Cabat: Conducerea INS nu trebuia demisă, metodologia de calcul a PIB a fost aceeaşi în fiecare an

Epoch Times România
04.01.2013

Conducerea Institutului Naţional de Statistică (INS) nu trebuia demisă, în condiţiile în care metodologia de calcul a PIB a fost aceeaşi în fiecare an, însă datele primite de instituţie probabil că "au fost mai puţin corecte", a declarat analistul financiar Dragoş Cabat.

"Ideal este ca între datele preliminare, cele revizuite şi cele finale, diferenţele să nu fie semnificative. Pentru 2011 se pare că diferenţele au fost destul de mari, eroarea fiind destul de ridicată, de 4%. De obicei eroarea este de 1%, cel mult 1,5% între datele preliminare, cele revizuite şi apoi cele finale. Conducerea INS nu trebuia demisă, deoarece metodologia de calcul a fost aceeaşi de la an la an, iar aceste diferenţe sunt acceptate de toate institutele de statistică. Orice faci pe bază statistică, neavând toate datele, ci doar o parte dintre ele, faci nişte estimări. După aceea, pe măsură ce prelucrezi mai multe date, estimările acestea devin mai corecte. Metodologia este aceeaşi, nu este de vină statisticianul. Ideea că a greşit nu există", a declarat managing partner al Financial View, Dragoş Cabat.

Acesta susţine că metodologia de calcul a fost la fel însă, probabil, "schimbarea structurii PIB, modul cum au raportat contribuabil firmele" şi altele asemenea cauze au dus la acest rezultat.

"Întotdeauna se dau nişte date estimate, după care se revizuiesc. Sigur, contează care este procentul de eroare, care sunt diferenţele între datele estimate şi datele finale", a mai spus analistul financiar.

Cabat a subliniat că datele finale se dau de obicei după 1,5 ani, chiar doi ani. "Aşa face şi Banca Naţională a României pentru anumiţi indicatori care se calculează statistic. Nu cred că a fost vina reprezentanţilor INS, ei aplică aceeaşi procedură mereu", a mai spus analistul financiar.

Acesta susţine că asemenea eroare ar fi putut apărea şi din cauză că o parte din economia la negru s-a transformat în economie contabilizată sau invers. "Şi de aici pot apărea aceste variaţii de la an la an", a mai spus Cabat.

Premierul Victor Ponta a anunţat vineri, la începutul şedinţei de guvern, că a decis să demită conducerea Institutului Naţional de Statistică, întrucât a furnizat date greşite cu privire la PIB-ul pe 2011, drept urmare în 2013 Guvernul trebuie să reducă cheltuielile bugetare cu un miliard de lei.

“Am cerut secretarului general al Guvernului, o să înlocuiesc conducerea INS. Vreau să fie acolo nişte oameni ca să ne putem baza pe ceea ce spun, fie că e vorba de PIB, fie că e vorba de câţi cetăţeni sunt în această ţară. Nu ne putem juca cu aceste cifre”, a declarat Victor Ponta.

Primul ministru şi-a argumentat decizia prin faptul că Institutul Naţional de Statistică şi Comisia Naţională de Prognoză au greşit estimarea PIB pe minus. „Eu nu cred neapărat, sau nu am probe să cred că e vorba de o intenţie, dar e o greşeală gravă. În 2011 am avut cu 20 miliarde lei mai puţin în PIB, asta înseamnă că anul ăsta mai trebuie să tăiem un miliard de lei, ca să ne putem înscrie în ţinta de deficit”, a explicat Ponta. În context, el a preciztat că nu crede că „e vina dl Boc, dar nici a noastră că trebuie să tăiem un minilard de la cheltuieli”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor