Voinea: Statul nu pierde bani prin aplicarea măsurii privind plata TVA la încasarea facturii

Prin aplicarea măsurii privind plata TVA doar la încasarea facturii, statul nu pierde bani, a declarat luni Liviu Voinea, secretar de stat în cadrul MFP, precizând că 92% dintre firmele din România au cifra de afaceri sub 500.000 de euro, prag luat în calcul pentru acordarea acestei facilităţi.

"Riscul de flux financiar negativ este zero pe relaţia directă între companii private şi este extrem de mic pe relaţia cu statul, stimulând statul să plătească la timp facturile către micii întreprinzători", a spus reprezentantul MFP. Potrivit acestuia, 92% dintre firmele din România au cifră de afaceri sub 500.000 de euro.

„În prezent, o firmă A cu o cifră de afaceri sub 500.000 de euro emite o factură către firma B, firmă mai mare. Firma A trebuie să plătească imediat TVA-ul la stat, iar firma B îşi deduce imediat TVA-ul de la stat. Prin implementarea plăţii TVA-ului la încasare, prima firmă care a emis factura nu va plăti TVA decât la încasarea facturii, iar cea dea doua firmă nu va putea să îşi deducă TVA-ul decât în momentul în care face dovada plăţii prin bancă. Acesta este motivul pentru care nu există gaură la buget, pentru că statul nu mai colectează imediat de la IMM, dar nici nu mai debitează firma mare, care amână plăţile către IMM”, a explicat Liviu Voinea.

El a precizat că, în cadrul MFP, au fost analizate toate scenariile posibile şi că există o singură situaţie potenţială de flux negativ temporar de venituri şi anume atunci când la capătul liniei se găseşte o instituţie publică, întrucât aceasta nu decontează TVA. „Principalele relaţii sunt cu distribuitorii de medicamente şi cu marii constructori, însă aceste două categorii au peste 500.000 euro cifră de afaceri”; a adăugat reprezentantul MFP.

În context, Voinea a precizat că „Guvernul va implementa în lunile următoare directiva europeană care obligă statul să facă plăţi în 30 de zile, ceea ce înseamnă că nu vom afea flux negativ”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie