''Zidul'' din Cisiordania: Justiţia israeliană cere armatei să justifice traseul barierei de separare

Epoch Times România
05.02.2014

Justiţia israeliană a cerut Ministerului Apărării să justifice traseul ''Zidului'' de separare din Cisiordania, care ameninţă două situri emblematice palestiniene, satul Battir şi Valea Cremisan, potrivit unor documente obţinute marţi de AFP.

Printre altele, Human Rights Watch (HRW) a denunţat marţi proiectul armatei israeliene de a amenaja un sit turistic arheologic pe ruinele din Nabi Samuel, un sat palestinian din Cisiordania aflat în apropiere de Ierusalim şi care a fost distrus în mare parte în 1971.

Înalta Curte de Justiţie a cerut Ministerului Apărării să-şi justifice, până pe 27 februarie, decizia de a ridica bariera de separare pe pământurile satului Battir, situat la sud-vest de Ierusalim, potrivit documentelor judiciare.

Terasele agricole din Battir, datând din epoca romană, sunt considerate de UNESCO drept un sit ce poate concura în mod serios la intrarea în Patrimoniul mondial al umanităţii.

Fapt neobişnuit, recursul prezentat de organizaţia neguvernamentală ''Prietenii Terrei(Orientul Mijlociu'' este susţinut, în numele protecţiei mediului şi a sitului, de Autoritatea israeliană pentru rezervaţii şi parcuri naturale, condusă totuşi de partizani ai colonizării.

Curtea supremă israeliană, sesizată de către locuitorii din Valea Cremisan, un loc ce aparţine patrimoniului creştin palestinian, a adoptat o decizie similară, dând ministerului un termen până pe 10 aprilie pentru a justifica traseul ''Zidului'', o audiere fiind prevăzută pentru data de 30 iulie, potrivit aceloraşi surse.

HRW s-a alarmat la rândul său în legătură cu soarta satului Nabi Samuel, rupt de restul Cisiordaniei din 2007 de ''Zidul'' israelian şi care a devenit o enclavă între două segmente din bariera respectivă.

''Armata israeliană asfixiază Nabi Samuel de ani de zile şi acum este ceva cumplit să faci o atracţie turistică din partea oraşului distrusă de armată'', afirmă într-un comunicat Sarah Leah Whitson, directoarea diviziei pentru Orientul Mijlociu a HRW. ''Nu numai că autorităţile israeliene îi exclud pe palestinieni din orice rol în gestionarea moştenirii lor culturale, ci denaturează arheologia pentru a face din ea un instrument pentru a-i alunga pe palestinieni'', a adăugat Sarah Leah Whitson.

Administraţia militară israeliană intenţionează să construiască la Nabi Samuel, pe care ea l-a clasat drept ''parc natural'', o rută de acces, o parcare şi infrastructuri pentru a primi vizitatori în acel loc ar fi fost înhumat profetul biblic Samuel.

''Armata trebuie să abandoneze acest proiect şi să ridice restricţiile excesive care îi împiedică pe locuitori să construiască, să-şi cultive pământul şi le limitează libertatea de circulaţie'', a afirmat HRW.

Potrivit organizaţiei, Convenţiile de la Geneva privind protecţia civililor ''interzic Israelului, în calitate de putere ocupantă, să le facă viaţa palestinienilor în teritoriile ocupate atât de dificilă încât sunt de fapt forţaţi să plece''.

Un purtător de cuvânt al Administraţiei civile, instanţa militară israeliană care administrează părţi din Cisiordania, a respins declaraţiile HRW, afirmând că locuitorii din Nabi Samuel pot aduce produse în satul lor zilnic şi că cei care au permise de lucru pot intra în Israel.

AFP aminteşte că, pe 9 iulie 2004, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) a estimat că ridicarea barierei ''de securitate'' pentru Israel, denumită ''Zidul apartheid-ului'' de către palestinieni, este ilegală şi cere desfiinţarea sa, aşa cum a cerut de altfel şi Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor