Amnesty International cere autorităţilor R.Moldova să pedepsească poliţiştii care au comis acte de tortură în 2009

Epoch Times România
03.04.2012

Persoanele care au comis acte de tortură în timpul prostelor din 7 aprilie 2009 trebuie să fie pedepsite conform gravităţii faptelor pe care le-au comis, a cerut Heather McGill, reprezentant al Amnesty International pentru Republica Moldova.

Declaraţia a fost făcută în cursul unei conferinţe de presă unde a fost lansat raportul „O problemă nerezolvată. Combaterea torturii şi a relelor tratamente în Republica Moldova”.

"În Republica Moldova există o cultură a nepedepsirii, maltratării şi torturii. Eşecul continuu al autorităţilor să asigure justiţia în cazul încălcărilor flagrante din aprilie 2009, prezintă o dovadă clară că problema fundamentală a impunităţii pentru tortură şi alte rele tratamente nu a fost rezolvată. În acelaşi context, toate aceste cazuri de tortură care au fost înregistrate nu au fost încă soluţionate. Iar poliţiştii primesc sentinţe derizorii", a declarat spus McGill.

Reprezentantul AI a subliniat că toate cazurile în care au fost implicaţi poliţişti au rămas nerezolvate. Poliţiştii nu au fost pedepsiţi pentru faptele lor sau pedeapsa a fost suspendată.

"Tăcerea nu poate fi cumpărată prin compensaţii. Toate aceste recomandări au fost comunicate autorităţilor în cadrul întrunirilor cu oficialii MAI, Ministerului Justiţiei şi Centrului Drepturilor Omului din Moldova. Procuratura Generală a ignorat solicitarea Amnesty International de a se întâlni, ceea ce este regretabil fiindă aceasta poartă responsabilitatea principală pentru investigarea încălcărilor din 7 aprilie", a spus Heather McGill.

Potrivit statisticii Procuraturii Generale, în 2011 au fost depuse 958 de plângeri dintre care 775 au fost respinse, fiind considerate nefondate. Din cele 108 cazuri în care s-a deschis o urmărire penală, 36 au ajuns în judecată şi doar în nouă cazuri au fost pronunţate sentinţa.

Amnesty International a cerut autorităţilor Republicii Moldova să înfiinţeze o agenţie independentă care aă verifice toate plângerile ce ţin de încălcarea drepturilor omului de către poliţie. "Acest organ nu trebuie să aibă nici o legătură ierarhică cu poliţiştii. Instituţia trebuie să fie finanţată din afară. Acest lucru este realizabil dacă vom urma exemplul ţărilor Europene,iar în Ucraina acest proiect deja se implementează", a adăugat reprezentantul Amnesty International.

În timpul revoltelor din 7 aprilie 2009, peste 600 de persoane au fost reţinute, sute din ele fiind arestate şi bătute în incinta secţiilor de poliţie, potrivit Unimedia. Poliţistul Sergiu Golaniuc a fost învinuit de maltratarea tinerilor, dar a fost condamnat numai la o amendă.

Alţi doi poliţişti din cadrul Comisariatului general de poliţie au fost condamnaţi pentru acte de tortură la şase, respectiv cinci ani de închisoare cu suspendare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor