Escaladarea din Orientul Mijlociu pare iminentă

Oamenii caută supravieţuitori după un cutremur puternic care a lovit la graniţa dintre Irak şi Iran. În imagine, localitatea Sarpol-e Zahab în provincia iraniană Kermanshah, după cutremurul din 12 noiembrie 2017.
Oamenii caută supravieţuitori după un cutremur puternic care a lovit la graniţa dintre Irak şi Iran. În imagine, localitatea Sarpol-e Zahab în provincia iraniană Kermanshah, după cutremurul din 12 noiembrie 2017. (Pouria Pakizeh/AFP/Getty Images)

Escaladarea în Orientul Mijlociu pare iminentă, din cauza diverselor incidente care au avut loc în întreaga regiune.

Pe 25 februarie, nava de transport israeliană MV Helios Ray a fost zguduită de o explozie puternică. Potrivit proprietarului navei, nu se ştie ce a lovit Ray Helios, dar probabil că erau „rachete sau o mină în prova”. Au fost necesare două zile de anchetă pentru a ajunge la o concluzie evidentă - ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a declarat că Iranul a efectuat atacul.

Televiziunea israeliană a raportat că evaluarea susţinea că marina iraniană a tras două rachete asupra navei cu pavilion israelian. Experţii israelieni s-au deplasat spre EAU, unde nava fusese ancorată. Deocamdată nu există o confirmare sau o negare din partea Iranului, dar Israelul foloseşte deja acest presupus atac pentru o potenţială escaladare.

În ultimele săptămâni, Tel Aviv a făcut presiuni pentru a forma un pact de securitate militară cu statele din Golf împotriva Teheranului. În timp ce interesele sale sunt vizate în Golful Oman, Israelul îşi desfăşoară în continuare activitatea obişnuită în Siria şi a răspuns imediat la presupusa agresiune iraniană.

Pe 28 februarie, forţele siriene de apărare aeriană a Damascului au fost activate pentru a respinge un atac israelian, lansat de deasupra înălţimilor Golan, ocupate de Israel. Forţele aeriene israeliene au vizat, probabil, presupuse ţinte iraniene, dar Israelul nu a furnizat niciun comentariu cu privire la această operaţiune.

Ministrul israelian al Apărării, Benny Ganz, a declarat că Israelul ia măsuri „aproape săptămânal” de prevenire a expansiunii influenţei iraniene în Siria. Cu toate acestea, aparent cel puţin, măsurile dau roade, întrucât Benjamin Netanyahu a susţinut că Israelul „câştigă războiul” împotriva Iranului.

Un alt aliat informal israelian - Arabia Saudită - este şi ea sub presiuni din partea Axei Rezistenţei.

Miliţiile Ansar Allah din Yemen - cunoscute sub numele de Houthi - au anunţat că Forţele lor Aeriene au efectuat o operaţiune la scară largă în Regat pe 28 februarie. Operaţiunea, denumită „Echilibrul de descurajare 5”, a vizat poziţii militare din Riad. În total, un purtător de cuvânt Houthi a declarat că o rachetă balistică Zulfiqar, nouă proiectile Samad-3 şi şase drone Qasef-2K au lovit o reţea de poziţii militare saudite.

Operaţiunea a fost, probabil, un răspuns la creşterea activităţii atacurilor aeriene din Arabia Saudită. Un atac cu avioane de luptă din 28 februarie a generat 5 pierderi în rândul civililor, inclusiv o femeie şi un copil.

În Yemen, pe teren lupta continuă în districtul Marib.

Oraşul Marib şi barajul sunt în prezent inaccesibile, iar Arabia Saudită efectuează din ce în ce mai multe atacuri aeriene şi încălcări ale acordului de încetare a focului cunoscut sub numele de al-Hudaydah.

Există ciocniri masive între Ansar Allah şi forţele conduse de Arabia Saudită în munţii Talaat al-Hamra, Hamajira şi Balaq, analiştii părând să susţină ideea că miliţiile Houthi vor prelua controlul asupra zonei.

Situaţia pare să atingă un punct critic, în care Axa Rezistenţei împinge SUA, Israelul şi ceilalţi aliaţi ai acestora pe toate fronturile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe