WikiLeaks: Iranul a trimis echipament nuclear Sudanului

Centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului.
Centrifuge pentru îmbogăţirea uraniului. (Captură Foto)

Iranul a livrat echipament nuclear Sudanului în 2012, conform unui document divulgat ce a fost scris, aparent, de diplomaţi ai ambasadei saudite în Khartoum la acea vreme, conform unui articol publicat în Times of Israel.

Memoriul, datat în februarie 2012 şi marcat ca “top secret”, a fost divulgat săptămâna trecută de către WikiLeaks. În weekend, website-ul a publicat, de asemenea, ceea ce susţine că sunt 60.000 de comunicaţii oficiale saudite.

“Sursele ambasadei au susţinut că pe aeroportul din Khartoum au sosit în această săptămână containere iraniene care conţin echipament tehnic sensibil în forma unor centrifuge rapide pentru îmbogăţirea uraniului. O a doua livrare este aşteptată să ajungă în această săptămână”, conform documentului din 2012, susţine un raport al Reuters.

Chiar dacă ar fi autentic, mesajul nu include detalii privind sursa folosită de diplomaţii saudiţi pentru informaţiile lor, sau orice detaliu particular privind livrarea, care ar putea fi verificat.

Sudanul nu deţine propriul său program nuclear şi în trecut nu au mai existat acuzaţii că Iranul ar fi trimis echipamente de natură nucleară acestei ţări.

WikiLeaks a anunţat că intenţionează să publice aproximativ 500.000 de documente saudite.

Arabia Saudită nu a comentat despre vreun document în particular, dar a notat că ar putea fi false. Nici oficialii sudanezi şi iranieni nu au comentat în ceea ce priveşte memoriului divulgat.

În octombrie 2012, Sudanul a susţinut că o lovitură aeriană israeliană a fost responsabilă pentru cauzarea unei explozii masive ce a devastat o fabrică de arme situată la sud de Khartoum.

Israelul nici nu a confirmat şi nici nu a negat implicarea în explozia de la fabrică, care a distrus o mare parte din complex şi a ucis patru oameni în capitala sudaneză, susţine Times of Israel.

Dar oficialii israelieni au susţinut că Sudanul joacă un rol cheie în reţeaua susţinută de iranieni pentru livrări de arme către Hezbollah şi Hamas, ducând la acea vreme la speculaţii că distrugerea acelor arme ar fi fost de fapt obiectivul loviturii israeliene.

Iranul se află înprezent în negocieri intensive cu SUA, Marea Britanie, China, Rusia, Franţa şi Germania pentru a ajunge până la 30 iunie la un acord nuclear final, menit să restricţioneze programul nuclear al Republicii Islamiste despre care numeroase ţări se tem că este folosit pentru construirea de arme nucleare.

Iranul, care a declarat că programul său iranian are scopuri paşnice, a criticat cererile impuse de tabăra adversă în privinţa desfăşurării de inspecţii de către observatorii internaţionali la instalaţiile sale nucleare.

Mai mult, şansele încheierii unui acord au scăzut şi mai mult după ce liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei şi-a înăsprit poziţia asupra negocierilor nucleare cu marile puteri, conform BBC.

Într-un discurs televizat susţinut marţi noaptea, Ayatollahul Ali Khamenei a insistat că Iranul îşi va dezactiva infrastructura nucleară doar după ce vor fi ridicate sancţiunile economice.

De asemenea, liderul religios al Iranului a exclus îngheţarea cercetării şi dezvoltării în sectorul nuclear pentru 10 ani, precum şi inspecţiile la instalaţiile militare, cerinţe pe care administraţia Obama le-a pus pe masa negocierilor după cei doi ani de prelungiri pe care le-a acordat Iranului.

La rândul său, secretarul de stat american John Kerry a declarat miercuri în Washington că nu va exista niciun acord nuclear cu Iranul dacă elementele esenţiale ale negocierilor dintre Teheran şi grupul de ţări P5+1 nu vor fi rezolvate.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe