Voineagu a fost demis de la şefia INS, interimatul va fi asigurat de vicepreşedintele instituţiei
alte articole
Premierul Victor Ponta a semnat vineri seară decizia prin care Vergil Voineagu este demis din funcţia de preşedinte al INS, atribuţiile acestuia fiind preluate interimar de vicepreşedintele instituţiei, Beatrix Gered.
„La intrarea în vigoare a prezentei decizii, doamna Gered Beatrix vicepreşedinte al Institutului Naţional de Statistică este este desemnată să exercite atribuţiile preşedintelui INS până la numirea preşedintelui instituţiei, în condiţiile legii”, se precizează într-o decizie semnată de premierul Victor Ponta şi publicată în Monitorul Oficial. Printr-o altă decizie, Vergil G Voineagu a fost destituit din funcţia de preşedinte al INS.
Premierul Victor Ponta a declarat joi seară că INS a greşit PIB-ul pe 2011-2012 cu 20 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă pentru 2013 că Guvernul trebuie să reducă cheltuielile bugetare cu aproape un miliard de lei.
Diferenţele între versiunile de estimare a PIB, respectiv provizorie (la 70 de zile), semidefinitivă (la 9 luni) şi definitivă (la 21 luni) sunt inerente şi nu sunt generate de erori de calcul, se arată într-un comunicat al Institului Naţional de Statistică. De altfel, INS a venit şi cu explicaţii detaliate de natură metodologică şi procedurală referitoare la diferenţele dintre varianta semidefinitivă şi provizorie pentru PIB pe anul 2011. Astfel, la estimarea PIB - varianta provizorie - INS precizează că se utilizează într-o mare masură surse indirecte, metode de estimare şi extrapolare – în lipsa unor date primare complete, nedisponibile în momentul calculării PIB în variantă provizorie. PIB, în varianta provizorie, a fost estimat la 578,551 miliarde lei. Pentru varianta semidefinitivă în calculul PIB s-au utilizat surse de date primare disponibile mai complete şi mai detaliate faţă de varianta provizorie. În varianta semidefinitivă, PIB a fost estimat la 556,708 miliarde lei.
INS mai arată că pentru anul 2011, din analiza rezultatelor economice agregate pe baza surselor de date disponibile, a rezultat o creştere a ponderii consumului intermediar în productie, de la 61,3% (pondere estimată pentru anul 2010 şi utilizată la varianta provizorie 2011) la 64,6% (pondere calculata pe baza surselor complete de date) în varianta semidefinitiva. Cea mai mare contribuţie la creşterea consumului intermediar au avut-o societăţile nefinanciare (intreprinderi) ceea ce a condus la o majorare a consumului intermediar nominal pentru anul 2011, şi implicit o reducere a valorii adaugate brute si a PIB cu aproximativ 26 miliarde lei. Aceasta pondere mare s-a mai înregistrat în perioada 1995-1997. În anii care au urmat consumul intermediar nu a reprezentat mai mult de 59-62% din valoarea producţiei. ”Majorarea nu a putut fi anticipată la varianta provizorie din lipsa oricaror informatii privind consumurile intermediare efective pentru anul 2011”, spun cei de la INS.