VLT observă nebuloasa Carina prin infraroşu
Imaginea cea mai detaliată prin infraroşu a nebuloasei Carina, o regiune cu stele în formare din Calea Lactee, a fost capturată de Very Large Telescope (VLT) al Observatorului European Sudic (ESO), dezvăluind numeroase obiecte neobservate anterior.
Acest nor de praf şi gaz se află la aproximativ 7500 de ani-lumină distanţă de Pământ şi găzduieşte unele dintre cele mai strălucitoare şi mai grele stele cunoscute, cum ar fi Eta Carinae, făcându-l popular printre astronomii care studiază evoluţia stelară.
Eta Carinae poate fi văzută în colţul din stânga jos al imaginii, învăluită într-un nor de gaz ce străluceşte datorită radiaţiilor ultraviolete luminoase intense ale stelei gigant. Noi regiuni de formare a stelelor apar ca pete întunecate de praf care nu pot fi străpunse nici de infraroşu.
Deşi învăluite de nori groşi în lumină vizibilă, viziunea puternică a VLT, combinată cu o cameră cu infraroşu, HAWK-I, a expus multe caracteristici care nu au mai fost observate înainte, cum ar fi un mic grup de stele gălbui în partea stânga a imaginii.
Aproape de centrul imaginii este Trumpler 14, un cluster de stele strălucitoare ce nu pot fi văzute în lumină vizibilă.