Voiculescu cere Avocatului Poporului să atace la CCR Legea referitoare la demiterea preşedintelui
alte articole
Preşedintele fondator al Partidului Conservator, senatorul Dan Voiculescu, solicită Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională Legea care modifică majoritatea necesară demiterii preşedintelui României.
Potrivit unui comunicat, senatorul Dan Voiculescu a adresat Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, promulgată de preşedintele României în data de 9 aprilie.
"Domnule Avocat al Poporului, în exercitarea atribuţiilor funcţiei dumneavoastră, prevăzute de Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului, republicată, vă solicit să sesizaţi Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, promulgată de Preşedintele României în data de 9 aprilie 2012", se arată în solicitarea liderului conservator.
Potrivit acestuia, cu prilejul soluţionării cererii de reexaminare formulate de preşedintele României, "Parlamentul României a depăşit limitele învestirii".
"În Cererea de reexaminare a Legii privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, adresată, în data de 27 noiembrie 2009, preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, preşedintele României, Traian Băsescu, a solicitat reexaminarea în sensul aprobării Ordonanţei de urgenţă, argumentând: necesitatea instituirii "unui termen înăuntrul căruia Parlamentul ar trebui să-şi dea avizul asupra textului referendumului propus de Preşedinte", necesitatea instituirii posibilităţii "organizării şi desfăşurării referendumului în cadrul aceloraşi secţii de votare privind alegerile parlamentare şi prezidenţiale";
necesitatea "înlocuirii textelor declarate neconstituţionale referitoare la majoritatea parlamentară necesară adoptării hotărârii pentru exprimarea punctului de vedere asupra referendumului iniţiat de şeful statului". Aşadar, în Cererea de reexaminare, Preşedintele României nu a solicitat nicio modificare sau completare a textului Legii, rezumându-se exclusiv la aprobarea actului normativ în forma retrimisă Parlamentului", se arată în textul solicitării trimise Avocatului Poporului de Dan Voiculescu.
Acesta a arătat că Parlamentul, depăşind limitele învestirii, a modificat textul actului normativ în sensul schimbării majorităţii voturilor necesare pentru aprobarea referendumului privind demiterea preşedintelui României - aspect care excede, în mod evident, conţinutul cererii de reexaminare.
"În conformitate cu decizia Curţii Constituţionale nr.355/4.04.2007, publicată în Monitorul Oficial nr. 318/11.05.2007, depăşirea limitelor învestirii prin legea de modificare supusă controlului de constituţionalitate, cu prilejul soluţionării de către Parlament a cererii de reexaminare formulate de Preşedintele României, este neconstituţională", a adăugat Dan Voiculescu.
Pentru considerentele arătate, Curtea constată că toate prevederile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt neconstituţionale.
El a adăugat că, la nivel constituţional, este consacrat principiul alegerii preşedintelui României cu majoritatea simplă a voturilor valabil exprimate.
"Implicit, asumând principiul simetriei juridice şi imperativul echivalenţei garanţiilor constituţionale necesare pentru validarea alegerii, respectiv, a demiterii preşedintelui României, instituirea unui regim excesiv pentru validarea referendumului privind demiterea constituie o încălcare a Constituţiei României. Prin conţinutul art. 10 punctul 1š din Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, se instituie diferenţe nejustificate şi neconstituţionale între, pe de o parte, condiţiile de validare a referendumului naţional pentru demiterea preşedintelui şi, pe de altă parte, referendumul pentru revizuirea Constituţiei şi referendumul cu privire la probleme de interes naţional. Referendumul reprezintă una dintre cele două modalităţi fundamentale de exercitare a suveranităţii naţionale de către popor, titularul acesteia. Orice îngrădire excesivă a condiţiilor de organizare, de desfăşurare sau de punere în valoare a voinţei populare exprimate prin referendum reprezintă o limitare a exercitării suveranităţii", se mai spune în textul citat.
Potrivit sursei citate, Legea fundamentală nu instituie nicio formă de tratament diferenţiat în interiorul instituţiei referendumului naţional.
"În egală măsură, o eventuală aliniere a regulilor referendumului pentru revizuirea Constituţiei sau pentru o problemă de interes naţional la noua condiţie (a referendumului pentru demitere) nu ar fi acceptabilă pentru că ar transforma consultarea directă a populaţiei într-un obiectiv irealizabil practic, golind de conţinut instituţia referendumului naţional. Aşa cum reţine constant Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prioritatea oricărui stat de drept o reprezintă garantarea drepturilor "concrete şi efective" ale cetăţeanului, nu pe cele "teoretice şi iluzorii", mai argumentează preşedintele fondator al PC.