Alexander Stubb: România ar putea trimite un funcţionar pentru a ajuta Finlanda în ceea ce priveşte romii

Întrevederea ministrului Afacerilor Externe Cristian Diaconescu(DR) cu ministrul Afacerilor Europene şi Comerţului Internaţional al Finlandei, Alexander Stubb(ST), Bucureşti, 3 aprilie 2012. (www.mae.ro)
Epoch Times România
03.04.2012

Ministrul român de externe, Cristian Diaconescu, şi ministrul finlandez al afacerilor europene, Alexander Stubb, au discutat la Bucureşti despre incluziunea socială a persoanelor aparţinând minorităţii rrome.

”Am prezentat şi acţiunile României în domeniul incluziunii sociale a persoanelor aparţinând minorităţii rrome. Dorim să continuăm exerciţiile de cooperare în vederea implementării strategiei-cadru pentru incluziunea socială a minorităţii rroma la nivel european”, a declarat ministrul de externe, după întâlnirea cu ministrul afacerilor europene.

Alexander Stubb a precizat că în Finlanda a exista la un moment dat o dezbatere privind situaţia minorităţii rroma şi a anunţat că ”România este dispusă să trimită un funcţionar public să ne ajute în Finlanda pentru un timp”.

Întrebat ce face Guvernul român pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai ale comunităţii rrome, ministrul Cristian Diaconescu a declarat că România a elaborat împreună cu partenerii europeni o strategie în trei paşi privind această comunitate. Este vorba ”în primul rând despre o finanţare normală pentru educaţie, cultură şi instituţiile care practic se adresează acestei minorităţi. În al doilea rând, discriminare pozitivă când este vorba despre anumite locuri, anumite capacităţi de angajare pentru minoritatea rromă. În al treilea rând, cooperarea la nivelul administraţiei locale, aşa cum se întâmplă şi în alte ţări europene care au planuri şi finanţare separată” care se adresează direct sprijinirii acestei minorităţi, a explicat ministrul român de externe.

Cristian Diaconescu a mai spus că este ”un proces lung” şi că nu trebuie trase concluzii greşite privind doar la cazurile individuale.

În ultimii ani, oraşele finlandeze s-au confruntat cu un aflux de imigranţi rromi, în special din România şi Bulgaria, dintre care mulţi cerşesc pe străzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor