Zelenski: Putin vrea să distrugă Europa. Ameninţarea cu războiul nuclear este o cacealma

Volodimir Zelenski (MATT DUNHAM / POOL / AFP via Getty Images)
Ana Ion
10.03.2022

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat, într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Zeit, pentru tăierea totală a importurilor de petrol şi gaze din Rusia şi excluderea tuturor băncilor ruseşti din sistemul de plăţi SWIFT, fiindcă ”Putin vrea să distrugă Europa, iar Republica Moldova, Polonia, Georgia şi statele baltice sunt ameninţate”. De asemenea, liderul ucrainean susţine că ”ameninţarea cu războiului nuclear este o cacealma, argumentând că una este să fii ucigaş şi alta este să te sinucizi”, a transmis Zelenski.

”Occidentul cumpără încă petrol şi gaze ruseşti. Companiile occidentale încă operează pe piaţa rusă. Da, există sancţiuni şi suntem recunoscători pentru asta, însă suntem expuşi unui atac care seamănă cu cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta este motivul pentru care sancţiunile trebuie înăsprite şi mai mult”, a precizat Zelenski pentru publicaţia citată, preluată de G4Media.

Zelenski a mai spus că trebuie oprit exportul de produse petroliere şi gaze, iar băncile ruseşti trebuie excluse din sistemul SWIFT, fără nicio excepţie. Altfel, statele baltice, Polonia, Moldova, Georgia pot fi ameninţate de o invazie. De asemenea, el a pledat pentru impunerea unei interdicţii asupra spaţiului aerian al Ucrainei.

”Cred că ameninţarea războiului nuclear este o cacealma. Una este să fii ucigaş şi alta este să te sinucizi… Mai degrabă, ameninţarea lui Putin arată o slăbiciune”, a mai afirmat el.

”Sunt sigur că Rusia este conştientă de consecinţele catastrofale ale oricărei încercări de a folosi arme nucleare”, a continuat el.

Întrebat în legătură cu faptul că în 1994 Ucraina a renunţat în mod voluntar la armamentul nuclear, iar în schimb Rusia, Marea Britanie şi SUA au garantat suveranitatea ţării şi dacă semnarea acelui memorandum a fost o greşeală istorică, preşedintele Ucrainei a răspuns:

”Greşeala a fost că semnatarii au încălcat termenii Memorandumului de la Budapesta… Atacul lui Putin trimite un semnal întregii lumi: garanţiile nu funcţionează, chiar şi atunci când cele mai puternice state din lume le-au semnat. Rusia însăşi ne-a garantat securitatea. Şi acum încearcă să ne distrugă. Cine ar mai avea încredere în puterea tratatelor? De aceea, pedepsirea severă a Rusiei ar însemna restabilirea puterii dreptului internaţional. Occidentul este capabil de asta.”, a răspuns şeful statului referitor la faptul că Ucraina a renunţat din proprie iniţiativă în 1994 la armele sale nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor