Două variante rapide şi apetisante de preparare a peştelui file

Doriţi pentru prânz sau cină ceva simplu, rapid şi gustos?
File de peşte la cuptor cu ciuperci
File de peşte la cuptor cu ciuperci (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vă propunem o reţetă delicioasă şi uşoară din file de peste în baiţ de muştar cu verdeţuri şi ciupercile preferate, ce se poate prepara la cuptor sau la tigaie în mai puţin de 20 minute.

Peştele preparat se poate servi alături de orez, cartofi, legume de sezon sau salata preferată.

Ingrediente:

4 bucăţi de file de peste de aprox 15 cm lungime şi gros de 2,5-3 cm,

piper şi sare după gust

Pentru baiţ:

1 lingură de ulei,

1½ - 2 linguriţe de muştar simplu, cu seminţe sau o combinaţie a acestora,

sucul de la o lămâie,

½ linguriţă de boia de ardei,

½ linguriţă de ardei iute uscat (opţional),

2-3 căţei de usturoi mărunţiţi sau daţi prin presă,

verdeţuri după preferinţa - măgheran, rozmarin, cimbru pentru aromă,

2-3 linguri de ulei dacă se prepară în tigaie sau o lingură de ulei dacă se prepară la cuptor,

o grămăjoară de bureţi de rouă sau alte ciuperci pe care le aveţi la îndemână (opţional)

Ingredientele principale
Ingredientele principale (Maria Matyiku / Epoch Times)

Modul de preparare:

Fileurile de peste curăţate se şterg cu prosoape de hârtie pentru a absorbi excesul de apă. Îndepărtarea acesteia este esenţială pentru obţinerea unei cruste frumoase în timpul preparării.

Peştele se sărează şi se piperează, apoi se lasă deoparte.

Prepararea baiţului de muştar cu verdeţuri aromate
Prepararea baiţului de muştar cu verdeţuri aromate (Maria Matyiku / Epoch Times)

Pentru prepararea baiţului se combină muştarul cu uleiul, se adaugă apoi sucul de lămâie, usturoiul, boia de ardei dulce şi iute, iar la sfârşit se presară o parte din verdeţuri.

Peştele se unge uniform cu amestecul de condimente pe ambele părţi. Dacă doriţi să aveţi alături ciuperci, acestea se curată şi se taie în bucăţi dacă sunt prea mari.

Variantă la cuptor:

Cuptorul se preîncălzeşte la foc mare (220 C). Fileurile de peste se pun într-o tavă sau tigaie termorezistentă cu pereţi groşi, iar pe margini se adaugă ciupercile. Peste ciuperci se presară sare şi piper iar pe deasupra se stropesc cu puţină zeamă de lămâie.

Peştele se pune la cuptor
Peştele se pune la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Peştele se dă la cuptor pentru 15 minute.

Este o variantă preferabilă în cazul în care fileurile de peste au textura moale şi fragedă, iar prin rotire s-ar putea desface sau rupe.

Când este gata peştele se scoate din cuptor
Când este gata peştele se scoate din cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Variantă la tigaie:

Se pune o tigaie mare la foc mediu şi se adaugă puţin ulei. Pentru o prăjire uniformă se gătesc doar două fileuri de peste odată. Fileurile se lasă cam 3-4 minute pe o parte sau până când se observă formarea crustei, apoi cu ajutorul unei palete lungi, se întorc uşor pe cealaltă parte, pentru încă 3-4 minute.

Trebuie avut grijă să nu se lase prea mult, deoarece dacă este supra-gătită carnea se întăreşte şi usucă.

După ce peştele e gata se pun ciupercile în tigaie şi se prepară cam 8-10 minute, amestecând din când în când până când sunt gata. Se stropesc cu puţină zeamă de lămâie şi se servesc alături de peste.

Dacă grăsimea rămasă în tavă de la prepararea peştelui este arsă sau nu arată bine, aceasta se surge şi se pune fie o lingură de ulei proaspăt, fie un cubuleţ de unt.

În ambele variante, peştele va fi suculent, fraged şi aromat. Înainte de servire, presăraţi restul de verdeţuri peste peşte şi opţional, ornaţi cu felii de lămâie.

(Maria Matyiku / Epoch Times)

Notă: Timpul real de gătire variază în funcţie de tipul, mărimea şi grosimea fileului cât şi de temperatură de pornire a peştelui. În mod obişnuit, gătesc aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte. Pentru siguranţă, peştele se poate testa cu o furculiţă. Dacă vârfurile pătrund uşor în carne, iar peştele se desparte uşor pe liniile naturale ale cărnii, acesta este gata.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură