Ziua Mondiala a Raurilor - un eveniment ce prinde amploare
VANCOUVER — Raurile si cursurile de apa din jurul lumii vor primi o atentie foarte speciala in 27 septembrie cand milioane de oameni si mii de organizatii vor lua parte la Ziua Mondiala a Raurilor (ZMR).
Din Canada pana in Camerun, din Anglia in Africa de Sud, si din Taiwan pana in Serbia, participantii la ZMR vor incerca sa ingrijeasca apele lor locale.
Acum in cel de-al cincilea an al sau, ZMR s-a dezvoltat de la Ziua Raurilor din British Columbia (B.C.), care a fost fondata in 1980 de catre Mark Angelo, presedintele ZMR si presedintele Institului pentru Rauri din cadrul Institutului pentru Tehnologie din provincia canadiana British Columbia.
Multumita unui lobby extensiv din partea lui Angelo, ZMR a devenit un eveniment cu radacini internationale care este recunoscut de si primeste suport din partea agentiilor ONU si a altor organizatii implicate in ingrijirea si administrarea ecosistemelor raurilor.
“Cred ca este minunat sa vezi ca un astfel de eveniment, care a inceput ca un eveniment in B.C., infloreste intr-o astfel de sarbatoare internationala cu un succes incredibil,” sustine Angelo.
Activitatile ZMR includ curatiri extreme, programe de dezvoltare a mediului, initiative de restaurare a cursurilor de apa, programe educationale si festivaluri comunitare pe malurile raurilor.
In timp ce evenimentul ofera o oportunitate pentru ca oamenii sa iasa la aer curat si sa se bucure de raurile locale, acesta ajuta de asemenea la cresterea constientizarii asupra nevoii pentru o intretinere mai buna a ecosistemelor raurilor, sustine Angelo.
“Evenimentul se concentreaza pe multele valori ale raurilor noastre; de asemenea creaza o constientizare mai mare fata de unele amenintari infruntate de raurile noastre si ajuta la incurajarea oamenilor sa devina mai implicati in protectia raurilor.”
Raurile lumii, explica Angelo, infrunta “o multime de presiuni — lucruri precum poluare, urbanizare, pierderea unor habitate riverane sau de-a lungul cursurilor de apa, extractia excesiva a apei si construirea barajelor.”
Angelo este implicat de asemenea in intocmirea unei “liste anuale a celor mai amenintate rauri” pentru raurile din British Columbia. In fruntea listei in acest an se afla Raul Flathead datorita unor temeri legate de propunerea controversata a deschiderii unei mine de carbuni in regiune.
Raul Flathead curge prin sud-estul B.C. in Montana si este considerat a fi unul dintre cele mai salbatice si frumoase rauri din America de Nord. Raul sustine populatii importante de pesti precum si cea mai mare densitate de ursi grizli din America de Nord, sustine Angelo.
Ziua Mondiala a Raurilor completeaza Deceniul “Apa pentru Viata”, lansat in 2005 de catre ONU. Initiativa de 10 ani tinteste sa creasca constientizarea pentru problemele legate de apa in intreaga lume si, pana in 2015, sa reduca la jumatate numarul de oameni care sunt incapabili sa acceseze sau sa isi permita sa bea apa potabila curata.
Angelo, care in 2001 a primit Ordinul Canadei pentru munca sa legata de mediul inconjurator, sustine ca popularitatea si evolutia ZMR si faptul ca activitatile au loc in aproximativ 30 de tari reprezinta un pas pozitiv pentru viitor.
Dar mai este mult de munca. “Trebuie sa ne uitam la resursele noastre de apa ca la ceva ce necesita o mai buna administrare si ingrijire. Cred ca trebuie sa tratam apa cu mai mult respect decat am facut-o in trecut,” sustine el.