Zorii une noi ere? Un inculpat va fi sfătuit în sala de tribunal de un robot-avocat prin intermediul unei aplicaţii de smartphone
alte articole
O audiere de tribunal din februarie va intra în istorie atunci când inculpatul va fi consiliat de inteligenţa artificială. Tehnologia provine de la compania DoNotPay, fondată în 2015 de un student al Universităţii Stanford, şi a fost dezvoltată iniţial pentru a face apel în cazul amenzilor de parcare, relatează Daily Mail.
Primul robot-avocat din lume va funcţiona pe smartphone-ul inculpatului şi va asculta comentarii pentru a-i oferi clientului său instrucţiuni despre ce să spună în pledoarii.
Care este tribunalul din SUA, acuzaţiile şi numele acuzatului nu au fost dezvăluite, potrivit New Scientist.
Când a lansat tehnologia, Joshua Browder a creat iniţial robotul pentru a face apel în cazul amenzilor de parcare în Marea Britanie, dar de atunci a extins-o în SUA.
Cu toate acestea, această tehnologie a fost concepută într-un format de chat, în care robotul ar continua cu întrebări pentru a afla detaliile cazului, cum ar fi "tu sau cineva cunoscut conduceaţi?" sau "a fost greu să înţelegeţi semnele de parcare?".
După ce analizează răspunsurile, robotul decide dacă aveţi dreptul la o cale de atac, iar dacă da, va genera o scrisoare de apel care poate fi depusă în instanţă.
Un format similar va fi folosit în procesul din februarie, dar robotul va "asculta" conversaţiile dintre procuror şi inculpat pentru a-şi sfătui clientul ce trebuie să spună în continuare.
Cu toate acestea, inteligenţa artificială (IA) a fost antrenată pe declaraţii factuale pentru a "minimiza răspunderea juridică", a declarat Browder pentru New Scientist.
De asemenea, el a modificat instrumentul audio pentru a nu reacţiona instantaneu la declaraţii, astfel încât IA să poată analiza comentariile şi apoi să prezinte o soluţie
"Totul ţine de limbaj, iar pentru asta avocaţii cer sute sau mii de dolari pe oră", a spus Browder, care crede că această tehnologie va înlocui într-o zi avocaţii.
"Vor exista în continuare o mulţime de avocaţi buni care ar putea să pledeze la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar o mulţime de avocaţi cer prea mulţi bani pentru a copia şi lipi documente şi cred că vor fi cu siguranţă înlocuiţi şi ar trebui să fie înlocuiţi".
Site-ul DoNotPay arată că tehnologia sa poate fi folosită şi pentru alte lucruri decât pentru un robot-avocat: lupta împotriva corporaţiilor, înfrângerea birocraţiei, găsirea de bani ascunşi şi intentarea de procese împotriva oricui.
Robotul a învăţat legile privind zborurile anulate şi întârziate, şi asigurarea pentru protecţia plăţilor.
DoNotPay oferă, de asemenea, consultanţă privind drepturile consumatorilor şi drepturile la locul de muncă pentru persoanele din SUA şi Marea Britanie, inclusiv hărţuirea la locul de muncă sau afirmaţiile înşelătoare din reclame.
Totodată, pentru cazurile mai grave, IA va pune utilizatorii în legătură cu un ajutor extern, cum ar fi reprezentarea juridică pro bono.
China a fost prima ţară care a folosit inteligenţă artificială în sala de judecată.
În iulie anul trecut, s-a dezvăluit că această naţiune foloseşte tehnologia pentru a-şi "îmbunătăţi" sistemul judiciar prin recomandarea de legi, redactarea de documente şi alertarea "erorilor umane percepute" în decizii.
Judecătorii trebuie acum să consulte inteligenţa artificială în fiecare caz prin lege, a precizat Curtea Supremă de la Beijing, iar dacă se opun recomandării acesteia trebuie să prezinte o explicaţie scrisă pentru motivul pentru care o fac.
Inteligenţă artificială a fost, de asemenea, conectată la bazele de date ale poliţiei şi la sistemul orwellian de credite sociale al Chinei, ceea ce i-a conferit puterea de a pedepsi oamenii prin punerea automată a proprietăţii unui hoţ la vânzare online.
China a dezvoltat un sistem de "instanţă inteligentă" cel puţin din 2016, când preşedintele Curţii Supreme de Justiţie Qiang Zhou a cerut ca tehnologia să îmbunătăţească "corectitudinea, eficienţa şi credibilitatea" sistemului judiciar.
Acest lucru a însemnat introducerea de roboţi de recepţie în tribunale pentru a oferi asistenţă juridică online, de aparate de înregistrare cu recunoaştere automată a vocii în sălile de judecată, care elimină necesitatea transcrierii, şi de "săli de judecată virtuale" în care cazurile pot fi audiate online.
China a introdus chiar şi un "tribunal de internet" foarte specializat, care se ocupă exclusiv de cazuri legate de lumea virtuală - cum ar fi împrumuturile online, disputele privind numele de domeniu şi probleme legate de drepturile de autor.