Zeci de civili omorâţi într-un bombardament în Idlib, Siria. Rusia suspectată

Lovituri aeriene suspectate că au fost desfăşurate de avioanele de luptă ruseşti au provocat duminică moartea a zeci de persoane în oraşul ocupat de rebeli Idlib, nord-vestul Siriei.
Avioane de luptă ruseşti Su-24 la o bază aeriană Latakia din Siria.
Avioane de luptă ruseşti Su-24 la o bază aeriană Latakia din Siria. (Captură Foto)

Rezidenţii susţin că pot face o distincţie între avioanele ruseşti care zboară la altitudini mari şi elicopterele siriene care, în principal, lansează bombe neghidate la întâmplare şi de la înălţimi mult mai mici.

Echipele de salvare au declarat că cel puţin şase lovituri aeriene au vizat o piaţă aglomerată din centrul oraşului Idlib, câteva clădiri guvernamentale şi zone rezidenţiale.

În plus, echipele de salvare au confirmat moartea a 43 de persoane, adăugând că trupurile a cel puţin alte 30 de persoane au fost recuperate şi urmează să fie identificate.

Rusia a început o campanie masivă de lovituri aeriene în 30 septembrie, cu scopul de a-l susţine pe aliatul său, preşedintele sirian Bashar al-Assad, după ce acesta a suferit la începutul anului o serie de înfrângeri, inclusiv pierderea provinciei Idlib şi a unor zone apropiate de coastă care sunt cruciale din punct de vedere al importanţei lor strategice.

Moscova susţine că obiectivul său este acela de a distruge Statul Islamic, dar civilii şi rebelii moderaţi care se opun guvernului din Damasc susţin că atacurile aeriene ruseşti provoacă sute de victime civile prin bombardarea la întâmplare a unor zone situate la o anumită distanţă de câmpurile de luptă.

O coaliţie de rebeli islamişti a preluat controlul asupra oraşului Idlib, capitala unei provincii nord-vestice cu acelaşi nume, la începutul acestui an. Anterior, oraşul a fost cruţat în mare parte de avioanele de luptă ruseşti.