'Ziua Marelui Unu'
În ziua de 11.11, la ora 11,11 minute şi 11 secunde s-a creat cel mai lung palindrom cu 1, adică o secvenţă de caractere care, citite invers, rămâne identică (din grecescul palin, înapoi, şi dromos, cursă). De la aşa-numita 'duzină a diavolului' şi până la 'Ziua marelui Unu'', combinaţiile numerice atrag atât oamenii de ştiinţă cât şi pasionaţii de ezoterism, scrie joi ziarul italian La Repubblica.
Un astfel de lanţ s-a întâmplat doar o singura dată, în 1111: în acel an, Henry al V-lea l-a închis pe Papa Pascal al II-lea pentru a obţine dreptul de învestitură şi încoronarea imperială şi a murit filosoful al-Ghazali. O astfel de dată nu se va mai întâlni de-a lungul timpului, cu excepţia unor schimbări imprevizibile în calendarul gregorian. Pentru a nu risca, vineri Piramida lui Keops este închisă pentru public, aşa cum a comunicat Abou Mezahab, directorul departamentului de arheologie a faraonilor.
'Nici noroc, nici ghinion. Din acest punct de vedere numărul 11 în iudaism este neinfluent. Are doar alte semnificaţii', a dat asigurări rabinul-şef al Romei, Riccardo Di Segni. 'Pentru noi, evreii - a spus rabinul - este un număr prezent în unele ocazii simbolice importante. Cea mai cunoscută şi cea mai răspândită se referă la cele 11 stele care apar în visul lui Iosif şi care reprezintă numărul total al copiilor lui Iacov, Iosif fiind al 11-lea. Apoi 11 sunt esenţele parfumului ars în Templul din Ierusalim: zece cu miros plăcut şi una cu miros neplăcut'.
Di Segni a subliniat că în 'Cabala' (partea din tradiţia ezoterică a misticii ebraice) 'Sephiroth'' (instrumentele folosite de Dumnezeu) sunt 10, dar există şi un altul care transcende şi este 'cunoaşterea'. În plus, pentru Ghematriah (una din metodele de interpretare folosite de 'Cabala' şi care constă în studiul cuvintelor scrise în ebraică), 'într-unul din modurile de a reda numele lui Dumnezeu, Vav şi Ayin, cu alte cuvinte cinci şi şase, formează împreună numărul 11. Acest lucru are o mare semnificaţie', spune Di Segni. Totodată, în timp ce în calendarul solar anul este alcătuit din 365 de zile pentru 12 luni, 'cel ebraic este lunar şi durează cu 11 zile mai puţin', precizează rabinul-şef.
Şi pentru masoni şi grupurile ocultiste 11 este un număr cu o rezonanţă specială: unii spun ca are proprietăţi psihice sau că reprezintă un canal pentru subconştient. Alţii subliniază dualitatea lui, o reflectare a paradigmei bine-rău prezentă la începutul omenirii. Alţii subliniază că 11 este data celui mai grav atac terorist din istoria modernă, că Turnurile Gemene seamănă cu un 11 iar primul avion care le-a zdrobit a fost zborul 11.
Apollo 11 a dus primii oameni pe Lună. Recentul cutremur catastrofal din Japonia a avut loc pe 11 (martie). Alţii amintesc profeţia Sf. Malachy, care a prezis în secolul 11 că vor fi 12 Papi înainte de o apocalipsă biblică, iar Papa Benedict al XVI-lea este al 11-lea.
Semnificaţia istorică a numărului nu este nici ea neglijabilă: armistiţiul din Primul Război Mondial a fost semnat la ceasul al 11-lea din ziua a 11-a a lunii a 11-a din 1918. La 11 noiembrie 1911 a avut loc 'The Great Blue Norther' în SUA, când temperatura a scăzut brusc şi au avut loc furtuni, tornade, fulgere, murind peste 300 de persoane.
Vineri, la 11.11 GMT, mii de oameni din întreaga lume s-au dus la Capilla del Monte, la aproximativ 800 de kilometri de Buenos Aires, la poalele muntelui Uritorco, încărcat de legende încă din epoca prehispanică: se aşteaptă sfârşitul lumii, sau deschiderea unei porţi cosmice pentru trecerea într-o altă realitate. Potrivit tradiţiei orale, indigenii care au locuit aici înainte de sosirea conchistadorilor, cunoscuţi sub numele de ''Comenchigones'', contemplau entităţile care traversau cerul, crezând că erau sufletele morţilor. La aceasta s-a adăugat povestea unor entităţi venite din centrul pamântului, numite Ovni, capabile să dispară în munte fără urmă. În secolul al XII-lea, cavalerul Parsifal ar fi adus Sfântul Graal şi Crucea Cavalerilor Templieri, pe care le-ar fi lăsat, împreună cu piatra filosofală, în apropierea muntelui. Există şi credinţa că în burta muntelui se află oraşul Erks, locul metafizic al energiei, capabil să trezească o nouă omenire.
Despre 11.11.11 există şi o viziune mai prozaică. O organizaţie spaniolă pentru nevăzători, care se numeşte ''Once'' (11) a organizat o loterie specială cu premii în valoare de 11 milioane de euro şi un super jackpot de 11 milioane de euro.
Unii cred că numărul 11 poate pune oamenii în contact cu lumea supranaturală iar palindromul a inspirat chiar un film de groază regizat de Darren Lynn Bousman, 'Saw'. Mii de cupluri din China, Mexic şi India au ales să facă nunta vineri, iar altele ca copilul lor să se nască prin cezariană astăzi.
Pentru pasionaţii filosofiei Advaita şi altor tradiţii yoga, 11-11-11 este ziua trezirii kundalini, 'forţa generatoare', prezentă în fiecare fiinţă umană, cu conştientizarea şi cunoaşterea trecutului, prezentului şi viitorului şi o expansiune a conştiinţei.
Torino, oraşul 'magic' prin excelenţă, va găzdui o conferinţă internaţională pe tema fascinaţiei numerelor, între ştiinţă şi mister, organizată de Comitetul italian pentru controlul afirmaţiilor despre paranormal, în intervalul 11-13 noiembrie. Ea va fi deschisă de matematicianul Piergiorgio Odifreddi, printr-o expunere pe tema matematicii şi iraţionalităţii.