Somon la cuptor cu sos de ardei copţi

Somon la cuptor cu sos de ardei copt
Somon la cuptor cu sos de ardei copt (Maria Matyiku / Epoch Times)

Iată o variantă de cină uşoară, sănătoasă şi delicioasă care ne încântă prin aroma şi frăgezimea cărnii de somon. Se poate servi alături de orez fiert, cartofi sau diverse salate de legume.

Ingrediente:

5-6 bucăţi de somon (1kg),
2-3 linguri ulei de măsline,
piper după gust,
un praf de ardei iute (opţional),
2 linguriţe de seminţe de susan,
suc de la 1/2 lămâie,
sare după gust

pentru sos

un ardei mic (galben, portocaliu sau verde),
50 g unt
250 g ardei copţi (proaspeţi sau congelaţi),
100 ml bulion sau 150 g roşii proaspete,
un praf de zahăr,
sare, piper după gust,
o legătură de pătrunjel

Modul de preparare:

Cuptorul se încinge la 180 C.

Se ia o bucată de somon dezosată şi fără piele şi se porţionează în bucăţele potrivite ca mărime. Peştele se asezonează cu piper, ardei iute, seminţe de susan şi se pune într-o tavă termorezistentă. Peste peşte se stoarce sucul de la o jumătate de lămâie, apoi se toarnă puţin ulei de măsline. Vasul se acoperă cu o folie de aluminiu şi se dă la cuptor pentru 20 de minute. Peştele se scoate din cuptor şi se dă deoparte, lăsându-l în continuare acoperit.

În continuare se prepară sosul de ardei. Ardeiul galben se taie în rondele şi se căleşte în unt. Se adaugă ardeiul copt tăiat în felii subţiri, sucul de roşii şi se lasă să fiarbă la foc mic vreo 10 minute. Se adaugă sare, piper, zahăr după gust se amestecă bine apoi se ia de pe foc.

Peste peşte şi presară pătrunjel verde tăiat mărunt, după care se toarnă sosul de ardei. Se serveşte ca atare sau alături de diferite salate sau garnituri.

Vă dorim poftă bună!