Zvonurile privind o nouă ţintă de preţ pentru petrolul saudit, un avertisment pentru cei care încalcă reducerea OPEC
Raliul preţului petrolului s-a inversat din nou după apariţia unor informaţii conform cărora cel mai mare producător de petrol al OPEC, Arabia Saudită, ar căuta să accelereze procesul de anulare a reducerilor producţiei sale de petrol. Curba forward a petrolului Brent a urmat o traiectorie sinuoasă în septembrie, trecând de la un regres semnificativ la sfârşitul lunii august la un nivel plat la 10 septembrie; aceasta a fost urmată de o redresare treptată şi de o accentuare până la 24 septembrie şi apoi de o nouă aplatizare.
Pieţele futures ale petrolului continuă să fie puternic pesimiste: în urmă cu 3 zile, Wall Street Journal a raportat că numărul de poziţii scurte deţinute de administratorii de fonduri în contractele futures Brent a depăşit numărul de poziţii lungi pentru prima dată în istorie, datorită perspectivelor ca mai mult ţiţei OPEC să ajungă pe pieţe în viitorul apropiat.
Săptămâna trecută, Financial Times (FT) a raportat că Arabia Saudită este pregătită să renunţe la ţinta sa neoficială de preţ de 100 USD/baril pentru ţiţei, în timp ce se pregăteşte să crească producţia, semnalând în mod eficient că este resemnată cu o perioadă prelungită de preţuri scăzute ale petrolului.
Anterior, Arabia Saudită şi alţi şapte membri OPEC trebuiau să renunţe la reducerile de producţie de lungă durată de la începutul lunii octombrie. Cu toate acestea, întârzierea de două luni a stârnit speculaţii cu privire la momentul creşterii producţiei, preţurile Brent scăzând sub 70 USD pe baril din cauza temerilor legate de cerere şi a economiei chineze slabe. FT a raportat că regatul s-a angajat acum să readucă producţia, conform planului, la 1 decembrie, indiferent de condiţiile de pe piaţă şi de preţurile petrolului la momentul respectiv, în timp ce ţara încearcă să evite ca producătorii din afara OPEC, inclusiv Statele Unite, să deţină mai multe cote de piaţă.
Cu toate acestea, există o mulţime de detractori, inclusiv OPEC, care a negat la începutul acestei săptămâni că ar avea o nouă ţintă de preţ.
Cu toate acestea, zvonurile saudite sunt cu siguranţă îngrijorătoare pentru pieţele petroliere, având în vedere rolul extraordinar jucat de această ţară în calitate de producător cheie al OPEC. Într-adevăr, Arabia Saudită reprezintă în prezent 2 mb/d din cele 2,8 mb/d de reduceri ale producţiei din partea membrilor OPEC şi un total de 3,15 din partea OPEC. În esenţă, contribuţia Arabiei Saudite este dublă faţă de cea a întregului grup, doar Regatul şi Kuweitul reducând în prezent producţia cu un procent de două cifre. De fapt, o mare parte din scăderea producţiei de către alţi membri OPEC nu este voluntară, ci reflectă mai degrabă incapacitatea acestora de a-şi atinge cotele.
Cu toate acestea, analiştii de mărfuri de la Standard Chartered au adoptat o viziune mai nuanţată asupra situaţiei în curs de desfăşurare. Potrivit StanChart, creşterea producţiei Arabiei Saudite cu 84 de mii de barili pe zi (kb/d) în fiecare lună începând cu decembrie 2024 nu înseamnă neapărat că regatul şi-a schimbat politica şi vizează cota de piaţă, subliniind că Arabia Saudită nu a avut o ţintă de preţ de mulţi ani. În opinia StanChart, principala poveste de bază este că Arabia Saudită transmite un avertisment că va accelera eliminarea treptată a reducerilor voluntare dacă toţi partenerii implicaţi nu îşi îndeplinesc promisiunile. StanChart consideră că cea mai recentă mişcare a Arabiei Saudite este unul dintre mai multe avertismente pe care le-a lansat în ultima perioadă faţă de orice ţară care încearcă să profite de pe urma respectării obligaţiilor de către alţii.
Respectarea promisiunilor va fi esenţială pentru a determina dacă pieţele petroliere rămân sau nu tensionate.
În iulie, Rusia, Irakul şi Kazahstanul au prezentat Secretariatului OPEC planurile lor de compensare pentru volumele de ţiţei supraproduse pentru primele şase luni ale anului 2024. Potrivit OPEC, toate volumele supraproduse vor fi compensate integral în următoarele 15 luni, până în septembrie 2025, Rusia „rambursând” un volum cumulat de 480 kb/d, Irakul 1.184 kb/d şi Kazahstanul 620 kb/d. Potrivit StanChart, reducerile compensatorii ale producţiei de către cei trei membri OPEC reprezintă o reducere combinată de 370 kb/d în octombrie şi apoi o cantitate variind între 162 kb/d şi 206 kb/d din noiembrie 2024 până în septembrie 2025. StanChart a calculat că, dacă se adaugă programul de compensare la reducerea obiectivelor anunţată recent ca urmare a amânării punerii în aplicare a reducerii treptate, producţia OPEC va scădea cu 530 kb/d în T4-2024, cu 540 kb/d în T1 şi T2-2025 şi cu 560 kb/d în T3-2025, dacă toate angajamentele sunt respectate.
StanChart a susţinut că ipoteza actuală a pieţei că nu va exista nicio reducere a compensaţiilor este greşită, deoarece este foarte puţin probabil că alte ţări OPEC să o ia uşor. StanChart afirmă că este puţin probabil că Arabia Saudită să mai accepte o revenire asupra promisiunilor făcute de supraproducători, menţionând că vizitele de profil înalt în Irak şi Kazahstan ale secretarului general al OPEC, Haitham al Ghais, sugerează că OPEC intenţionează să dea curs reducerilor promise.
„Am primit asigurări ferme că Irakul continuă să fie pe deplin angajat în eforturile continue de stabilizare a pieţei ale DoC. În timpul acestei vizite, Irakul a prezentat măsuri clare şi hotărâte pentru a compensa volumele supraproduse şi a dat asigurări că va obţine conformitatea deplină în continuare", a declarat al Ghais după vizita la Bagdad.
Deficit bugetar
Este puţin probabil ca Arabia Saudită să fie prea îndrăzneaţă în ceea ce priveşte ritmul de retragere, având în vedere că ţara se confruntă deja cu un deficit bugetar semnificativ la preţurile actuale ale petrolului. După ce s-au bucurat de un excedent bugetar rar în 2022, majoritatea economiilor din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) îşi văd deficitele bugetare crescând, preţurile actuale ale petrolului fiind încă mult sub nivelul necesar pentru echilibrarea bugetelor.
Potrivit FMI, Arabia Saudită, cea mai mare economie din CCG, are nevoie de un preţ al petrolului de 96,20 USD pe baril pentru a-şi echilibra bugetele, în mare parte datorită ambiţiosului program Vision 2030 al MBS. Situaţia nu este favorizată de faptul că, în ultimii ani, naţiunea bogată în petrol a suportat cea mai mare parte din reducerile de producţie ale OPEC. În prezent, regatul pompează 8,9 milioane b/d, cel mai scăzut nivel din 2011. De fapt, Arabia Saudită a vândut mai puţin petrol la preţuri mai mici, agravând astfel deficitul de venituri.
Acestea fiind spuse, saudiţii îşi mai pot permite să provoace unele suferinţe pe pieţele petroliere. După cum a remarcat Irina Slav, colaborator oilprice.com, Arabia Saudită poate pur şi simplu să frâneze Vision 2030, poate să o transforme în Vision 2040 sau chiar Vision 2050 dacă pieţele petroliere refuză să coopereze. În plus, FT a raportat că Arabia Saudită consideră că are suficiente opţiuni alternative de finanţare pentru a face faţă unei perioade de scădere a preţurilor, inclusiv exploatarea rezervelor valutare sau emiterea de datorii suverane.
În ultimă instanţă, pieţele petroliere vor trebui pur şi simplu să aştepte înainte de a se decide să ia în considerare cacealmaua Arabiei Saudite. Din fericire, criza petrolului din perioada Covid şi prăbuşirea preţului petrolului au pus pe jar OPEC, iar mulţi producători au menţinut de atunci o disciplină impresionantă în materie de producţie. Este puţin probabil ca aceştia să fie dispuşi să se angajeze într-o nouă cursă până la limita de jos prin inundarea pieţelor cu petrol.