Vladimir Putin cere forţelor armate să intre în regiunile separatiste pentru "menţinerea păcii"

Pe fondul intensificării propagandei Moscovei la adresa Ucrainei din ultimele zile, survenit după un discurs în care Putin a anulat, practic, suveranitatea Kievului, ordinul echivalează cu o invazie
Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013 (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)
A.P.
22.02.2022

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat, luni seara, armatei Rusiei să acţioneze ca forţă de menţinere a păcii în două regiuni separatiste ale Ucrainei, la doar câteva ore după ce le-a recunoscut independenţa, încălcând legislaţia internaţională.

În două decrete oficiale, Putin a instruit Ministerul Apărării să-şi asume „funcţia de menţinere a păcii” în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Moscova nu a oferit detalii sau dată pentru vreo desfăşurare de forţe pe teritoriul care aparţine de drept Ucrainei, ordinul spunând doar că „intră în vigoare din ziua în care a fost semnat”.

Rusia a masat în ultimele luni zeci de mii de soldaţi în regiunile din apropierea graniţelor Ucrainei, stârnind îngrijorări în Occident cu privire la o eventuală invazie.

Recunoaşterea de către Putin a republicilor separatiste ca independente îngroapă efectiv un fragil acord (Minsk) de pace care - deşi extrem de controversat deoarece consfinţea federalizarea Ucrainei şi urmărea ratarea oricărui efort ucrainean de a adera la NATO sau Uniunea Europeană - reglementa, totuşi, conflictul din estul Ucrainei.

În acelaşi document, Putin a ordonat şi Ministerului său de Externe „să stabilească relaţii diplomatice” cu cele două „republici”.

Luni mai devreme, liderul rus a cerut ca autorităţile de la Kiev să oprească toate operaţiunile militare împotriva rebelilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Putin a recunoscut luni republicile separatiste Doneţk şi Lugansk, în ciuda faptului că ţările occidentale au avertizat în mod repetat că vor impune sancţiuni Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor