Fileu de peşte umplut cu spanac şi seminţe de pin

Peşte la cuptor umplut cu spanac
Peşte la cuptor umplut cu spanac (Maria Baciu / Epoch Times)

E uimitor ce mâncare gustoasă se poate face din fileu de peste proaspăt şi spanac. Rapid şi uşor de făcut, peştele umplut arată bine şi e deosebit de hrănitor. Dacă vă place să fiţi creativi în bucătărie, puteţi alege diferite combinaţii pentru umplutură: spanac cu brânză telemea, spanac cu ciuperci, ceapă, praz, ardei, roşii, etc. În această reţeta am ales combinaţia spanac cu seminţe de pin. E o combinaţie plăcută şi sănătoasă, seminţele de pin fiind crocante, cu un uşor iz de brad, puţin dulci şi delicioase. Sunt o bună sursă de nutrienţi, minerale esenţiale, vitamine şi acizi graşi mono-nesaturaţi care ajută la reducerea nivelului de colesterol în sânge.

Ingrediente:

  • 2 fileuri de bas
  • 1 linguriţă de sare
  • 1/2 linguriţă de amestec de piper negru şi ardei roşu uscat şi măcinat
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 450 g spanac bine spălat şi cu tulpinile îndepărtate
  • 1 lingură de seminţe de pin (în lipsa lor se pot folosi câteva ciupercuţe tăiate mărunt)
  • 1 linguriţa suc de lămâie
  • câteva rămurele de verdeaţă

Pentru sos

  • 200 ml bulion de roşii
  • câteva rondele de ardei (opţional)
  • 2 căţei de usturoi tocat

Mod de preparare:

Fileurile de peşte curăţate se sărează şi se condimentează cu amestecul de mirodenii, apoi se lasă să stea la frigider cel puţin o oră, astfel încât carnea să devină uşor aromată.

Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade.

Uleiul se pune la încălzit pe plită la foc mediu, apoi se adaugă seminţele de pin lăsându-le vreo 15-20 secunde până îşi schimbă uşor culoarea. Se adaugă frunzele de spanac, şi se lasă 2-3 minute, până când frunzele se înmoaie. Se dă la o parte, se presară cu puţină sare şi piper, se stropeşte cu sucul de lămâie şi se lasă să se răcească puţin.

Umplutura de spanac se pune peste fileu, apoi se roteşte începând de la un capăt. Se aşează într-un vas sau tavă care se poate pune în cuptor, punând capătul terminal în jos pentru a preveni rostogolirea ruloului. Repetaţi la fel cu celălalt rulou.

Înainte de a le pune în cuptor, stropiţi rulourile cu puţin ulei de măsline. Se scot de la cuptor după 15 minute. Dacă fileurile sunt mai groase, încercaţi-le mai întâi să fiţi siguri că sunt pătrunse, şi dacă nu sunt mai lăsaţi-le câteva minute, dar nu prea mult, pentru a evita uscarea cărnii.

Între timp, se prepară sosul. Usturoiul tocat mărunt şi rondelele de ardei se pun în ulei încălzit pentru un minut, apoi se adaugă sucul de roşii. Se lasă să fiarbă la foc mic cam 10 minute după care se potriveşte de sare.

Peste rulourile scoase din cuptor se presară verdeaţa tocată mărunt, apoi se toarnă sosul. Se poate servi alături de orez, cartofi natur sau diferite salate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură