06.05.2024

Era de pace şi prosperitate relativă de care Occidentul s-a bucurat de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial ar putea să se apropie rapid de sfârşit, potrivit Business Insider.

În martie, premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat că Europa se află într-o epocă "prebelică" şi că Rusia nu trebuie să învingă Ucraina pentru securitatea continentului.

"Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut", a declarat Tusk într-un interviu acordat mai multor instituţii media europene. "Este real. De fapt, a început deja acum mai bine de doi ani", făcând referire la invazia rusă în Ucraina.

Acesta este unul dintre o serie de avertismente din ce în ce mai dure că războiul din Ucraina ar putea fi un preludiu la un conflict mult mai mare.

Documente germane de planificare militară scurse în ianuarie imaginau Rusia lansând o ofensivă masivă în 2024 pentru a profita de sprijinul occidental în scădere în Ucraina.

Documentele, obţinute de Bild, prevăd apoi că Rusia îşi îndreaptă privirile către membrii NATO din Europa de Est, urmărind să-şi destabilizeze inamicii prin atacuri cibernetice şi haos intern în statele baltice Estonia, Lituania şi Letonia.

Germania nu este singura. La sfârşitul anului trecut, agenţia de securitate naţională din Polonia a estimat că Rusia ar putea ataca NATO în termen de trei ani.

Membrii alianţei NATO, care numără 32 de state, au jurat fiecare să se protejeze reciproc împotriva atacurilor, conform articolului 5 din Tratatul de la Washington. Asta înseamnă că un atac rusesc asupra unui membru ar putea declanşa un război care să implice mai multe state înarmate nuclear.

Dar, dacă Putin intenţionează într-adevăr să atace NATO şi cum ar putea arăta un atac rămâne neclar.

În martie, Putin a negat că ar avea planuri de a ataca membrii NATO, descriind astfel de afirmaţii ca fiind "un nonsens total".

Cu toate acestea, şefii militari occidentali nu sunt convinşi. Cu o lună înainte, Putin a ameninţat Occidentul cu perspectiva unui atac nuclear din cauza sprijinului acordat Ucrainei.

El a făcut aluzie la o sugestie recentă a preşedintelui francez Emmanuel Macron potrivit căreia NATO ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a sprijini lupta acesteia împotriva invaziei ruse.

Analiştii au declarat pentru Business Insider că Rusia este slăbită de bilanţul războiului din Ucraina şi nu se află în poziţia de a ataca alianţa.

Dar Putin joacă un joc pe termen lung, iar rezultatul războiului din Ucraina şi încercarea de lungă durată a Rusiei de a submina şi corupe NATO vor fi factori cheie pentru a decide dacă Rusia va lovi sau nu.

Putin complotează pentru a corupe NATO

Putin are un avantaj cheie faţă de Occident, a declarat pentru publicaţia citată Philip Ingram, fost ofiţer al serviciilor secrete militare britanice.

În timp ce liderii occidentali îşi fac planuri în cadrul unor cicluri electorale de aproximativ patru ani, Putin este un lider autoritar fără adversari serioşi la puterea sa. Acest lucru înseamnă că el poate privi cu zeci de ani înainte.

"El nu doreşte, în acest moment, o confruntare directă cu NATO", a spus Ingram. "Dar el gândeşte într-un mod diferit şi planifică într-un mod diferit faţă de noi, în Occident, şi, prin urmare, faţă de modul în care o fac ţările NATO".

"Aşadar, ambiţia sa în creştere nu va fi aceea de a ataca NATO şi ţările NATO anul viitor. Dar el va stabili condiţiile pentru a putea face acest lucru", a continuat Ingram.

Analişti precum Ingram cred că Putin îşi dă seama că atacarea NATO acum ar avea un cost vast şi punitiv pentru Rusia. În schimb, Putin va căuta să slăbească NATO din interior pentru a crea puncte slabe pe care le va putea ataca în viitor, dacă va dori.

Pentru a face acest lucru, Putin va intensifica probabil aşa-numitul "război hibrid" al Rusiei împotriva ţărilor NATO.

După cum spune NATO, războiul hibrid "se desfăşoară adesea în zone gri, sub pragul unui război convenţional".

"Instrumentele sau uneltele folosite şi fuzionate împreună pentru a declanşa războiul hibrid sunt adesea dificil de discernut, atribuit şi coroborat".

Acestea pot include răspândirea de teorii ale conspiraţiei şi dezinformare, stimularea partidelor extremiste din anumite ţări, alimentarea ameninţărilor teroriste şi lansarea de atacuri cibernetice pentru a submina fundamentul societăţilor occidentale.

"Este puţin probabil că ameninţarea pe care o reprezintă Rusia pentru NATO să fie o invazie, este mai probabil să provină dintr-o serie de alte ameninţări militare şi non-militare - ceea ce se numeşte adesea ameninţări hibride", a declarat pentru BI Ruth Deyermond, expertă în armata rusă la King's College London.

Un obiectiv central este acela de a îndepărta SUA de angajamentul de a-şi apăra aliaţii europeni, fie sperând că se vor implica într-o altă campanie militară costisitoare în altă parte, fie că se vor plictisi de proiectul NATO.

"Din acest motiv, mă aştept să vedem Rusia folosind toate trucurile şi capacităţile sale pentru a submina unitatea occidentală în anii următori", a declarat pentru Business Insider Bryden Spurling, analist la RAND Corporation.

Un război sub acoperire este deja în curs de desfăşurare

Rusia, subliniază unii, este deja angajată într-un război cu NATO, chiar dacă în mod ascuns.

Cu doar câteva zile în urmă, un grup de bărbaţi din Marea Britanie a fost acuzat că a efectuat, în numele serviciilor secrete ruse, atacuri pirotehnice asupra unei întreprinderi legate de Ucraina. Acesta este doar un exemplu de tactici de "război hibrid".

În ultimele luni, Rusia a fost, de asemenea, acuzată că se află în spatele bruierii sistemelor de navigaţie GPS ale avioanelor din nordul Europei şi din ţările baltice, în ceea ce unii susţin că ar putea fi parte a unui atac de "război hibrid".

Robert Dover, profesor de securitate internaţională la Universitatea Hull din Marea Britanie, a declarat că întrebarea dacă Rusia va ataca NATO este deja redundantă. "Rusia este deja implicată într-un conflict semnificativ cu ţările NATO şi aliaţii lor", a subliniat el.

Războiul din Ucraina a expus limitele serioase ale puterii militare a NATO. Alianţa s-a străduit să producă suficiente proiectile de artilerie şi muniţie pentru Ucraina.

În timpul recentului blocaj al ajutorului american, ţările europene din NATO nu au fost în măsură să compenseze deficitul, iar forţele ucrainene au fost scoase din luptă în ritm de 10 la 1 pe anumite părţi ale liniei frontului, care erau aproape de colaps.

SUA a deblocat recent ajutorul, dar problemele expuse de această situaţie sunt profunde, a declarat Spurling, analist RAND, adăugând că este o slăbiciune pe care Rusia ar putea încerca să o exploateze dacă nu este remediată.

"Acest conflict a scos la iveală cât de slab pregătite sunt armatele occidentale pentru un război care nu este în condiţiile lor", a adăugat el.

Dar Rusia se confruntă, de asemenea, cu probleme masive proprii. Armata sa a fost devastată de invazia din Ucraina. Potrivit estimărilor SUA, întreaga sa forţă de invazie de dinainte de război, de aproximativ 300.000 de oameni, a fost ucisă sau rănită (deşi a refăcut aceste cifre), stocul său de vehicule blindate a fost devastat, iar comandanţii săi au luat în mod constant decizii proaste.

"Este greu de imaginat un scenariu pe termen scurt sau mediu în care guvernul rus să aibă resursele necesare pentru a se angaja într-un alt război de o amploare asemănătoare cu cel din Ucraina", a declarat pentru site-ul citat Deyermond, expertă în armata rusă la King's College London.

Orice potenţial atac împotriva NATO ar avea un cost atât de devastator încât ar putea pune în pericol controlul lui Putin asupra puterii.

"Un război cu NATO ar distruge Rusia, aşa cum Putin va şti foarte bine, şi chiar dacă el crede că există posibilitatea ca SUA să nu intervină pentru a apăra un coleg membru NATO de o invazie rusă, nu dă semne că ar vrea să afle acest lucru jucând ruleta rusească nucleară", a adăugat Deyermond.

Dar, oricât de mult ar dura, Putin este hotărât să obţină o formă de victorie în Ucraina, astfel încât să o poată folosi ca platformă pentru a planifica următoarea campanie a Rusiei, a declarat Ingram.

După Ucraina, Putin va cerceta terenul şi va fi dornic să exploateze alte oportunităţi de extindere a puterii ruseşti.

După cum spune Ingram: "[Putin - n.r.] vrea ca Uniunea Sovietică să revină în mâinile unui lider rus, iar acesta este scopul său final".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor