Ziarul Hürriyet acuză un grup pro-Erdogan de atacarea sediului său din Istanbul

Susţinătorii partidului de guvernament AKP (Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare) au năvălit duminică în sediul ziarului Hürriyet din Istanbul, după ce l-au acuzat de citarea eronată a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a anunţat publicaţia, conform Yahoo News.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.09.2015

Susţinătorii partidului de guvernament AKP (Partidul pentru Justiţie şi Dezvoltare) au năvălit duminică în sediul ziarului Hürriyet din Istanbul, după ce l-au acuzat de citarea eronată a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a anunţat publicaţia, conform Yahoo News.

Un grup de 150 de oameni, care a scandat slogane pro-AKP, a aruncat cu pietre asupra sediului ziarului Hürriyet din districtul Bagcilar din Istanbul, spărgându-i geamurile şi uşa de la intrarea principală.

Forţele de ordine au intervenit ulterior pentru a dispersa grupul, a scris Hürriyet pe website-ul său.

Atacul a avut loc după ce câţiva soldaţi turci au fost ucişi duminică într-un atac major în districtul Daglica, provincia sud-estică Hakkari, la care se presupune că au participat militanţi ai PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

Comentând asupra tulburărilor recente din Turcia, Erdogan a declarat că situaţia ar fi diferită dacă oamenii ar fi votat 400 de deputaţi pentru un singur partid la alegerile din 7 iunie pentru a-l ajuta să schimbe Constituţia.

“Dacă un singur partid ar fi obţinut 400 de locuri în cadrul alegerilor şi ar fi atins numărul necesar în Parlament pentru a schimba Constituţia, atunci situaţia ar fi fost diferită”, a declarat el într-un interviu în direct la postul de televiziune pro-guvern A-Haber.

Hürriyet a sugerat într-o postare pe Twitter că declaraţiile sale au făcut referire la atacul Daglica, susţinând: “Comentariul lui Erdogan despre Daglica: Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost câştigate 400 de mandate.”

Ulterior, ziarul a şters postarea, ceea ce a declanşat o campanie pe Twitter din partea susţinătorilor AKP, care au făcut apel la proteste împotriva ziarului.

Erdogan a criticat în trecut Dogan Media Group, care deţine ziarul Hürriyet şi care nu urmează mereu linia guvernului.

Atacul asupra Hürriyet are loc în condiţiile unor temeri tot mai mari legate de restricţionarea libertăţii presei în Turcia şi în privinţa utilizării tribunalelor de către preşedintele turc pentru a urmări jurnaliştii care îl critică.

Criticii l-au acuzat pe Erdogan de lansarea unei operaţiuni militare transfrontaliere împotriva PKK cu scopul de a obţine un număr suficient de voturi naţionaliste în cadrul alegerilor din 1 noiembrie pentru a putea schimba Constituţia ţării – o mişcare care îi va oferi puteri executive depline.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor