Firmele cu cifra de afaceri sub 500.000 euro vor plăti TVA la încasarea facturilor
Firmele cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 euro vor plăti TVA către stat la încasarea facturilor - data de la care se va aplica măsura urmând a fi anunţată după consultările cu partenerii internaţionali, a anunţat luni premierul Ponta.
Condiţia pentru beneficiarii acestei măsuri este ca derularea decontărilor să se facă numai prin sectorul bancar, a precizat primul-ministru.
Ponta a dorit să precizeze că "este o măsură pe care mediul de afaceri a cerut-o de foarte mult timp, o măsură care va influenţa direct activitatea a 92 la sută dintre firmele active" şi le-a cerut jurnaliştilor să nu o critice doar pentru că este dată de Guvernul său. "Reprezintă un oxigen pentru economie, prin facilitarea fluxurilor de lichidităţi pentru economie. Se obţine, de asemenea, reducerea evaziunii fiscale, întrucât dispar mecanismele de rambursare ilegală de TVA – cererile de rambursare se vor face doar după dovada plăţii. Şi, de asemenea, se includ în această categorie numai plăţile făcute prin sistemul bancar, în acest fel reuşim să combatem orice tip de fraudă sau de evaziune fiscală", a subliniat el.
Ponta şi ministrul de Finanţe au fost întrebaţi cum vor fi acoperite eventuale lipsuri în buget în urma acestei măsuri. "Nu va fi un impact bugetar negativ, sunt făcute calcule de către specialiştii noştri. De asemenea, am înaintat documentele aferente de documentare către instituţiile financiare internaţionale. Ele examinează şi avem nişte semnale pozitive, aşa încât cu ocazia vizitei, care va dura 7-8-9 zile, vom finaliza discuţiile. Deci nu există un impact negativ pentru că o firmă care plăteşte la încasare TVA-ul, ea nu este eligibilă pentru a şi-l deduce pentru ceea ce a cumpărat, ceea ce a achiziţionat decât dacă, la rândul ei, şi-a plătit furnizorii. Deci este o simetrie care acum se situează la momentul facturării, iar acum se mută la momentul încasării", a precizat Florin Georgescu.
"În acest moment, prin grija Ministerului de Finanţe, avem asigurată finanţarea deficitului şi a datoriei publice, în aşa fel încât nu mai trebuie să credităm statul din banii firmelor private. Dimpotrivă, le lăsăm să respire şi să trăiască, stopăm lanţul acesta de blocaj", a arătat şi Ponta.