Zeci de mii de germani protestează împotriva Directivei Copyright

Manifestanţi germani protestează împotriva Directivei Copyright, 23 martie 2019 (Odd Andersen/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
25.03.2019

Zeci de mii de manifestanţi au ieşit sâmbătă pe străzile Berlinului şi în alte oraşe germane pentru a protesta împotriva unei reforme UE, despre care unii au susţinut că afectează libertatea de exprimare.

Protestele din weekend au vizat o reformă UE privind Internetul, care stabileşte că platformele devin responsabile din punct de vedere legal pentru conţinutul pe care îl găzduiesc pe site-urile lor.

Pe cuprinsul ţării au fost organizate aproximativ 40 de proteste împotriva aşa-numitei Directive Copyright, cel mai mare având loc în München, unde 40.000 de persoane au ieşit pe străzi.

Manifestanţii au mărşăluit sub banerul “Save our Internet” (Salvaţi-ne Internetul), în condiţiile în care directiva va fi supusă marţi citirii finale în parlament, potrivit Express.co.uk.

Potrivit unor rapoarte media, unul dintre sloganele scandate de manifestanţi a fost: “Suntem aici. Suntem zgomotoşi pentru că ne furaţi libertatea”.

Există un element major în noul proiect de lege pe care protestele l-au evidenţiat în mod special, şi anume, articolul 13, cunoscut de asemenea ca “legea memei”, prin care platformele de Internet devin responsabile legal pentru găzduirea materialului piratat uploadat de utilizatori.

Dacă va fi adoptat, articolul 13 practic va pune capăt utilizării memelor pe Internet, în condiţiile în care website-urile vor trebui să filtreze toate materialele încărcate pentru a preveni încălcarea drepturilor de autor. Acest lucru ar putea să limiteze extrem de mult libertatea de expresie de pe internet şi ar putea pune capăt culturii memelor de pe internet.

Pe lângă articolul 13, reforma presupune şi introducerea unei aşa-numite “taxe pe link”, care urmăreşte să ofere editorilor şi ziarelor o cale de a câştiga bani când companii precum Google creează linkuri către articolele lor, permiţându-le să ceară licenţe plătite.

Susţinătorii reformei au declarat că în cazul în care Directiva Copyright nu va fi adoptată, acest lucru ar însemna renunţarea totală” la drepturile de autor. Aceştia au mai menţionat: “Autorii trebui să fie plătiţi. Prin urmare, Internetul are nevoie de reguli bune. Legea copyright-ului trebuie să fie clarificată pentru lumea digitală de astăzi, şi nu slăbită sau abolită”.

Noul proiect de lege urmăreşte să actualizeze Legea privind Copyright-ul adoptată de UE în 2001 în cadrul pieţei digitale unice.

Dacă proiectul va fi adoptat în această săptămână, statele membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru a-l introduce în legile naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor