Yemen: De la sanctuar la obiectiv al reţelei Al-Qaeda
Războiul împotriva grupării Al-Qaeda din Peninsula Arabă (AQPA) a ajuns la Sanaa. Ansar Al-Sharia, filială a organizaţiei care activează în sudul Yemenului, a lovit în inima ţării ucigând - între 60 şi 90 de persoane, potrivit unor surse diferite- şi rănind peste 200 de oameni în timpul pregătirilor pentru a 22 -a aniversare a reunificării. Este cartea de vizită a teroriştilor, după ce s-au ţinut la distanţă în timpul revoluţiei, care l-a înlăturat pe preşedintele Ali Abdullah Saleh, şi un răspuns la ofensiva armatei yemenite şi partenerilor americani împotriva sanctuarelor sale din provincia Abyan, notează marţi ziarul Las Provincias.
Această operaţiune împotriva insurgenţei a fost lansată la începutul lunii şi s-a soldat cu peste 130 de morţi, majoritatea jihadişti, într-un război acuns printre deşerturi şi munţi, ieşit acum la lumină prin atentatul de la Sanaa şi care ţinea în alertă autorităţile, după arestarea unui alt sinucigaş. Atacul a fost comis de un kamikaze îmbrăcat în uniformă militară, care a reuşit să se infiltreze în a 14-a Companie a forţelor de securitate centrale, în timpul pregătirii festivităţilor din piaţa Al-Sabeen. Maiorul Mahdi Al Jarbani, aflat la comanda companiei, a declarat presei că, 'practic toţi oamenii mei au fost anihilaţi sau grav răniţi'.
Ministrul apărării, Mohamed Naser Ahmed, şi şeful statului major, generalul Ahmed Alí al-Achual, se aflau în tribună în momentul exploziei şi care nu au fost răniţi. Lovitura dată de Answar al-Sharia a avut o ţintă dublă având în vedere că acest corp de elită este condus de nepotul fostului preşedinte Yahya Mohamed Abdullah Saleh. După cinci luni de la înlăturarea de la putere a lui Saleh, problemele se strâng pe masa preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi. Încă din ziua învestirii sale s-a arătat decis să combată Al-Qaeda şi filiale sale, în mod diferit de ceea ce a făcut Saleh în ultimii ani.
Un rezultat al acestui angajament a fost multiplicarea atacurilor selective cu avioane drone americane şi trimiterea armatei să lupte 'în locuri unde înainte autorităţile permiteau prezenţa jihadiştilor, în schimbul promisiunii de a nu acţiona în interiorul ţării', spun experţi în securitate de la Sanaa. O strategie împărtăşită de însuşi Osama Bin Laden, care potrivit documentelor găsite în casa lui din Abbottabad, arăta că 'Yemenul trebuie să fie un loc de pace, rezervat forţelor Ummah (comunitatea musulmană globală)'. Acum sanctuarul este în pericol şi pe cale să devină un fel de Pakistan unde dronele au cale liberă, ceea ce provoacă o uzură a imaginii autorităţilor, în faţa opiniei public, contrară intervenţiei străine.
Poziţia lui Hadi a fost fermă împotriva lui Al-Qaeda. În urmă cu câteva săptămâni au început să circule zvonuri privind o posibilă negociere, care a fost însă respinsă. Instabilitatea se accentuează pe zi ce trece iar gruparea teroristă poate face ravagii într-un proces de pace care avansează foarte lent. Al-Qaeda din Peninsula Arabă a reuşit să ridice gradul de ameninţare în Yemen, până la calificativul de 'global', prin acţiunile sale împotriva legaţiilor străine din Sanaa şi încercările sale de atentat în avioane cu destinaţia SUA. În pofida morţii unor lideri ai săi, precum Anwar al-Aulaki, predicatorul său online şi figură internaţională, organizaţia rămâne puternică acolo unde nu există o putere centrală şi sunt prea multe fronturi deschise.