Hunor Kelemen: Nu se poate da un aviz pentru tot perimetrul la Roşia Montană, indiferent cine şi ce doreşte

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. (www.kelemenhunor.ro)

Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, a afirmat miercuri că ministerul pe care îl conduce nu poate da un aviz pentru tot perimetrul la Roşia Montană, în cazul proiectului de exploatare minieră, pentru că pentru Masivul Orlea nu a fost făcută descărcarea de sarcină arheologică.

"Nu se poate da avizul repede. Trebuie să faci o analiză. Şi noi asta am făcut şi ne-am asumat nişte riscuri, inclusiv eu la Ministerul Culturii. Eu pot să vă spun că nu se poate da un aviz pentru tot perimetrul la Roşia Montană, indiferent cine şi ce doreşte, fiindcă pentru Orlea încă nu s-a făcut descărcare de sarcină arheologică, fiindcă nu au făcut cercetarea arheologică. Dacă luăm doar pentru Ministerul Culturii, eu pot să vă spun că pentru Orlea, pentru Masivul Orlea, nu se poate da nici măcar avizul de la Ministerul Culturii", a spus Kelemen, la Antena 3, întrebat dacă a privit mesajul preşedintelui Traian Băsescu de marţi ca pe o presiune asupra UDMR, pentru a se da avizele mai repede în cazul proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană.

El a precizat că Ministerul Mediului trebuie să dea avizele, după cele date de Ministerul Culturii.

Întrebat dacă se poate spune că el blochează proiectul Roşia Montană, ministrul Culturii a răspuns: "Nu eu fac cercetarea arheologică, ci face investitorul. Dacă nu vine cu cercetarea arheologică, eu nu pot să merg mai departe".

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut marţi membrilor Guvernului să dea "rapid" avize în cazul exploatării de la Roşia Montană, dar în deplină cunoştinţă de cauză sau să spună "nu" investitorului, pentru a putea fi închis subiectul şi să nu mai stea în dezbatere publică.

"În următorii ani şi eu spun cinci ani, România nu se poate bizui pe relansarea investiţiilor străine, ori a aştepta cinci ani să vedem ce se întâmplă pentru a crea noi locuri de muncă - eu înmulţesc simplu deficitul fondului de pensii pentru că statul român blochează crearea de locuri de muncă pe fondul demagogiei mass-mediei. Eu înmulţesc simplu 3,6 miliarde deficit la fondul de pensii cu cinci ani. Şi constatăm că sunt 18 miliarde de euro şi mă întorc de unde am plecat: din 1997 autorităţile române plimbă responsabilitatea de la unul la altul pentru Roşia Montană. Ceea ce vă cer, domnule ministru şi stimaţi membri ai guvernului, dacă este fezabilă exploatarea de la Roşia Montană şi credeţi că prin creare de locuri de muncă facem un bine României, daţi rapid avize, sigur, în deplină cunoştinţă de cauză; dacă nu, spuneţi "nu" investitorului, pentru că fiecare zi în care întârziem şi plimbăm actele de la o instituţie la alta ne va costa enorm în viitorul proces", a spus şeful statului, marţi, la Palatul Cotroceni, la depunerea jurământului de învestitură de către noul ministru al Mediului, Attila Korodi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne