Zeci de palestinieni ucişi în lovituri israeliene la Rafah. Israelul încearcă să calmeze temerile privind o vărsare de sânge

Lovituri israeliene în Rafah, Fâşia Gaza (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
10.02.2024

Loviturile aeriene israeliene au ucis cel puţin 28 de palestinieni în Rafah sâmbătă dimineaţa, la câteva ore după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că a cerut armatei să planifice evacuarea a sute de mii de persoane din oraşul din sudul Fâşiei Gaza înainte de o invazie terestră, potrivit AP.

Netanyahu nu a oferit detalii sau un calendar, dar anunţul a declanşat o panică generalizată. Mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza sunt înghesuiţi în Rafah, mulţi dintre ei după ce au fost dezrădăcinaţi în repetate rânduri de ordinele israeliene de evacuare care acoperă acum două treimi din teritoriul Gaza. Nu este clar unde ar putea fugi în continuare.

Vestea planurilor de invazie a încununat o săptămână de fricţiuni tot mai publice între Netanyahu şi administraţia Biden. Oficialii americani au declarat că o invazie a Rafah fără un plan pentru populaţia civilă ar duce la un dezastru.

Israelul a efectuat aproape zilnic lovituri aeriene în Rafah, chiar şi după ce în ultimele săptămâni le-a spus civililor să se adăpostească acolo de luptele terestre din oraşul Khan Younis, aflat la nord.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, trei lovituri aeriene asupra unor locuinţe din zona Rafah au ucis 28 de persoane, potrivit unui oficial din domeniul sănătăţii şi jurnaliştilor de la Associated Press care au văzut cadavrele ajungând la spitale. Fiecare lovitură a ucis mai mulţi membri a trei familii, inclusiv 10 copii, cel mai mic având trei luni.

În Khan Younis, punctul central al luptelor terestre actuale, forţele israeliene au deschis focul asupra spitalului Nasser, cel mai mare din zonă, omorând cel puţin o persoană şi rănind mai multe, a declarat Ashraf al-Qidra, un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza.

El a spus că personalul medical nu mai poate să se deplaseze între clădirile unităţii din cauza focului intens. El a precizat că 300 de membri ai personalului medical, 450 de pacienţi şi 10.000 de persoane strămutate se adăpostesc în spital.

Tensiuni cu Washingtonul

Numărul de morţi palestinieni în continuă creştere - care se ridică acum la aproape 28.000 după patru luni de război, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii din Gaza - a contribuit la fricţiunile dintre Netanyahu şi Washington.

Israelul consideră că Hamas este responsabil pentru decesele civililor, din cauză că luptă din interiorul zonelor civile, dar oficialii americani au ripostat, cerând mai multe lovituri chirurgicale. Preşedintele american Joe Biden a declarat săptămâna aceasta că răspunsul Israelului este "exagerat".

Israelul spune că Rafah, care se învecinează cu Egiptul, este ultimul bastion Hamas rămas în Gaza după mai mult de patru luni de război.

"Este imposibil să se atingă obiectivul războiului de eliminare a Hamas lăsând patru batalioane Hamas în Rafah", a declarat vineri biroul lui Netanyahu. "Dimpotrivă, este clar că activitatea intensă din Rafah necesită ca civilii să evacueze zonele de luptă."

Acesta a precizat că a ordonat oficialilor militari şi de securitate să elaboreze un "plan combinat" care să includă atât o evacuare în masă a civililor, cât şi distrugerea forţelor Hamas din oraş.

Rămâne neclar unde se pot duce civilii. Ofensiva israeliană a provocat distrugeri pe scară largă, în special în nordul Fâşiei Gaza, iar sute de mii de oameni nu au case la care să se întoarcă.

În plus, Egiptul a avertizat că orice mişcare a palestinienilor peste graniţă în Egipt ar ameninţa tratatul de pace vechi de patru decenii dintre Israel şi Egipt. Punctul de trecere a frontierei dintre Gaza şi Egipt, care este în mare parte închis, serveşte ca principal punct de intrare pentru ajutorul umanitar.

Înainte de război, Rafah avea o populaţie de aproximativ 280.000 de locuitori, iar potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, în prezent, în Rafah trăiesc aproximativ 1,4 milioane de persoane care locuiesc la rude, în adăposturi sau în tabere de corturi întinse, după ce au fugit de luptele din alte părţi din Gaza.

Israelul a declarat război după ce câteva mii de militanţi Hamas au pătruns peste graniţă în sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane şi luând ostatice alte 250.

O ofensivă israeliană aeriană şi terestră a ucis aproximativ 28.000 de palestinieni, majoritatea femei şi minori, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătăţii. Aproximativ 80% din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutaţi, iar teritoriul a intrat într-o criză umanitară, cu deficit de alimente şi servicii medicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor