Vladimir Putin anunţă că va recunoaşte independenţa regiunilor separatiste ale Ucrainei

Anunţul a fost făcut după o alocuţiune care a minimizat constant suveranitatea Ucrainei
Vladimir Putin (Credit: AFP/Getty Images)
ZACHARY STIEBER, JACK PHILLIPS
21.02.2022

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, la 21 februarie, că Rusia recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

Putin, într-un discurs lung, a spus că va „recunoaşte imediat suveranitatea” republicilor Doneţk şi Lugansk. Luni dimineaţă, liderii celor două zone, care alcătuiesc o mare parte din Donbas, i-au cerut lui Putin să le recunoască independenţa faţă de Ucraina.

În discursul său, Putin a sugerat că Ucraina nu este o ţară reală şi că este alcătuită din pământul „străvechi al Rusiei”. Statul ucrainean modern, a susţinut el, a fost creat de fondatorul sovietic Vladimir Lenin, care a separat în cele din urmă Ucraina de imperiul rus.

„Ucraina nu este doar o ţară vecină pentru noi, Ucraina este o parte a spaţiului nostru cultural”, a afirmat Putin, sugerând că prăbuşirea Uniunii Sovietice din 1991 a determinat ca Rusia să fie „jefuită” de Ucraina. Acum, Ucraina este o „colonie SUA” cu un „regim marionetă” la conducere, a mai spus liderul rus.

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, ca răspuns, a spus că declaraţia lui Putin de a recunoaşte cele două regiuni ca fiind independente este o încălcare a dreptului internaţional.

„În mod evident, ceea ce s-a întâmplat este o veste extrem de proastă... vom contacta urgent aliaţii noştri”, a declarat Johnson reporterilor la o conferinţă de presă, luni.

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut Moscovei să nu ia decizia şi a susţinut că ar putea fi un precursor pentru anexarea, de către Rusia, a regiunilor Doneţk şi Lugansk.

„Dacă există anexare vor exista sancţiuni, iar dacă există recunoaştere, voi pune sancţiunile pe masă şi miniştrii vor decide”, a declarat Borrell.

Cu câteva ore înainte de anunţul său, Putin a convocat Consiliul de Securitate, pentru a analiza dacă să aprobe cererile forţelor susţinute de Rusia din Doneţk şi Lugansk de a le recunoaşte suveranitatea.

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele consiliului, a declarat la întâlnire că este „evident” că Ucraina nu are nevoie de cele două regiuni şi că majoritatea ruşilor le vor sprijini independenţa. Rusia a oferit deja paşapoarte ruseşti în regim de urgenţă rezidenţilor celor două regiuni, iar Medvedev a subliniat că acum sunt 800.000 de cetăţeni ruşi acolo.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a afirmat că aprobarea cererilor Dumei de către Kremlin „ar echivala cu respingerea totală de către guvernul rus a angajamentelor sale în temeiul acordurilor de la Minsk, care conturează procesul de reintegrare politică, socială şi economică deplină a acelor părţi din regiunea Donbas a Ucrainei, controlată de forţele conduse de Rusia şi de agenţii săi din 2014.”

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat din nou luni, pe Twitter, că toată lumea ar trebui să „se concentreze calm pe eforturile de detensionare”, în ciuda retoricii încărcate emoţional.

Putin s-ar putea întâlni cu preşedintele american Joe Biden după ce Blinken se va reuni cu omologul său pe 24 februarie, potrivit Casei Albe, dar Rusia a descris că este „prematur” să discute despre potenţiala întâlnire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor