General ucrainean de rang înalt recunoaşte că Ucraina a pierdut un oraş din Donbas în favoarea Rusiei

Soldat ucrainean (Facebook - Volodimir Zelenski)
Epoch Times România
28.12.2023

Forţele ucrainene s-au retras din oraşul distrus Marinka, regiunea est-ucraineană Donbas, a anunţat Kievul, confirmând prima pierdere a unui oraş important din luna mai încoace, potrivit The Telegraph.

Generalul Valeri Zalujnîi, ofiţerul cu cel mai înalt rang din Ucraina, a recunoscut marţi s-au retras din oraş, după ce alţi oficiali ucraineni au negat iniţial că forţele ruse au capturat oraşul.

"Nu există nimic controversat în legătură cu faptul că soldaţii ucraineni s-au retras la periferia oraşului Marinka", a insistat el.

Videoclipurile şi fotografiile arată că oraşul este complet distrus după aproape doi ani de lupte grele şi continue. Kremlinul a afirmat, pe 25 decembrie, că a capturat oraşul, cea mai importantă victorie pe câmpul de luptă de când forţele mercenare Wagner au capturat oraşul Bahmut în luna mai.

Rebelii pro-Moscova sărbătoresc

Forţele rebele pro-ruse din Doneţk au emis deja un timbru comemorativ pentru această cucerire, care prezintă o rândunică ce reprezintă, potrivit acestora, "renaşterea şi reînnoirea".

Generalul Zalujnîi a declarat că a avut scop tactic să se retragă pe poziţii mai uşor de apărat.

"Acesta este un război, aşa că faptul că ne-am retras acum la periferia oraşului Marinka şi am stabilit poziţii în unele zone din spatele oraşului nu este ceva care să poată provoca vreo revoltă publică", a continuat el.

Analiştii au declarat că principala valoare strategică a oraşului Marinka pentru Rusia este că va permite forţelor ruse să îşi întoarcă atacurile împotriva forţelor ucrainene mai puternice din sud. De asemenea, va afecta moralul deja scăzut al forţelor ucrainene şi al aliaţilor occidentali, care sunt dezamăgiţi de contraofensiva eşuată a Ucrainei, susţinută de NATO, din timpul verii.

Ruşii "încalcă pactul privind armele chimice"

Generalul Zalujnîi a adoptat un ton mai pesimist în comparaţie cu alţi oficiali ucraineni în ultimele luni, descriind războiul ca fiind în impas.

Deşi forţele ruse au fost în ofensivă, New York Times a relatat că Moscova este din ce în ce mai deschisă la un acord de încetare a focului.

Pe linia frontului din sud, forţele ruse au fost acuzate că au aruncat grenade cu gaze lacrimogene asupra puşcaşilor marini ucraineni care au recucerit un sat de pescari de pe malul stâng ocupat al râului Nipru.

Analiştii au declarat că trupele ruse au aruncat grenade K-51 pline cu gaz CS, încălcând Convenţia privind interzicerea armelor chimice, încă de la invazia lor iniţială din 2014 în peninsula Crimeea, pentru a-i obstrucţiona pe soldaţii ucraineni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor