Vladimir Putin îşi calmează 'protejaţii' din Ucraina, Kievul este sceptic

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP / Getty Images)

În stadiul actual al crizei ucrainene, schimbarea produsă a fost una la care nimeni nu se aştepta: Vladimir Putin a luat distanţă faţă de separatiştii din Donbas, cărora le-a cerut să-şi tempereze ardoarea în organizarea de referendumuri, noteză cotidianul francez Le Figaro.

'Le cerem reprezentanţilor din sud-estul Ucrainei şi partizanilor federalizării acestei ţări să amâne referendumul prevăzut pentru 11 mai', a declarat preşedintele rus, la finalul întrevederii sale cu Didier Burkhalter, preşedintele elveţian care conduce în prezent Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Un alt scrutin l-ar constitui alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 25 mai de către autorităţile de la Kiev în toată Ucraina. După tragedia din Odesa, Kremlinul îl considera 'absurd' şi în mod anticipat ilegitim. De data aceasta, tonul lui Vladimir Putin este total altul: 'Doresc să subliniez că alegerile prezidenţiale prevăzute pentru 25 mai de Kiev sunt în sine o mişcare în direcţia bună, însă ea nu va servi la nimic dacă cetăţenii din sud-estul Ucrainei nu vor înţelege în ce mod le vor fi garantate drepturile'.

Un vocabular tehnic, aproape aseptic, pentru cineva căruia îi plac atât de mult formulele-şoc, subliniază Le Figaro. De data aceasta, nici pomeneală de 'juntă nazistă', nici de 'fascişti însetaţi de sânge'. Discursul este unul sec, chiar unul ce inspiră încredere. 'Ni se spune că soldaţii noştri de la frontieră sunt un factor de îngrijorare. Prin urmare, i-am retras. Ei sunt la bazele lor obişnuite, acest lucru poate fi uşor verificat, se vede totul din spaţiu', a spus Putin, amintind de asemenea despre rolul Rusiei în eliberarea observatorilor OSCE reţinuţi ostatici de către rebeli proruşi la Slaviansk.

Cu toate acestea, Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi Casa Albă au dezminţit imediat retragerea celor 40.000 de militari comasaţi la frontiere. 'Deocamdată, nu există dovezi', a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al preşedintelui american Barack Obama, Josh Earnest, înainte de a sublinia 'vom primi în mod favorabil o retragere semnificativă şi transparentă'.

Oricum, este evident că preşedintele rus a validat 'foia de parcurs' în patru puncte, negociată de OSCE: 'încetarea focului, dezarmarea, dialogul, alegerile'. Un 'adevărat dialog pan-naţional', a insistat Vladimir Putin, declarându-şi sprijinul total pentru propunerea cancelarului federal al Germaniei, Angela Merkel, de a organiza mese rotunde între autorităţile de la Kiev şi reprezentanţi ai regiunilor şi încheindu-şi expozeul printr-un zâmbet, acompaniat de un 'asta-i tot'.

'Nu există o foaie de parcurs mai realistă. Aceasta nu este o conferinţă pe urmele trasate de Geneva 2. Aici este vorba despre o abordare mai pragmatică, un pic mai 'elveţiană'. Este propus un plan cu ale cărui puncte s-a căzut de acord pentru a putea avansa', a declarat, la rândul său Didier Burkhalter.

Dacă este să i se dea crezare lui Vladimir Putin, numitorul comun nu este atât de neînsemnat. 'Abordările noastre se suprapun în mod considerabil', şi-a exprimat liderul rus mulţumirea.

Trebuie spus că preşedintele elveţian, care a fost prezent în 7 februarie la festivităţile de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci, a ştiut să-şi aleagă cuvintele. Odesa? 'O tragedie a exceselor', a spus Burkhalter, înainte de a-i îndemna pe toţi 'liderii semnatari ai acordului de la Geneva', inclusiv SUA şi UE, să condamne în mod clar violenţele, indiferent cine ar fi autorii lor.

Ca semn al acestei acalmii, pieţele financiare au salutat imediat respectivele declaraţii, constată Le Figaro. La sfârşitul zilei, Micex şi RTS, ci doi principali indici ai Bursei de la Moscova, au crescut cu circa 5%, iar rubla s-a apreciat substanţial faţă de euro şi dolar.

La Kiev, însă, frumoasele declaraţii ale liderului de la Kremlin nu au convins câtuşi de puţin. 'Vladimir Vladimirovici (Putin), nu dă bine să lansaţi vorbe în vânt, sunteţi preşedintele unei mai ţări', a replicat premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, citat de Interfax-Ukraina. Şi a adăugat, ironic: 'Ar fi fost bine dacă preşedintele rus ar fi fost informat că niciun referendum nu este prevăzut să aibă lor în Ucraina la 11 mai'.