Zeci de copii rromi s-au întors la cerşit pe străzile din Helsinki odată cu încălzirea vremii

(DIMITAR DILKOFF/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
04.04.2012

Zeci de copii cerşetori din România şi Bulgaria, mulţi dintre ei foarte mici, s-au întors pe străzile din Helsinki odată cu încălzirea vremii.

Copiii merg în mod regulat la un centru de zi pentru romi deschis de un institut religios din Helsinki. Organizaţia a anunţat că romii din Europa de Est îşi aduc acum toată familia pentru a cerşi în Finlanda.

Reprezentanţii institutului au declarat că romii închiriază garsoniere modeste, unde pot locui mai multe familii.

Marţi, ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, şi ministrul finlandez al afacerilor europenilor, Alexander Stubb, au discutat la Bucureşti despre incluziunea socială a persoanelor aparţinând minorităţii rome.

Alexander Stubb a precizat că în Finlanda a existat la un moment dat o dezbatere privind situaţia minorităţii roma şi a anunţat că România este dispusă să trimită temporar un funcţionar public pentru a ajuta la rezolvarea acestei probleme.

Primăria din Helsinski a decis în 2010 să ofere bani cerşetorilor - în special din România şi Bulgaria - pentru a se întoarce în ţările din origine. Cei care au acceptat oferta au primit bilete pentru feribot până la Tallinn, iar fiecare maşină a primit în jur de 300 de euro pentru combustibil, cu condiţia ca ele să părăsească teritoriul Finlandei în decurs de două zile.

Au existat voci care au spus că gestul Primăriei din Helsinki - de a le da bani romilor să se întoarcă acasă - va încuraja sosirea în număr şi mai mare a cerşetorilor străini. În plus, în pofida ajutorului financiar, zeci de romi din Europa de Est au rămas în zona Helsinki. În paralel, autorităţile locale s-au confruntat cu tot mai multe cereri din partea romilor de a primi ajutorul de reîntoarcere, astfel încât, în cele din urmă, oraşul Helsinki a decis să nu le mai ofere bani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor