Zicală chineză: Faceţi ce este corect fără să ezitaţi (義無返顧)

Privind printr-o fereastră a unui turn de veghe pe Marele Zid chinezesc
Privind printr-o fereastră a unui turn de veghe pe Marele Zid chinezesc (Mirko Kirstein / Photos.com)

Zicala chineză 義無返顧 (yi wu fan gu) sfătuieşte oamenii să "facă ceea ce este corect fără a ezita".

Zicala provine dintr-un pasaj din "Biografia lui Sima Xiangru" (司馬相如列傳), capitolul "Shiji" (史記), sau "Analele Marelui istoric", scrise la începutul dinastiei Han de celebrul istoric Sima Qian (司馬遷).

Sima Qian a relatat că împăratul Wu din dinastia Han, sau Han Wudi (漢武帝), i-a ordonat lui Tang Meng (唐蒙) să construiască un drum important în districtul Bashu (巴蜀), care să ducă spre graniţa sud-vestică a Chinei, în provincia Sichuan (四川省) de astăzi.

Cu toate acestea, Tang Meng a cerut mai mulţi muncitori decât era necesar şi chiar a aplicat o regulă folosită în timp de război şi a executat un lider local, ceea ce a dus la o stare de şoc, frică şi revolte în zonă.

Aflând despre acest lucru, împăratul Wu i-a poruncit lui Sima Xiangru (司馬相如), un poet, muzician şi scriitor ce servea la curtea sa, să scrie o notificare oficială adresată oamenilor din zonă, nu numai pentru a-l mustra pe Tang Meng, dar şi pentru a explica motivul care stă la baza construcţiei drumului.

În documentul oficial, Sima Xiangru a clarificat faptul că împăratul nu intenţiona să cauzeze probleme în zonă sau ca liderul lor să fie ucis. Împăratul a sperat să primească iertarea, înţelegerea şi sprijinul localnicilor pentru ordinul lui de a construi drumul.

Sima Xiangru a scris: "De îndată ce soldaţii care păzesc frontiera vor primi veşti urgente despre un atac inamic, atunci ei vor lua armele şi se vor grăbi spre câmpul de luptă”.

"Riscă să fie răniţi de săbii şi săgeţi pentru a-şi apăra ţara, dând dovadă de un mare curaj. Singura lor frică este să nu îşi poată servi ţara.”

"Sunt hotărâţi să facă ceea ce este corect fără a ezita. Acest lucru se datorează faptului că ei privesc pericolul şi suferinţa din ţara lor ca fiind ale lor şi fac toate eforturile pentru a-şi îndeplini datoria ca şi cetăţeni.”

"Sper că oficialii şi oamenii din districtul Bashu vor considera, de asemenea, treburile ţării ca propriile afaceri şi vor demonstra loialitate şi supunere faţă de tron."

Cuvintele lui Sima Xiangru au influenţat foarte mult localnicii, construcţia drumului fiind finalizată cu succes ca urmare a acestora.

Ele au devenit ulterior zicala "faceţi ceea ce este corect fără a ezita". Zicala se referă la justiţie, dreptate, datorie şi curaj, îndemnând oamenii să meargă înainte cu curaj, fără a se îndoi şi fără a privi înapoi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură