Voinescu: Ponta a spus că vine cu întrebări de la Bruxelles, erau, în realitate, solicitări ale CE
alte articole
Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a declarat vineri că aşa zisele întrebări adresate primului ministru de oficialii europeni sunt de fapt ,,solicitări”, adăugând că acest limbaj dublu practicat de Victor Ponta este specific ,,propagandei bolşevice”.
,,După cum bănuiesc că aţi aflat deja mass-media a publicat o informaţie în legătură cu ceea ce domnului Ponta i s-a cerut la Bruxelles. Sesizaţi din ceea ce a apărut în mass-media internaţională că nu e vorba de întrebări. Domnul Ponta ne spusese că o să vină nişte întrebări la care va răspunde el. În realitate sunt solicitări”, a spus el.
,,Nimeni nu mai aşteaptă răspunsuri de la domnul Ponta pentru că nimeni în Europa nu mai crede în domnul Ponta. Toată lumea aşteaptă în acest moment de la domnul Ponta acţiune. Acţiune responsabilă, acţiune care să restabilească echilibrul puterilor şi fundamentele democraţiei în România”, a adăugat democrat-liberalul.
El a mai spus că probabil Victor Ponta şi-a imaginat că poate minţi în Europa aşa cum face în România, numai că acest lucru nu este posibil.
,,Domnul Ponta şi-a imaginat că poate minţi în Europa aşa cum a minţit continuu în România. Numai că acest lucru nu mai e posibil”, a susţinut vicepreşedintele PDL.
Voinescu a declarat că limbajul dublu folosit de primul ministru este specific ,,propagandei şi acţiunii politice bolşevice”.
,,În felul în care funcţionează UE azi, cu România înăuntru nu mai e posibil ca un lider român să practice limbajul dublu. Acest limbaj dublu folosit pe de-o parte cu un set de mesaje în interior, un set de mesaje în exterior vă reamintesc că este specific propagandei şi acţiunii politice bolşevice. Dar astăzi în 2012 nu mai ţine. O fi ţinut în ’45, ’46, anii ’50, dar în 2012 limbajul acesta nu mai ţine”, a susţinut Voinescu.
El a adăugat că ,,din păcate, România este astăzi în poziţia de a fi etichetată în presa internaţională ca fiind oaia neagră a Europei”.
,,Sunt câteva solicitări venite din partea preşedintelui Barosso care în ultimă instanţă ar fi măsuri fireşti pentru restabilirea minimului statului de drept în România şi a unui minim de încredere pe baza căruia românii să vină la urne şi să se exprime. Vor să aibă un stat condus din umbră de Dan Voiculescu sau vor să aibă o justiţie independentă? Despre asta e vorba la referendumul de la sfârşitul acestei luni”, a precizat vicepreşedintele PDL.
Sever Voinescu a menţionat că ,,PDL este în acest moment convins că românii dacă vor fi lăsaţi să-şi exprime liber opţiunea în condiţii constituţionale vor spune <> acestei tentative oribile a USL de subordonare a statului şi de agresare a democraţiei, a libertăţii fiecăruia dintre noi în cele din urmă”.
Comisia Europeană a dat vineri publicităţii câteva dintre cerinţele transmise Guvernului României, în cadrul întrevederii de joi dintre preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi premierul Victor Ponta.
Astfel, CE solicită reinstaurarea puterilor Curţii Constituţionale, astfel încât instanţa să poată decide asupra constituţionalităţii deciziilor adoptate de Parlament. Mai exact, CE a cerut anularea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 38/2012 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, publicată în Monitorul Oficial din 4 iulie.
Ordonanţa a modificat alineatul (1) al articolului 27 din Legea nr. 47/1992 astfel: Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori.
Executivul european nu este de acord cu folosirea ordonanţelor de urgenţă în situaţii care nu sunt urgente. În plus, cere ca ordonanţele de urgenţă să nu mai fie utilizate în decizii care afectează statutul instituţiilor fundamentale ale statului şi Constituţia.
De asemenea, Guvernul de la Bucureşti nu trebuie să publice în mod selectiv în Monitorul Oficial pentru a-şi atinge obiective politice şi, în special, pentru a evita aplicarea unor decizii ale instanţelor.
Bruxelles-ul mai doreşte un angajament ferm privind respectarea independenţei justiţiei, în special din partea autorităţilor publice.
O altă cerinţă vizează numirea unui Avocat al Poporului de o manieră transparentă şi care să se bucure de sprijinul tuturor partidelor politice.
Guvernul a solicitat şi a primit de la preşedintele Comisiei Europene un set de întrebări despre evenimentele din ultimele zile de la Bucureşti, urmând ca mâine (n.r.-vineri) să trimitem răspunsul către Comisie, a anunţat joi, la Bruxelles, premierul Victor Ponta, după întâlnirea cu Jose Manuel Barroso.
Victor Ponta a declarat că va furniza urgent angajamentele luate la Bruxelles în scris, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, după întrevederea de joi dintre preşedintele CE, Jose Manuel Barroso şi premierul român.
”Preşedintele Barroso a apreciat asigurările date de premierul Ponta potrivit cărora măsurile ce cad în responsabilitatea Guvernului vor fi luate imediat şi că nu se va precupeţi niciun efort pentru ca să existe un angajament similar şi din partea celorlalte instituţii româneşti. Primul-ministru Ponta a declarat că va furniza aceste angajamente în scris urgent”, se arată în comunicat.
”Comisia Europeană îşi va publica raportul de monitorizare din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în data de 18 iulie 2012, raport în care va trece în revistă progresele înregistrate de România în ultimii 5 ani, inclusiv evoluţiile recente”, potrivit comunicatului.