Vulpescu: Timpul e prea scurt pentru negocieri ca Oltchim să funcţioneze într-un sistem integrat

Epoch Times România
15.09.2012

Preşedintele Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, a declarat, la The Money Channel, că,în cazul Oltchim, timpul este mult prea scurt pentru desfăşurarea unor negocieri pentru ca acesta să poată funcţiona într-un sistem integrat cu Arpechim şi Oil Terminal.

Prezenţi în cadrul unei emisiuni la The Money Channel, Remus Vulpescu şi Petru Dandea, vicepreşedinte Cartel Alfa, s-au arătat de acord că fără o funcţionare integrată cu Arpechim şi Oil Terminal, viitorul Combinatului Oltchim este practic pecetluit. Însă timpul este mult prea scurt pentru desfăşurarea unor negocieri pentru formarea unei companii integrate.

„Pierderile au ajuns la 7 milioane de euro pe lună, în timp ce fondul de salarii este de 3 milioane euro”, argumentează Remus Vulpescu necesitatea unei decizii rapide. "Pot fi achitate salariile, iar cu 4 milioane de euro rămaşi este posibilă crearea de noi locuri de muncă şi reconversia personalului".

Însă situaţia rafinăriei Arpechim, aflată în prezent în proprietatea OMV-Petrom, nu este clarificată. Conform declaraţiilor lui Remus Vulpescu, Petrom este de acord cu vânzarea unei părţi din active, însă doreşte să păstreze o altă parte. Negocierile nu au condus la lămurirea acestei situaţii, OMV Petrom fiind practic arbitru în evoluţia ulterioară a Oltchim.

Remus Vulpescu spune că un termen rezonabil pentru finalizarea unor negocieri cu OMV Petrom legate de funcţionarea integrată a Oltchim cu Arpechim este de 1,5 ani. Această soluţie nu numai că ar asigura rentabilitatea combinatului, ci ar duce şi la noi angajări.

La rândul său, Petru Dandea a precizat că şi-n condiţiile în care se va reuşi vânzarea pachetului majoritar de acţiuni, acesta nu-şi va mai relua activitatea în condiţiile în care el nu poate funcţiona în afara unui sistem integrat. Salariile restante probabil că vor fi achitate, însă pentru lunile următoare este din ce mai dificil pentru a se mai asigura plata acestora.

Remus Vulpescu declara vineri că, până luni, la ora 12, speră să fie primite circa trei oferte ferme pentru Oltchim, şi nu exclude ca cel puţin una dintre acestea să fie din partea unei mari companii din Rusia.

"Sperăm să avem circa trei oferte ferme, luni, la ora 12, şi nu excludem, chiar ne dorim, ca cel puţin una dintre ele să fie din partea unei mari companii din Rusia. În general, pentru Oltchim, ne-am dori un mare investitor din Rusia, pentru că Rusia este o ţară cu foarte, foarte multe resurse şi cu foarte mari cantităţi de combustibil fosil. Este o ţară care poate să furnizeze ţiţei, rafinăriei Arpechim şi altor rafinării din România şi asta ar ajuta foarte mult Oltchim. Bineînţeles că i-ar ajuta şi pe investitori", a menţionat Vulpescu.

Licitaţia pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea va avea loc la 18 septembrie.

Statul deţine 54,8% din acţiunile Oltchim. În cadrul procedurii de privatizare, se vor vinde şi creanţele companiei, în valoare de circa 1,8 miliarde de lei, deţinute de AVAS şi Electrica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor