Wang Lin, gurul elitei chineze, a fugit în Hong Kong

Recenta fugă în Hong Kong a unui medic tradiţional chinez acuzat de fraudă, a cărui influenţă s-a extins în rândul celebrităţilor şi chiar al politicienilor comunişti, a adus în atenţie relaţia complexă dintre puterea chineză şi practicile ancestrale, precum feng shui şi chi kung (Qigong), informează ziarul La Razon.
Lanţul de evenimente care vor duce la prăbuşirea Partidului Comunist (Zhou: Liu Jin / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.08.2013

Recenta fugă în Hong Kong a unui medic tradiţional chinez acuzat de fraudă, a cărui influenţă s-a extins în rândul celebrităţilor şi chiar al politicienilor comunişti, a adus în atenţie relaţia complexă dintre puterea chineză şi practicile ancestrale, precum feng shui şi chi kung (Qigong), informează ziarul La Razon.

Wang Lin, celebrul maestru de Qigong, care de peste 25 de ani împărtăşeşte poţiuni miraculoase, descântece şi alte superstiţii în rândul actorilor, politicienilor şi miniştrilor, şi-a găsit refugiu în fosta colonie britanică după o campanie lansată împotriva lui de autorităţile chineze care l-au acuzat de fraudă, posesie de arme şi chiar bigamie.

Prin luxoasa reşedinţă a lui Wang au trecut timp de mulţi ani actorii de arte marţiale Jackie Chan şi Jet Li, omul de afaceri Jack Ma (unul din cei patru cei mai bogaţi din ţară), între alte celebrităţi, care s-au lăsat pozate la braţ cu acest 'guru'. Şi mulţi politicieni controversaţi, precum fostul ministru al căilor ferate, Liu Zhijun (condamnat la închisoare pe viaţă pentru deturnare de fonduri), sau Chen Minzhang, fostul ministru al sănătăţii, care ar fi trebuit să aibă încredere mai degrabă în metodele ştiinţifice, decât în vrăjitorie.

Potrivit mass-media chineze, care în ultimele săptămâni l-au crucificat pe Wang - precum postul public CCTV care l-a comparat cu 'un prestidigitator vulgar', vraciul Liu i-a vândut un amulet pe vremea când era ministru care însă nu a funcţionat prea bine.

În actualul său refugiu din Hong Kong, Wang a acordat un interviu ziarului The New York Times, în care asigură că este o victimă a persecuţiei politice deoarece cunoaşte secretele multor demnitari chinezi şi s-a comparat chiar cu Edward Snowden. Potrivit ziarului Global Times, cazul lui Wang ilustrează relaţia obscură a politicienilor chinezi cu superstiţiile, în pofida combaterii acestora din vremea lui Mao Zedong.

Un studiu realizat de Chinese Academy of Governance arată că 52 la sută dintre demnitari cred în vraci şi în parapsihologie şi că, de multe ori 'superstiţioşii sunt tocmai oficialii corupţi'. Este celebru cazul lui Hu Jianxue, secretar al PC Chinez din Taian (este), pe care maestrul de Qigong l-a convins că va deveni viceprim-ministru al ţării dacă va construi un pod (lucru pe care l-a făcut schimbând, între altele, traseul unei autostrăzi).

Potrivit analistului chinez Sima Nan, acest caz ilustrează momentul pe care îl trăieşte ţara, unde puritatea maoismului a fost înlocuită cu pragmatismul reformei şi deschiderea, asupra cărora primează banii. 'Lipsa valorilor i-a determinat pe mulţi, chiar şi din sferele înalte ale puterii, să facă apel la orice credinţă', asigură Sima.

Cazul 'vraciului' Wang reflectă şi teama guvernului faţă de influenţa excesivă în societatea chineză a credinţelor care pot submina încrederea populaţiei în 'religia oficială', comunismul. Chi kung, sau Qigong, este un sistem antic de prezervare a sănătăţii, vitalităţii şi longevităţii, având şi o latură spirituală. După Revoluţia Culturală, aceste practici au fost abolite prin forţă, ca multe alte tradiţii chineze. În anii 80 şi 90, a existat un reviriment al acestor practici, în frunte cu Falun Gong, care a ajuns să aibă milioane de susţinători, fapt ce a determinat guvernul să o interzică în 1999 iar membri ei să fie persecutaţi.

Spre deosebire de Li Hongzhi (fondatorul Falun Gong care a promovat practica în marea parte a cetăţenilor), Wang a popularizat Qigong între clienţii celebri şi bogaţi, ceea ce pare să-i fi adus protecţia timp de mulţi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor