VLT observă nebuloasa Carina prin infraroşu

Nebuloasa Carina Nebula, o regiune masivă de stele în formare, fotografiată în infraroşu cu ajutorul camerei HAWK-I a telescopului VLT ESO.
Nebuloasa Carina Nebula, o regiune masivă de stele în formare, fotografiată în infraroşu cu ajutorul camerei HAWK-I a telescopului VLT ESO. (ESO / T. Preibisch)

Imaginea cea mai detaliată prin infraroşu a nebuloasei Carina, o regiune cu stele în formare din Calea Lactee, a fost capturată de Very Large Telescope (VLT) al Observatorului European Sudic (ESO), dezvăluind numeroase obiecte neobservate anterior.

Acest nor de praf şi gaz se află la aproximativ 7500 de ani-lumină distanţă de Pământ şi găzduieşte unele dintre cele mai strălucitoare şi mai grele stele cunoscute, cum ar fi Eta Carinae, făcându-l popular printre astronomii care studiază evoluţia stelară.

Eta Carinae poate fi văzută în colţul din stânga jos al imaginii, învăluită într-un nor de gaz ce străluceşte datorită radiaţiilor ultraviolete luminoase intense ale stelei gigant. Noi regiuni de formare a stelelor apar ca pete întunecate de praf care nu pot fi străpunse nici de infraroşu.

Deşi învăluite de nori groşi în lumină vizibilă, viziunea puternică a VLT, combinată cu o cameră cu infraroşu, HAWK-I, a expus multe caracteristici care nu au mai fost observate înainte, cum ar fi un mic grup de stele gălbui în partea stânga a imaginii.

Aproape de centrul imaginii este Trumpler 14, un cluster de stele strălucitoare ce nu pot fi văzute în lumină vizibilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură