Ziua de 11 septembrie 2001, cea mai neagră din istoria recentă a Statelor Unite
Atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA, soldate cu cele mai multe victime din istorie, au fost comise de 19 membri ai reţelei Al-Qaeda, care au deturnat patru avioane comerciale pentru a lovi turnurile gemene World Trade Center din New York şi clădirea Pentagonului.
Atentatele din 11 septembrie 2001 de la World Trade Center şi Pentagon s-au soldat cu moartea a 2.973 de persoane, dintre care 2.749 în New York. Turnurile Gemene, cei mai înalţi zgârie-nori din New York, au fost lovite la interval de câteva minute unul faţă de celălalt, de avioane deturnate de atentatori sinucigaşi.
Primul avion, un Boeing 767 al companiei American Airlines, avea 92 de persoane la bord, printre care cinci terorişti, şi a lovit unul din turnuri la ora locală 08.46 (15.46 ora României), formând o breşă uriaşă la etajele superioare ale clădirii.
La ora locală 09.03 (16.03 ora României), un al doilea Boeing 767 al companiei United Airlines, cu 65 de persoane la bord dintre care cinci terorişti, a lovit cel de-al doilea turn, tragedia fiind surprinsă în direct de televiziunile din toată lumea.
La ora locală 09.38 (16.38 ora României), un Boeing 757 al companiei American Airlines, cu 64 de persoane la bord, printre care şi cinci terorişti, a lovit Pentagonul, formând o gaură imensă în faţada de vest a Departamentului american al Apărării.
Un al patrulea aparat, un Boeing 757 al United Airlines cu 44 de persoane la bord, printre care şi patru terorişti, s-a prăbuşit pe un câmp în statul american Pennsylvania, situat în estul ţării.
Obiectivul clar al piraţilor aerului a rămas necunoscut până în ziua de astăzi, ca şi circumstanţele exacte ale catastrofei. Unii dintre pasagerii avioanelor deturnate, care au fost informaţi telefonic de ceea ce se întâmplase la New York, au încercat să opună rezistenţă teroriştilor la bordul aparatelor de zbor.
Cele două turnuri World Trade Center s-au prăbuşit într-un nor de praf şi moloz. Turnul sudic a cedat la ora locală 10.05 (17.05 ora României), iar cel nordic la ora locală 10.28 (17.28 ora Românie)i. Sute de persoane care nu au putut fi evacuate precum şi membri ai echipelor de salvare care au încercat imposibilul au fost îngropaţi de vii, în timp ce cartierul Manhattan a fost acoperit în întregime de nori de fum negru şi praf.
George W. Bush, care se afla la acel moment în vizită la o şcoală din statul Florida, a fost condus la o baza militară, din raţiuni de securitate. Preşedintele american a reafirmat seara, când s-a întors la Washington, că este hotărât să îi pedepsească pe autorii "atentatelor inumane", subliniind că "nu va face diferenţa între teroriştii care au comis aceste acte şi cei care îi protejează".