Zelenski afirmă că ar putea înlocui mai mulţi oficiali ucraineni de rang înalt, nu doar militari

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
D.B.
05.02.2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică, într-un interviu, că ia în considerare o "resetare" pentru a înlocui mai mulţi oficiali de rang înalt, informează Reuters.

Speculaţiile au apărut în Ucraina de câteva săptămâni din cauza zvonurilor potrivit cărora preşedintele ar fi pe cale să îl demită pe foarte popularul comandant al armatei, Valeri Zalujnîi. Cei doi au fost în dezacord cu privire la desfăşurarea invaziei ruse în Ucraina, care durează de aproape doi ani.

Dar Zelenski a declarat că orice schimbare a mers dincolo de înlocuirea unei singure persoane.

Citiți și Şeful armatei ucrainene, critici voalate la adresa lui Zelenski pe fondul eşecurilor din războiul cu Rusia

"Când vorbesc de schimbare, am în vedere ceva serios care nu se referă la o singură persoană, ci la conducerea ţării", a declarat Zelenski pentru televiziunea italiană de stat RAI, întrebat despre Zalujnîi.

Comentariile sale au fost exprimate în limba italiană.

"Este o chestiune legată de oamenii care vor conduce Ucraina. Este necesară o resetare, mă refer la o înlocuire a unui număr de lideri de stat, nu numai în sectorul armatei. Mă gândesc la această înlocuire. Este o întrebare pentru întreaga conducere a ţării", a declarat liderul ucrainean.

Pentru a câştiga războiul, Zelenski a afirmat că "trebuie să împingem cu toţii în aceeaşi direcţie, nu ne putem descuraja, trebuie să avem energia corectă, pozitivă, negativitatea trebuie lăsată acasă. Nu ne putem asuma atitudini de renunţare".

Citiți și Şeful armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, ar putea fi demis de preşedintele Zelenski

Divergenţele au ieşit în evidenţă de când o contraofensivă ucraineană lansată anul trecut a obţinut doar câştiguri limitate împotriva forţelor ruse bine poziţionate de-a lungul liniei de front de 1.000 km în sudul şi estul Ucrainei.

Într-un eseu pentru The Economist din noiembrie anul trecut, Zalujnîi a declarat că războiul a intrat într-o nouă fază de uzură. Acest lucru a atras o mustrare din partea preşedintelui.

Săptămâna trecută, în timp ce speculaţiile privind demiterea generalului ucrainean se intensificau, acesta şi-a expus argumentele într-un comentariu pentru postul de televiziune CNN în favoarea unor noi mijloace electronice de război.

De asemenea, el a declarat că unele instituţii ucrainene împiedicau ţara să îşi atingă obiectivele, inclusiv eforturile de a construi o forţă de luptă eficientă pentru a egala superioritatea numerică a Rusiei prin "măsuri nepopulare", cum ar fi mobilizarea în masă.

Citiți și General ucrainean de rang înalt recunoaşte că Ucraina a pierdut un oraş din Donbas în favoarea Rusiei

Zalujnîi a câştigat admiraţia ucrainenilor pentru că a supervizat operaţiunile de respingere a forţelor ruse care înaintau spre Kiev la începutul războiului şi avansurile ulterioare care au recucerit mari porţiuni de teritoriu în sud şi nord-est.

În două ocazii în ultima săptămână, presa ucraineană a transmis numeroase ştiri potrivit cărora demiterea lui Zalujnîi era iminentă. În cel puţin un caz, purtătorul de cuvânt al preşedintelui a negat că şeful armatei a fost înlocuit.

De asemenea, au fost ridicate întrebări cu privire la faptul dacă lui Zalujnîi i s-a oferit un post alternativ, cum ar fi un post de ambasador, şi cine l-ar putea înlocui.

Doi dintre principalii posibili candidaţi au fost Oleksandr Sirski, comandantul forţelor terestre, şi Kirilo Budanov, şeful Direcţiei principale de informaţii din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării (GUR).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor