Zahărul: Un potenţial vinovat în cancerul pancreatic, "regele cancerului"
Cancerul pancreatic, supranumit uneori „regele cancerului” din cauza malignităţii sale, ridică probleme atât în ceea ce priveşte depistarea precoce, cât şi al tratamentului în stadii avansate.
Înţelegerea cauzelor şi a semnelor sale de avertizare permite oamenilor să ia măsuri preventive. Rong Shu, directoare a Clinicii Dr. Rong MTC din Regatul Unit şi un practician experimentat de medicină tradiţională chineză (MTC) cu peste 30 de ani de experienţă, a prezentat cauzele, simptomele timpurii şi strategiile eficiente de prevenire a cancerului pancreatic în cadrul emisiunii „Health 1+1” a Epoch Times.
Rolul dublu al pancreasului
În medicina occidentală, pancreasul este recunoscut atât ca organ digestiv, cât şi ca organ endocrin. Ca organ digestiv, secretă diverse enzime pentru a descompune proteinele, grăsimile şi carbohidraţii din alimente. Ca organ endocrin, produce insulină şi glucagon pentru a regla nivelul zahărului din sânge, menţinându-l la niveluri adecvate, esenţiale pentru funcţionarea organelor cheie.
Dr. Rong a subliniat că, din perspectiva MTC, pancreasul este considerat ca făcând parte din sistemul splinei, care include pancreasul, ficatul, vezica biliară, splina, stomacul şi intestinele. Acest sistem este responsabil pentru digestia, absorbţia, transformarea şi transportul nutrienţilor din alimente, furnizând energie diferitelor ţesuturi şi sisteme din organism.
Zahărul şi cancerul pancreatic
În vechiul text medical chinezesc „The Yellow Emperor's Classic of Internal Medicine” ["Manualul clasic de medicină internă al Împăratului Galben" - n.n.] sau „Huangdi Neijing”, este documentat faptul că splina corespunde dulceţii. Dr. Rong a explicat că, în timp ce o cantitate mică de dulceaţă poate hrăni splina, dulceaţa excesivă poate fi dăunătoare. Zahărul este prezent în alimentele dulci rafinate. Consumul îndelungat de alimente dulci foarte rafinate poate duce la afectarea cronică a splinei, putând duce la modificări canceroase.
Numeroase studii au confirmat relaţia strânsă dintre zahăr şi funcţia pancreatică, identificând zahărul ca factor determinant în apariţia cancerului pancreatic. Un studiu din 2019 publicat în Cell Metabolism a constatat că nivelurile ridicate de zahăr din sânge au declanşat un dezechilibru metabolic la şoareci, ducând la apariţia cancerului pancreatic.
Un alt studiu publicat în Cell Reports în 2020, care a urmărit, 20 de ani, aproape 500.000 de europeni, a indicat că o dietă bogată în zahăr a crescut riscul de cancer pancreatic la unele persoane şi a favorizat creşterea şi răspândirea tumorii.
Provocări în depistare şi tratament
Dna Rong a explicat că dificultatea de a detecta cancerul pancreatic în stadiile sale incipiente se datorează localizării pancreasului. Adesea denumit „organ ascuns”, pancreasul este situat în spatele mai multor organe. Această poziţie face ca medicii să nu îl poată simţi în timpul unei examinări fizice şi, chiar şi cu ajutorul unei ecografii, captarea unor imagini clare ale pancreasului este o provocare.
În plus, atunci când tumorile se formează şi cresc în pancreas, acestea nu provoacă, de obicei, simptome vizibile. Chiar dacă apar simptome, acestea sunt rareori recunoscute ca fiind legate de probleme pancreatice, ceea ce face improbabilă detectarea precoce. Adesea, simptomele devin evidente abia atunci când celulele tumorale au metastazat în alte organe.
Potrivit lui Limor Appelbaum, instructor la Harvard Medical School şi specialist radio-oncologie, „aproximativ 80-85% dintre pacienţii cu cancer pancreatic sunt diagnosticaţi în stadii avansate, când vindecarea nu mai este o opţiune”.
La sfârşitul anului 2023, cercetătorii de la Harvard Medical School şi Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dezvoltat împreună un nou model de detectare a cancerului pancreatic denumit PRISM, care poate detecta 35% dintre adenocarcinoamele ductale pancreatice, cel mai frecvent tip de cancer pancreatic, comparativ cu 10% în cazul screeningului convenţional.
Opţiuni limitate de tratament
În plus, celulele cancerului pancreatic sunt agresive şi prezintă rezistenţă la mai multe tipuri de tratament, ceea ce face ca o vindecare completă să fie foarte dificilă. Conform Societăţii Americane de Cancer, rata de supravieţuire relativă la cinci ani pentru cancerul pancreatic este de numai 13%.
Opţiunile de tratament pentru cancerul pancreatic rămân foarte limitate. Tratamentul chirurgical primar este pancreaticoduodenectomia, dar mai puţin de 20% dintre pacienţii cu cancer pancreatic sunt eligibili pentru această procedură.
În plus faţă de intervenţia chirurgicală, opţiunile de tratament pentru cancerul pancreatic includ chimioterapia, radioterapia, terapia ţintită cu medicamente şi imunoterapia. Cu toate acestea, aceste metode sunt în general ineficiente în vindecarea cancerului pancreatic şi pot provoca daune semnificative organismului.
MTC ca tratament adjuvant
Dr. Rong a relatat un caz recent de tratament al unui pacient cu cancer pancreatic. Un pacient aflat în stadiu avansat a urmat cinci luni de chimioterapie fără nicio ameliorare. Când a venit la clinică pentru un control, îşi pierduse tot părul, faţa îi era deformată de durere, iar stomacul îi era umflat ca un balon. După tratamentul cu acupunctură, simptomele s-au ameliorat semnificativ, la fel ca şi starea emoţională.
Dr. Rong a declarat că intervenţia MTC poate ameliora simptomele pacienţilor cu cancer pancreatic, reduce semnificativ durerea şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacienţilor cu cancer în stadiu avansat. Aceasta demonstrează, de asemenea, o anumită capacitate de a inhiba răspândirea celulelor canceroase sau chiar de a facilita vindecarea. Pacienţii pot lua în considerare MTC ca terapie alternativă sau pot opta pentru o combinaţie de medicină occidentală şi TCM pentru tratament.
Simptome timpurii
Dr. Rong a menţionat că unii pacienţi cu cancer pancreatic nu prezintă niciun simptom, în timp ce alţii prezintă doar câteva simptome care sunt adesea trecute cu vederea, cum ar fi:
- Balonare şi disconfort abdominal superior
- Mâncărimi ale pielii
- Creşterea bruscă inexplicabilă a nivelului de zahăr din sânge sau ineficienţa bruscă a medicamentelor pentru diabet
- Dureri lombare, în special la nivelul ombilicului, care nu au legătură cu afecţiuni sau leziuni renale
- Îngălbenirea ochilor şi a pielii (icter)
Factori de risc
Deşi cauza exactă a oricărui cancer este necunoscută, următorii sunt factori de risc care pot influenţa dezvoltarea cancerului pancreatic:
- Stresul ridicat, depresia şi anxietatea: Un studiu a arătat că depresia poate fi un precursor al cancerului pancreatic, jumătate dintre pacienţii cu cancer pancreatic prezentând simptome psihiatrice cu 43 de luni înainte de apariţia simptomelor fizice.
- Stil de viaţă nesănătos: Dieta necontrolată şi tiparele de somn neregulate.
- Alimentaţie dezechilibrată: Consumul unei alimentaţii neegalate şi nesănătoase, cum ar fi consumul de prea multă carne şi insuficiente fructe şi legume.
- Obiceiuri proaste: Fumatul, consumul de alcool, consumul excesiv de cafea şi consumul frecvent de alimente carbonizate.
- Factori de sănătate subiacenţi: Diabetul este un factor de risc cunoscut pentru cancerul pancreatic.
- Pancreatită: Inflamaţia cronică a pancreasului poate duce la cancer, iar tumorile benigne pot deveni maligne.
- Genetică: Cancerul pancreatic are un anumit grad de moştenire familială.
Măsuri preventive
Dr. Rong a subliniat că, pentru a preveni cancerul pancreatic, este esenţial să faceţi ajustări ale stilului de viaţă şi să cultivaţi obiceiuri sănătoase în viaţa de zi cu zi. Luaţi în considerare punerea în aplicare a următoarelor sfaturi:
- Reduceţi consumul de alimente zaharoase: În schimb, optaţi pentru alimente bogate în proteine şi cereale integrale, nuci şi leguminoase. De exemplu, încorporaţi în dieta dumneavoastră peşte fiert sau uşor prăjit, pui, ouă, fulgi de ovăz, porumb, mei şi secară.
- Mâncaţi o varietate de legume şi fructe: Legumele şi fructele sunt bogate în antioxidanţi, care combat stresul oxidativ şi inflamaţia cronică, reducând riscul de cancer.
- Creşteţi aportul de grăsimi sănătoase: Cercetările au arătat că uleiul de măsline poate reduce riscul de cancer.
- Implicaţi-vă în exerciţii fizice regulate: Activitatea fizică poate întări sistemul imunitar şi reduce riscul de cancer.
- Menţineţi o mentalitate pozitivă şi gestionaţi stresul: Depresia poate avea o anumită asociere cu cancerul pancreatic. Este esenţial să gestionaţi activ stresul şi să încorporaţi tehnici de relaxare în rutina dumneavoastră.