Vladimir Putin reface URSS şi Imperiul Rus (revista presei din R.Moldova)

Rusia nu renunţă la vechile practici imperiale de a-şi construi relaţiile cu vecinii şi se comportă 'în vechiul stil imperial' cu fostele republici sovietice, considerându-le sfera ei de influenţă. O pârghie importantă pe care o foloseşte Rusia pentru a influenţa politica fostelor republici-surori sunt etnicii ruşi şi minorităţile rusofone din aceste ţări, scrie Timpul de miercuri.
(photos.com)
Epoch Times România
11.07.2012

Rusia nu renunţă la vechile practici imperiale de a-şi construi relaţiile cu vecinii şi se comportă 'în vechiul stil imperial' cu fostele republici sovietice, considerându-le sfera ei de influenţă. O pârghie importantă pe care o foloseşte Rusia pentru a influenţa politica fostelor republici-surori sunt etnicii ruşi şi minorităţile rusofone din aceste ţări, scrie Timpul de miercuri.

Editorialistul Constantin Tănase face referire la recenta întrevedere a preşedintelui rus Vladimir Putin cu ambasadorii şi reprezentanţii permanenţi ai Federaţiei Ruse peste hotare. Unul dintre mesajele de bază transmise acestora s-a referit la apărarea drepturilor 'cetăţenilor şi conaţionalilor noştri' aflaţi în afara frontierelor actuale ale Rusiei. Potrivit lui Putin, instituţiile diplomatice şi consulare ale Federaţiei Ruse sunt obligate să-i apere pe aceştia în regim non-stop, să reacţioneze prompt, fără întârziere, la orice doleanţă a lor, să le acorde ajutorul şi sprijinul necesar. Dacă Moscova va adopta un nou regim preferenţial de acordare a cetăţeniei ruşilor din fostele sale colonii, aceasta va însemna că ea, Rusia, încă o dată, îşi va confirma statutul de succesoare de drept a URSS şi a Imperiului Rus, potrivit lui Tănase, care consideră că în această situaţie 'Republica Moldova va avea curajul, în sfârşit, să înainteze Rusiei lista sa istorică de revendicări'

Fondul de rezervă, cheltuit pentru deplasări, recepţii şi manifestări, mai scrie Timpul. Acesta riscă să se transforme dintr-un instrument pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă în unul foarte comod pentru atingerea unor scopuri politice. Pentru lichidarea consecinţelor situaţiilor excepţionale din Fondul de rezervă au fost cheltuite în ultimii doi ani aproximativ 12 milioane lei (un million de dolari), de două ori mai puţin decât pentru deplasări peste hotare, expoziţii şi recepţii, potrivit ziarului.

În curând va fi dată o apreciere din punct de vedere politic, la nivel de stat, a crimelor comise de regimul totalitar comunist, susţine premierul Vlad Filat intr-un interviu publicat miercuri în Adevărul. Potrivit acestuia, a venit vremea pentru condamnarea fermă a crimelor comunismului şi izbăvirea de simbolurile fostei URSS. Şeful guvernului este convins că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, unde se va regăsi alături de România, iar discuţiile despre o eventuală aderare la uniunea euroasiatică sau despre federalizarea ţării nu sunt, în opinia sa, decât speculaţii.

Vlad Filat mai speră că procesele politice interne din România nu vor afecta foarte mult relaţiile şi înţelegerile cu Republica Moldova. 'Sunt nişte relaţii foarte bune. Avem o comunicare excelentă, aşa cum am avut-o pe parcursul acestor trei ani. Le sunt recunoscător autorităţilor române pentru atitudine şi sprijinul pe care ni-l acordă... Regret că există această tensiune politică în România, dar sper că situaţia se va calma şi, indiferent cine e acolo la guvernare, relaţiile cu Republica Moldova vor rămâne o prioritate', a declarat Filat.

Ziarul în limba rusă 'Moldavskie vedomosti' scrie despre audierile ministrului agriculturii Vasile Bumacov privind situaţia din agricultură. Ministrul s-a arătat destul de optimist, menţionând că recolta din acest an nu va fi cu mult mai mică decât media din ultimele două decenii. Pe de altă parte, comuniştii, care au organizat audierile, au apreciat situaţia ca fiind critică, din cauza secetei şi caniculei.

Republica Moldova a împrumutat mai mult decât poate întoarce, scrie un alt ziar în limba rusă, Panorama. Datoria externă a Republicii Moldova este de 5,7 miliarde de dolari, de patru ori mai mare decât Produsul Intern Brut pentru primele trei luni ale anului curent. Majoritatea datoriilor sunt faţă de instituţii financiare, în special Banca Mondială (peste 500 de milioane de dolari) şi Fondul Monetar Internaţional (406 milioane). Republica Moldova mai are datorii faţă de Federaţia Rusă de aproape 100 de milioane de dolari, de SUA - aproape 50 de milioane şi de Japonia - 20 de milioane de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor