Ziua Naţională a României sărbătorită cu fast în Piaţa Arcului de Triumf
alte articole
Peste 15.000 de români au participat, în acest an, la tradiţionala paradă militară, dedicată Zilei Naţionale a României, în cadrul căreia au defilat peste 1.500 de militari.
La eveniment au participat preşedintele României, Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, foştii preşedinţi ai României, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, dar şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, fostul premier Nicolae Văcăroiu, fostul procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi, ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, miniştrii, parlamentari şi reprezentanţi ai corpului diplomatic şi ai armatei.
Parada militară a fost condusă, în acest an, de generalul-maior Nicolaie Dohotariu, comandantul Diviziei 1 Infanterie ”Dacica”, purtătoarea tradiţiei Armatei 1, unitate înfiinţată în timpul Primului Război Mondial.
Şeful statului a fost cel care a deschis parada de 1 Decembrie, la ora 11:00, fiind deopotrivă huiduit şi aplaudat de participanţii la ceremonia militară. Traian Băsescu a trecut în revistă Garda de Onoare, iar apoi corul academic ”Divina Armonie” a intonat Imnul Naţional, pe durata căruia au fost trase 21 de salve de tun.
Imediat după momentul imului, preşedintele Traian Băsescu a depus o coroanã de flori în cinstea eroilor neamului, după care a decorat drapelele de luptă ale Batalioanelor 2 Infanterie ”Călugăreni” şi 495 Infanterie ”Căpitan Ştefan Şoverth”, prezente în misiunile din Afganistan.
Parada militară de la Arcul de Triumf a debutat cu defilarea detaşamentului Batalionului 2 Infanterie ”Călugăreni” din Brigada 1 Mecanizată 'ARGEDAVA', urmat de detaşamentul Batalionului 495 Infanterie ”Căpitan Ştefan Şoverth” din Brigada 1 Mecanizată ”ARGEDAVA”. Ceremonia militară a continuat apoi cu momentul militarilor români participanţi la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest şi Afganistan.
De la tradiţionala paradă militară nu au lipsit reprezentanţii Forţelor pentru Operaţii Speciale, detaşamentul Forţelor Aeriene Române şi detaşamentele Forţelor Navale. De asemenea, pe sub Arcul de Triumf au defilat elevii instituţiilor militare de învăţământ, detaşamentul de acţiuni speciale al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei, detaşamentul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţã, detaşamentul de studenţi al Academiei de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza”, precum şi detaşamentul Brigăzii Antiteroriste a SRI.
Ceremonia a continuat cu apariţia Detaşamentului de Cavalerie al Jandarmeriei, în vreme ce Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti a fost reprezentată la defilare de spectaculoasa Patrulă Călare. Totodată, în timpul defilării au zburat avioane MiG-21 Lăncer, Spartan sau Hercules şi elicoptere de tipul IAR-330 Puma SOCAT.
Finalul ceremoniei militare a fost marcat de defilarea drapelelor de epocă, urmată de onorul Gărzii de Onoare a Regimentului 30 Gardă ”Mihai Viteazul”, acompaniat de muzica reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale şi Muzica Militară a Diviziei 1 ”Dacica”.
La sfârşitul paradei militare organizate cu prilejul Zilei României, atât Traian Băsescu, cât şi Victor Ponta şi Crin Antonescu, s-au declarat mulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat ceremonia.
Suma alocată în acest an pentru parada militară de Ziua Naţională a fost mai mică decât în anii trecuţi, după ce, la începutul lunii octombrie, Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a cerut cheltuieli minime pentru organizarea Zilei Naţionale a României, pe 1 Decembrie.
De asemenea, costurile mai mici din acest an sunt o urmare a antrenamentelor mai puţine, efectuate înainte de parada oficială.
Bugetul prea mic alocat organizării manifestărilor dedicate zilei de 1 Decembrie a făcut ca de la parada militară de astăzi să lipsească tehnica grea. Spre deosebire de alţi ani, de această dată, de la parada oficială au lipsit blindate precum maşina de luptă a infanteriei 84 M “Jderul”, transportorul amfibiu B 33 “Zimbrul”, tancul TR 85 M1 “Bizonul”, sistemul de artilerie LAROM sau “Ghepardul”. Prin urmare, românii care au sărbătorit Ziua Naţională la parada militară de la Arcul de Triumf s-au mulţumit să asiste la defilarea blindatelor uşoare, precum Piranha III C, cele de tip URO VAMTAC sau autoturismele de teren Chevrolet Tahoe şi autospecialele de intervenţie EOD.
Cu toate acestea, cei aproximativ 15.000 de mii de spectatori au avut suficiente motive să participe la parada militară din acest an, care spun ei, nu i-a dezamăgit:
”Am venit special din Constanţa pentru această zi a românilor. Până în acest an, am văzut paradă militară la televizor. Acum am văzut-o în realitate şi e altceva. E mult mai frumos. Mi-au plăcut şi militarii şi tehnica militară. Chiar dacă a fost făcută cu buget redus, cred că a fost un succes. Am făcut 250 de kilometri şi a meritat!”, a mărturisit un constănţean încântat de ceremonia de la Arcul de Triumf.
Au fost însă şi spectatori nemulţumiţi că nu au putut vedea prea bine defilarea. Norocoşii care au reuşit să obţină un loc bun s-au bucurat de noutăţile incluse în parada de Ziua României. Printre acestea s-a numărat prezenţa lui Max, câinele român salvator de vieţi în teatrul de luptă din Afganistan, moment gustat în special de cei mai mici dintre spectatorii paradei de 1 Decembrie, prezenţi în număr mare la defilare, alături de părinţii lor.
Max a defilat alături de conductorul său pe MRAP, o maşină de luptă blindată, folosită de militării români în Afganistan, aflată tot în premieră, la evenimentul din acest an. Vehiculul a fost împrumutat, împreună cu alte 16 maşini şi este folosit la antrenamente de soldaţii care urmează să fie detaşaţi în misiuni în Afganistan.
În plus, tot pentru prima oară, în acest an, parada Jandarmeriei a fost deschisă de o fetiţã de 9 ani, premiată la concursuri de echitaţie.
Pentru cei mai mulţi dintre cei prezenţi, atmosfera de sărbătoare a fost principalul motiv pentru care au ales să petreacă Ziua Naţională a României în Piaţa Arcului de Triumf şi singurul lucru care a contat.
”Defilarea a fost foarte frumoasă, chiar dacă a fost foarte multă lume şi nu am văzut mai nimic. Atmosfera este ceea ce contează. Că suntem români şi suntem toţi la un loc. Aşa ar fi normal!”
În încheierea momentului festiv numeroşi români au ales să continue sărbătoarea cu o vizită la Arcul de Triumf. Aceştia au putut urca în monumentul deschis publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Cei care nu au avut răbdare să aştepte la coada care s-a format în doar câteva minute de la încheierea ceremoniei militare, mai au ocazia duminică, între orele 12.00 şi 18.00.
Mesaje de 1 decembrie, pentru cititorii Epoch Times România
”La mulţi ani România! La mulţi ani tuturor românilor din România şi de pe celelalte meleaguri. Astăzi este sărbătoarea tuturor românilor, Unirea românilor. 94 de ani are această ţară frumoasă, slujită de veterani de război, cum suntem noi, supravieţuitori ai celui de-al doilea Război Mondial, care au luptat sub tricolorul românesc, de la Prut la Stalingrad şi de la Stalingrad la Viena”. General în rezervă, Dragnea Badea Marin.
”Este un prilej de mare bucurie, de mare satisfacţie şi este ziua în care ar trebui să ne aducem aminte de ceea ce suntem. Că suntem români şi că întotdeauna ar trebui să ne comportăm ca atare: adică să fim responsabili, să fim maturi, să îndrăznim foarte mult, să ne căutam locul în istorie, cel pe care strămoşii noştri l-au dus atât de departe”. Şeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice al Ministerului Apărării Naţionale, Colonel Răduţ Marian Bîlbîie.