Biban la cuptor cu legume lămâie şi capere - gustos şi cu arome delicate

Dacă doriţi o reţetă de preparare a peştelui care să păstreze pe cât posibil gustul delicat al cărnii, încercaţi această metodă simplă de gătire la cuptor.
Biban la cuptor
Biban la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

Carnea de biban este foarte gustoasă, hrănitoare şi sănătoasă, un adevărat răsfăţ pentru iubitorii de peste cu carne albă. Pe de altă parte, gustul uşor astringent şi picant al caperelor dau legumelor din tavă un surplus de aromă şi personalitate.

Ingrediente:

1 biban,
1 ceapă mare sau două cepe mijlocii,
2-3 ardei,
6-7 morcovi mici (500 g),
1 lămâie feliată,
6-7 căţei de usturoi,
10-12 capere,
sare, piper şi paprică după gust,
1 legătură de pătrunjel (sau leuştean),
100 ml ulei de măsline sau 40 g de unt

Modul de preparare:

Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade.
Bibanul se curăţă de solzi şi intestine, se spală apoi în apă rece, după care se tapetează uşor cu un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de apă.

Morcovii se curăţă, şi se lasă întregi dacă sunt mici, sau se taie sub formă de bastonaşe dacă sunt mai mari. Ardeii se taie în rondele, la fel şi ceapa. Usturoiul se curăţă şi se lasă întreg.

Peştele se sărează şi se pipărează atât pe exterior cât şi în interior. Pe una dintre părţile laterale se fac 4-5 crestături nu prea adânci, în care se vor pune câte o jumătate de felie de lămâie.

În interiorul peştelui se pun câteva frunze de pătrunjel, câteva rondele de ardei, 2-3 felii de lămâie, peste care se aşează din nou câteva crenguţe de pătrunjel. Se închid părţile laterale cu ajutorul unei scobitori. Se presară pe deasupra puţină paprică, pentru culoare.

În tava în care se pune peştele la cuptor, se aşează un strat de ceapă şi ardei, apoi se aşează peştele umplut, iar în jurul lui, se aranjează morcovii şi se adaugă usturoiul.

Peste legume se presară sare şi piper, apoi se adaugă caperele, având grijă să fie câteva şi pe peşte. Caperele dau un gust deosebit mâncării.

Deasupra peştelui se pun cubuleţe de unt. Peste legume se toarnă o cană de apă, lăsând apa să se scurgă uşor pe marginea interioară a tăvii, pentru a evita spălarea condimentelor.

Pentru a evita arderea cozii, aceasta se poate înveli în hârtie de copt. Tava se acoperă cu hârtie de copt după care, se dă la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Înainte cu 10 minute inaite de-a scoate peştele din cuptor, se indeparteeaza foaia de copt de deasupra tăvii. Se verifică sosul din tavă, şi se adaugă puţină apă dacă a scăzut prea mult. De asemenea, peste peşte se toarnă cu o lingură puţin sos din tavă.

Când peştele este bine pătruns se scoate din cuptor şi se serveşte. Poftă bună!