"Vom dărâma Tel Aviv-ul", anunţă ministrul iranian al Apărării

Ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami
Ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami (Getty Images)

Iranul a reacţionat după un interviu acordat canalului Fox News la sfârşitul săptămânii trecute, în care ministrul israelian al Apărării, Benny Ganz, a declarat că Israelul îşi actualizează planurile de a lovi programul nuclear al Iranului şi că este pregătit să acţioneze independent dacă Statele Unite nu doresc.

Interviul a fost neobişnuit de direct, chiar şi pentru liderii israelieni, întrucât şeful apărării a declarat în mod deschis planurile de război.

Citiți și Henry Kissinger cere administraţiei Biden să continue politica lui Trump în Orientul Mijlociu

Ministrul iranian al Apărării, Amir Hatami, a răspuns imediat, duminică, spunând că armata iraniană va dărâma oraşele Tel Aviv şi Haifa dacă Israelul va face un gest „disperat”.

"Uneori, regimul sionist [Israel], din disperare, emite declaraţii bombastice împotriva Republicii Islamice Iran pentru a o ameninţa", a spus Hatami, citat în The Times of Israel prin intermediul presei de stat iraniene.

"Trebuie să ştie că, dacă face un gest, vom distruge Tel Aviv şi Haifa", a continuat el, potrivit unei traduceri în limba engleză. Hatami s-a pronunţat în cadrul unei ceremonii militare.

Citiți și Escaladarea din Orientul Mijlociu pare iminentă

Ministrul iranian a mai asigurat că Iranul posedă toată puterea de care are nevoie pentru a „menţine stabilitatea ţării” şi a spus că Republica Islamică poate lovi Israelul şi prin intermediul „grupurilor de rezistenţă”, ceea ce este, fără îndoială, o referinţă la grupurile libaneze Hezbollah şi miliţiile care au luptat în Siria.

În cadrul interviului pentru Fox News de acum două zile, şeful apărării israeliene a spus corespondentului american că „dacă lumea opreşte [Iranul] înainte, este cu atât mai bine. Dar dacă nu, trebuie să devenim independenţi şi să ne apărăm noi înşine."

„Aspiraţia nucleară iraniană trebuie oprită ... Trebuie să ne apărăm singuri”, a subliniat Ganz.

Citiți și Iranul respinge formal oferta de negocieri pentru JCPOA, extinsă de SUA

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a emis, de asemenea, avertismente similare recent, dar cuvintele lui Ganz au fost deosebit de directe şi puternice - aproape fără precedent în ultimii ani.

El chiar a înmânat reporterului Fox ceea ce se presupune că este o listă de ţinte clasificate împotriva activelor iraniene, pregătită de Israel.

Ganz anunţase, de asemenea, că Israelul este pregătit să atace poziţiile Hezbollah în tot Libanul şi Siria - care este bombardată de raiduri israeliene în mod frecvent în ultimele luni, Tel Aviv-ul anunţând că loveşte exclusiv puncte ale influenţei iraniene din Siria.

Citiți și Iranul ameninţă că va îmbogăţi uraniu la 60% dacă vrea

Noua administraţie americană a anunţat că va reveni în acordul JCPOA care ar trebui să reglementeze industria nucleară iraniană. Cu toate acestea Israelul a anunţat că va lovi Iranul dacă SUA face aceste gest - care se presupune că este însoţit de ridicarea sancţiunilor economice împotriva Teheranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe