X a lui Elon Musk se conformează cererii instanţei braziliene care a dus la închiderea platformei

Suporteri barizilieni ai fostului preşedinte Jair Bolsonaro, cu banere care mulţumesc lui Elon Musk, la un miting în Sao Paulo, 7 septembrie 2024 (Nelson Almeida/AFP via Getty Images)
Owen Evans
26.09.2024

Platforma social media X, deţinută de Elon Musk, a numit un reprezentant legal în Brazilia, potrivit avocaţilor companiei, pentru a se conforma unuia dintre ordinele iniţiale făcute de instanţa supremă a ţării în procesul care a dus la închiderea platformei în Brazilia.

La 21 septembrie, André Zonaro şi Sergio Rosenthal, care au fost recent numiţi avocaţi ai X în Brazilia, au declarat pentru Reuters că Rachel de Oliveira Conceicao, colega lor, a fost aleasă ca reprezentant legal al firmei şi că au înaintat numele acesteia Curţii supreme.

La 19 septembrie, avocaţii care reprezintă X în Brazilia au declarat că firma începe să se conformeze ordinelor privind eliminarea conţinutului, o altă cerinţă a instanţei supreme. The Epoch Times nu a putut verifica independent această afirmaţie şi a contactat X şi instanţa supremă din Brazilia pentru comentarii.

Demersul juridic ar răspunde cererilor impuse de instanţa supremă din Brazilia de a permite societăţii să funcţioneze, în urma interzicerii platformei în ţară.

Blocarea accesului

Luna trecută, Alexandre de Moraes, judecător la Curtea Supremă a Braziliei, a ordonat tuturor furnizorilor de telecomunicaţii din ţară să blocheze accesul la X, escaladând o dispută de luni de zile între proprietarul X, Elon Musk, şi ţara sud-americană cu privire la libertatea de exprimare şi la postările pe care judecătorul le-a descris drept dezinformare.

În august, X a oprit operaţiunile din Brazilia, afirmând că autorităţile braziliene l-au ameninţat pe reprezentantul legal al companiei cu închisoarea pentru că nu s-a conformat la ceea ce X a descris drept „ordine de cenzură”.

La începutul acestui an, Alexandre de Moraes a ordonat X să blocheze anumite conturi, în timp ce investiga aşa-numitele miliţii digitale acuzate de răspândirea de ştiri false şi mesaje de ură în timpul guvernului fostului preşedinte Jair Bolsonaro.

Ancheta, susţinută de actualul guvern de stânga al lui Luiz Inacio Lula da Silva, a avut loc după ce directorul general al Tesla a contestat un ordin judecătoresc care cerea eliminarea anumitor conturi de pe X, ca parte a presupuselor eforturi de reprimare a ştirilor false şi a dezinformării în Brazilia.

Ancheta de cinci ani, supravegheată de Alexandre de Moraes, numit în funcţia de judecător al Curţii Federale Supreme în 2017 de către preşedintele de atunci Michel Temer, a învinuit conturile pentru incitarea demonstraţiilor din întreaga ţară după ce Bolsonaro a pierdut alegerile în 2022.

De Moraes a autorizat adăugarea lui Bolsonaro la o anchetă privind persoana care a incitat o mulţime de protestatari să spargă blocajele de securitate şi să pătrundă în clădirile Congresului Braziliei, ale Curţii Supreme şi ale Palatului Prezidenţial din Brasilia, la 8 ianuarie 2023.

Forţat de hotărâri judecătoreşti să blocheze revendicările

X susţine că a fost forţat de hotărâri judecătoreşti să blocheze „anumite conturi populare din Brazilia” şi că i-a fost interzis să dezvăluie conturile vizate. Pe 13 august, a partajat un document cu conturile respective.

„Această scrisoare cere cenzurarea conturilor populare din Brazilia, inclusiv a unui pastor, a unui parlamentar actual şi a soţiei unui fost parlamentar. Credem că poporul brazilian ar trebui să ştie ce ni se cere”, se arată într-o declaraţie de pe contul X's Global Government Affairs.

Activiştii pentru libertatea de exprimare şi protecţia vieţii private au avertizat că aplicarea de către Brazilia a interdicţiei sale asupra X, prin amenzi pentru utilizarea VPN-urilor, defineşte un potenţial câmp de luptă între libertatea internetului şi reglementare.

De la introducerea sancţiunii, egală cu aproape salariul pe un an al unui brazilian din clasa de mijloc, a existat o scădere documentată a încercărilor de a accesa X.

În timp ce unii congresmeni brazilieni au continuat să utilizeze X în ciuda interdicţiei, nu se ştie dacă aceştia folosesc VPN-uri (virtual private network /reţea privată virtuală).

Alţii, cum ar fi Asociaţia Naţională a Jurnaliştilor din ţară, şi-au exprimat îngrijorarea pe Facebook cu privire la faptul că reporterii nu mai au acces la rapoarte de ştiri din diverse surse, atât din Brazilia, cât şi din afara ei.

Ordine draconice

X este interzis în ţări cu restricţii severe privind drepturile omului, precum China, Rusia, Coreea de Nord, Turkmenistan, Myanmar, Iran şi Pakistan.

La 12 septembrie, într-o scrisoare deschisă adresată Congresului brazilian de către ADF Internaţional, peste 100 de susţinători internaţionali ai libertăţii de exprimare, inclusiv fostul prim-ministru britanic Liz Truss şi jurnalistul Michael Shellenberger de la „Twitter Files”, au declarat că, dacă Braziliei i se permite să continue „în această linie autoritară”, alte ţări din Occident „ar putea probabil să-i calce pe urme, impunând ordine draconice pentru a reduce la tăcere exprimarea şi interzicând locurile de întâlnire digitale”.

„Cenzorii guvernamentali cu autoritate vor folosi orice instrument de care dispun pentru a reduce libertatea de exprimare - şi, după cum ne arată Brazilia, acest lucru include amendarea persoanelor care folosesc VPN-uri pentru a accesa platformele defavorizate”, a declarat Jeremy Tedesco, vicepreşedinte senior al ADF pentru angajamentul corporativ, pentru The Epoch Times prin e-mail.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor