Şeful armatei ucrainene, critici voalate la adresa lui Zelenski pe fondul eşecurilor din războiul cu Rusia

Valerii Zalujnîi, comandant-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei (Kiev Post)
D.B.
02.02.2024

Şeful armatei ucrainene a declarat că ţara nu poate egala numărul de personal al Rusiei fără a lua "măsuri nepopulare", într-o lovitură voalată la adresa lui Volodimir Zelenski, informează The Telegraph.

Generalul Valeri Zalujnîi a făcut apel la şefii săi politici să "profite de moment", făcând aluzie la reticenţa lui Zelenski de a susţine apelul său pentru un proiect militar de până la 500.000 de persoane.

Popularul general, care se aşteaptă să fie demis în câteva zile, potrivit numeroaselor rapoarte, şi-a făcut, joi, publice opiniile într-un articol de opinie pentru publicaţia americană CNN.

"Trebuie să recunoaştem avantajul semnificativ de care se bucură inamicul în ceea ce priveşte mobilizarea resurselor umane şi cum se compară acest lucru cu incapacitatea instituţiilor de stat din Ucraina de a îmbunătăţi nivelul de personal al forţelor noastre armate fără a recurge la măsuri nepopulare", a scris el.

Generalul Zalujnîi a susţinut de mult timp că ar putea fi nevoie să fie chemate până la jumătate de milion de persoane dacă Kievul doreşte să contracareze cu succes numărul covârşitor de trupe net superior al Rusiei.

Disputa dintre preşedintele ucrainean şi şeful său de armată s-a revărsat în spaţiul public pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de angajamentul Occidentului de a continua să finanţeze Kievul.

Joi, UE a ajuns în cele din urmă la un acord asupra unui pachet de 50 de miliarde de euro, după ce Viktor Orban, prim-ministrul ungar, a pus capăt refuzului său de luni de zile, în faţa presiunii intense exercitate de ceilalţi 26 de membri ai blocului comunitar.

Dar persistă îngrijorarea cu privire la întârzierea aprobării unei noi runde de finanţare de către SUA, unul dintre pilonii coaliţiei occidentale care sprijină Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat speranţa că decizia UE l-ar putea ajuta pe Joe Biden să îi convingă pe republicanii reticenţi de la Washington să aprobe cererea sa pentru o nouă sumă de 60 de miliarde de dolari pentru a sprijini Kievul.

Generalul Zalujnîi a recunoscut limitările care însoţesc oferta din ce în ce mai redusă de finanţare internaţională şi a sugerat că Ucraina trebuie să schimbe modul în care luptă dacă vrea să obţină un avantaj în faţa Moscovei.

"Nu este o problemă. Provocarea pentru forţele noastre armate nu poate fi subestimată. Este de a crea un sistem de stat complet nou de reînarmare tehnologică", a declarat el.

El a evidenţiat în special dronele ca fiind "cruciale" pentru a oferi "cea mai bună modalitate pentru Ucraina de a evita să fie atrasă într-un război poziţional, în care nu deţinem avantajul".

Articolul a fost scris de general înainte de un anunţ aşteptat privind demiterea sa. CNN a relatat anterior că preşedintele ucrainean urma sa anunţe demiterea generalului Zalujnîi până la sfârşitul săptămânii, în ceea ce ar fi cea mai mare remaniere a armatei sale de la invazia Rusiei.

Generalul a fost chemat luni la o întâlnire în biroul lui Zelenski pentru a fi informat că va fi demis, a relatat postul de televiziune. Preşedintele i-ar fi oferit un alt post, dar generalul a refuzat.

Ruptura dintre cei doi părea să se fi produs anul trecut, pe fondul eşecului contraofensivei ucrainene.

Generalul Zalujnîi a atras, de asemenea, o replică furioasă din partea lui Zelenski atunci când a descris războiul cu Rusia ca fiind un "impas" într-un interviu acordat publicaţiei The Economist.

Igor Jovkva, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, a sugerat că "ultimul lucru" pe care ar trebui să îl facă militarii săi este să comenteze în faţa presei despre starea liniei de front.

"Pentru că atunci vom uşura munca agresorului", a spus el.

Zelenski a abordat public disputa cu conducerea sa militară superioară în conferinţa de presă din decembrie, când a confirmat că armata a propus mobilizarea a încă 450.000-500.000 de ucraineni.

"Am spus că aş avea nevoie de mai multe argumente pentru a susţine această iniţiativă", a declarat reporterilor preşedintele ucrainean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor