Cîţu prezintă PNRR-ul: Asta înseamnă REFORMĂ! / Pesediştii au luat foc. Şoşoacă urlă şi recită din Eminescu

Florin Cîţu
Florin Cîţu

Premierul Florin Cîţu prezintă, miercuri, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în plenul reunit al Parlamentului României. PNRR ar urma să fie depus până la finalul lunii mai la Bruxelles.

Ce înseamnă PNRR pentru România? Fonduri de 29,2 miliarde de euro, dintre care 14,2 miliarde de euro sub formă de grant şi în jur de 15 miliarde de euro sunt formă de împrumuturi. Primii bani vor intra în România în octombrie, respectiv 4 miliarde de euro destinaţi pentru reforme şi investiţii.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a stârnit ample controverse atât în interiorul coaliţiei, cât şi şi între opoziţie şi putere.

"Toate proiectele care sunt prinse în acest program trebuie să fie finalizate până în 2026. Dacă nu le finalizăm pierdem banii, trebuie să fim foarte atenţi ce proiecte punem în PNRR", a declarat Cîţu în faţa Parlamentului.

Prim-ministrul a subliniat că două componente foarte importante din cadrul programului sunt trecerea către economia verde şi digitalizarea. Şi, bineînţeles, reforma.

"Şi nu facem reforme pentru că ne cere cineva ci pentru că România are nevoie să treacă la altă etapă de dezvoltarea", a punctat Cîţu.

Referitor la investiţii, premierul a ţinut să transmită că acestea sunt investiţii care vor aduce bunăstare tuturor românilor.

"Vor fi investiţii care se vor vedea în buzunarele tuturor românilor şi românii vor aprecia acest lucru", a promis acesta.

De asemenea, Cîţu a ţinut să vorbească şi despre vizita sa la Bruxelles.

"România în acest program atrage 29 mld euro în 4 ani de zile pentru investiţii un efort pentru orice ţară într-o perioadă atât de scurtă. Rolul meu a fost acela de a îi asigura pe partenerii noştri, cei care au dus la cap acest plan, designerii acestui plan, că România îşi va menţine cursul în ceea ce priveşte strategia de redresare. România va continua să repare greşelile din trecut, va elimina risipa banului public, va reforma companiile de stat să nu mai fie găuri negre", a declarat Cîţu.

Şeful Guvernului a mai precizat că a transmis la Bruxelles că România e pe drumul cel bun şi că banii europeni nu vor fi risipiţi, aşa cum s-a întâmplat până acum.

De asemenea, premierul a mai ţinut să transmită că reforma nu înseamnă reducerea salariilor şi a pensiilor cum se transmite în spaţiul public ci înseamnă administrarea eficientă a banului public astfel încât să se poată plăti şi salarii şi pensii mai mari fără să se destabilizele situaţia economică a ţării.

"Asta înseamnă reforma, să faci cu aceşti bani mai mult", a menţionat Cîţu.

"Referitor la suma totală, semnalul pe care l-am expus ferm în faţa celor de la CE este că România are nevoie de toată suma pentru a se dezvolta, pentru a arde etapele care au fost întârziate în 30 de ani de zile, avem nevoie de bani pentru a prinde celelalte ţări din urmă şi vom face acest lucru şi prin PNRR. Mai mult, România are nevoie de investitori. Vom putea să implementăm acest PNRR cu investitori, în special români", a mai afirmat Cîţu.

Ciolacu iese la atac

"Domnule Cîţu, afară vă aşteaptă fermierii să le spuneţi de ce agricultura primeşte zero euro prin PNRR, în timp ce firmele de consultanţă primesc 2 miliarde de euro. Luaţi-l şi pe dl Orban şi spuneţi-le oamenilor de ce nu le-aţi dat nici acum despăgubirile pentru seceta din trecut. Ieşiţi şi spuneţi-le de ce românii mănâncă 70% produse de import în timp ce guvenarea de dreapta vrea să îngroape agricultura românească.

Altfel, este o mare ruşine că premierul României trebuie forţat să vină în Parlment să prezinte un plan care va influenţa România pentru următorii 5 ani. E o mare ruşine că a fost nevoie de insistenţele PSD, ale partenerilor PSD şi europeni ca să veniţi azi în Parlament.

Până în ultima clipă aţi vrut să ascundeţi românilor adevărul din spatele PNRR. Şi nici măcar azi, cu câteva zile înainte de termenul pe care vi l-a dat Comisia Europeană nu aţi făcut public PNRR-ul", a declarat Ciolacu.

Şeful PSD a mai susţinut că niciun parlamentar nu ştie ce conţine PNRR şi că liberalii nu ştiu ce vor susţine.

"Dle Orban, dvs aţi văzut acest plan?", i s-a adresat Ciolacu lui Orban.

Preşedintele PSD a mai acuzat acest guvern că a vrut să deteruneze PNRR-ul pentru firmele de casă.

"Apropo, dle Barna, câte rude aveţi pe lista de astesptare la PNRR?", a transmis Ciolacu.

Liderul AUR nu susţine PNRR-ul

"Astăzi o să spunem NU acestui plan care nu ni s-a prezentat. Şi o să spunem NU în numele românilor.

Eram mic, în anii '90, când FMI-ul venea şi dicta închiderea industriei româneşti. Atunci nu am avut cum să spun NU pierderii suveranităţii naţionale şi distrugerii economiei româneşti.

Noi NU votăm mărirea alocării bugetare către Bruxelles, din banii românilor, pentru împrumuturi şi fonduri pe care românul nu o să le vadă niciodată.

Din păcate, 15 miliarde de euro este împrumutul pe care Guvernul provizoriu Cîţu şi-l asumă în numele românilor. Un împrumut până în 2030, care apoi va fi lungit prin alte împrumuturi. În 2021, plătim 3,5 miliarde numai comisioane şi dobânzi la împrumuturile pe care le avem deja. În 2020, datoria publică a crescut cu 21 de miliarde de euro. De ce trebuie românii să mai ia un împrumut de 15 miliarde de euro, când noi nu am fost capabili să luăm 15 miliarde de euro din fondurile europene.

Noi astăzi o să spunem NU, o să spunem că România nu trebuie să renunţe iarăşi, prin acest vot al Parlamentului, la o parte din suveranitatea naţională. Astăzi o să spunem NU faptului că, de 30 de ani, această clasă politică, ce ne-a condus, ne-a băgat din ce în ce mai mult în credite de consum. Astăzi o să spunem NU unei politici păguboase care nu ne va duce decât în hău. Dacă există opoziţie şi dacă există parlamentari de la putere care vor să nu mai trăim iarăşi vizitele venite de la FMI şi controalele cu care am fost obişnuiţi în anii '90 şi 2000, să nu votaţi acest program şi să nu votaţi punctul 2 de pe ordinea de zi, în numele românilor simpli care nu vor avea de beneficiat de programe pompoase numite 'digitalizare' sau 'tranziţie justă'. Vor beneficia tot nişte băieţi deştepţi, care au beneficiat de 31 de ani şi care acum au conturi în offshore-uri sau vile pe la Monaco", a spus George Simion.

Gabriela Firea

"Noi am fi vrut să spunem 'DA', dar nu ne-a dat Guvernul ocazia. Chiar eram pregătiţi. În ceea ce priveşte PNRR, PSD a fost deschis de la început să îşi pună la dispoziţie specialiştii pe toate domeniile de activitate, astfel încât acest program, acest plan să fie unul bun.

Domnule premier, nu aţi venit de bună voie aici. Aţi început declaraţia politică spunând că, iată, au fost plângăcioşi cei din opoziţie şi v-au criticat pe nedrept.

Aţi venit cam cu forţa şi, aşa cum spune românul, 'cum îi e câinelui a linge sare'. Asta se vede, din păcate, din ceea ce ne-aţi transmis."

Lucian Romaşcanu

Deşi subiectul este PNRR, Romaşcanu a ţinut să taxeze faptul că de ziua lui Orban a fost o petrecere în biroul lui spunând că se poate ca parlamentarii să muncească online dar de petrecut şi băut beau fizic.

"Sunt senator de Buzău, părinţii şi bunicii mei sunt din Moldova, ce faceţi cu acest PNRR este să condamnaţi Moldova la sărăcie. Nu autostrăzi, gaze zero... lumea se încălzeşte cu lemne şi vrem să ne conservăm pădurile. Irigaţii, zero. Parlamentari care nu au votat cu mâna pe Biblie ne lasă la milă lui Dumnezeu cu ploile. Rezultatul acestui plan e că vom avea români care merg cu viteze diferite", a precizat Romaşcanu.

Alfred Simonis

"Eu, fiind mai naiv de felul meu, aproape că l-am crezut pe premier atunci când ne spunea faptul că nu a fost invitat, că ar fi vrut să vină să prezinte Planul dar nu l-a invitat nimeni, încercând să dea vina pe Ludovic Orban, în sensul acesta. Însă mi-am amintit după aceea imediat, mi-am amintit declaraţiile domnului Cîţu, potrivit cărora, şi citez: 'PNRR nu are de ce să treacă prin Parlament, nu e nevoie de niciun vot, de nicio dezbatere'. Şi nici atunci nu m-aş fi prins că ne minte primul-ministru dacă nu aş fi ascultat prezentarea dânsului, care a fost o declaraţie politică şi care nu a fost niciun fel de prezentare.

Doamna preşedinte a Senatului, domnule preşedinte al Camerei, dumneavoastră, ca cei care conduceţi forul acesta, cea mai importantă instituţie democratică din România, sunteţi mulţumiţi de modul în care vă tratează primul-ministru pe dumnevoastră, Parlamentul, şi pe români, cu privire la prezentarea acestui Plan? Eu cred că nu. Şi dacă mai aveţi influenţă asupra, domnule preşedinte al PNL, poate îl invitaţi să facă totuşi prezentarea. Dacă vă mai ascultă. Vedem. PNRR – ce denumire măreaţă, mă duce cu gândul la responsabilitate, la unitate, la şansa României pentru dezvoltare, şansa de a face împreună ceea ce nu a reuşit să facă clasa politică în 30 de ani. Să înţelegeţi şi dumnevoastra, cei de la PNL, că acest program nu este programul dumneavoastră, ci al României. În schimb, ne-aţi prezentat nişte idei, ne-aţi spus că trebuie să avem încredere în premier şi ministrul Fondurilor Europene şi, iertaţi-ne, nu avem cum să avem. Şi aţi trimis planul pe care vi l-a retrimis Comisia Europeană de fiecare dată.

Pe lângă toate acestea, avem un preşedinte al României absent din dezbaterea pe PNRR. Nu ne-a prezentat viziunea dânsului cu privire la plan. Avem un preşedinte al PNL care pare că sabotează Guvernul şi premierul îl subminează în perspectiva Congresului. Avem şi un premier, săracul, care pare depăşit complet şi care nu îşi conştientizează postura de prim-ministru al unui stat european. Avem şi un vicepremier USR, preocupat să îşi rezolve problemele de justiţie şi să îşi schimbe toată politica comunicaţională a partidului dânsului cu privire la ‘fără penali în funcţii publice’. Pentru că nu mai ştiu dacă au sau nu au voie penalii în funcţii publice.

Şi pe lângă toate acestea avem un personaj dubios, incompetent, care se joacă, care îşi face de cap cu 30 de miliarde de euro, banii României, şi pare interesat de umplerea buzunarelor sponsorilor din ţară şi din afara ţării. Şi da, mă refer, la Ghinea, ministrul Fondurilor Europene. Ca să fie clar. Toate aceste găşti – una la PNL, alta la Guvern şi alta la USR PLUS – are fiecare din ele propriile interese politico-financiare şi asta a făcut ca acest Plan să nu aibă nimic în comun cu interesele României. Ce blestem pe ţara asta, ca într-un astfel de moment să avem la conducerea ţării nişte trădători, nişte maeştri ai învârtelilor subterane şi al compromisurilor sulfuroase."

Diana Şoşoacă

"În sfârşit, domnul Cîţu nu fuge, dar o să îl punem pe fugă cât de curând. Stăm şi asistăm la cel mai mare circ pe care l-am văzut vreodată. Vorbim despre ceva ce nu există, un act iluzoriu. Suntem împrumutaţi pe 500 de generaţii şi domnul Cîţu vrea să ne împrumute pentru încă 500.

Vreţi bani la buget, domnule Cîţu? Impozitaţi profitul multinaţionalelor, cifra de afaceri. Faceţi-mi un dosar penal ca lui Dragnea. 2% din cifra de afaceri, impozitaţi-o pentru că nu mai suntem un stat naţional, suntem stat condus de multinaţionale. Distrugeţi CFR Marfă pentru că aveţi operatori privaţi, unde aveţi propriile interese.

Ce am văzut la CFR Marfă sunt numai dosare penale, subminarea economiei naţionale. Vreţi bani? Atunci impozitaţi cu 66% toţi banii care pleacă, tot profitul care pleacă către offshore-uri. E nasol, nu? Aveţi firme către offshore-uri", a afirmat Şoşoacă.

Orban: Timpul! Timpul dumneavoastra a expirat!

Şoşoacă: Lăsaţi, domnule Orban, că dumneavoastră niciun minut nu rezistaţi!

Senatoarea şi-a continuat recitalul, dar i-a fost tăiat microfonul.

Co-preşedintele AUR Claudiu Târziu:

"Nădăjduim să învieze şi dreptatea neamului românesc. Din păcate, încă umblă cu capul spart. Poate că opoziţia va face astăzi un gest de a bandaja acest cap al dreptăţii.

Am venit azi aici că ne va fi prezentat PNRR, dar nu ne-a fost prezentat, dar şi această promisiune, din punctul nostru de vedere, era prea puţin.

AUR a cerut cu fermitate de la început, ca acest plan, care implică mai multe guverne, şi care obligă românii să suporte costuri şi măsuri importante care le vor afecta viaţa, acest plan să fie dezbătut în mod real în Parlament şi votat. Nu ni s-a dat această posibilitate. Guvernul crede că le ştie pe toate şi în consecinţă ne tratează cu refuz."

Vă invităm să urmăriţi materialul video.