Vladimir Putin anunţă că va recunoaşte independenţa regiunilor separatiste ale Ucrainei
alte articole
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, la 21 februarie, că Rusia recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.
Putin, într-un discurs lung, a spus că va „recunoaşte imediat suveranitatea” republicilor Doneţk şi Lugansk. Luni dimineaţă, liderii celor două zone, care alcătuiesc o mare parte din Donbas, i-au cerut lui Putin să le recunoască independenţa faţă de Ucraina.
În discursul său, Putin a sugerat că Ucraina nu este o ţară reală şi că este alcătuită din pământul „străvechi al Rusiei”. Statul ucrainean modern, a susţinut el, a fost creat de fondatorul sovietic Vladimir Lenin, care a separat în cele din urmă Ucraina de imperiul rus.
„Ucraina nu este doar o ţară vecină pentru noi, Ucraina este o parte a spaţiului nostru cultural”, a afirmat Putin, sugerând că prăbuşirea Uniunii Sovietice din 1991 a determinat ca Rusia să fie „jefuită” de Ucraina. Acum, Ucraina este o „colonie SUA” cu un „regim marionetă” la conducere, a mai spus liderul rus.
Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, ca răspuns, a spus că declaraţia lui Putin de a recunoaşte cele două regiuni ca fiind independente este o încălcare a dreptului internaţional.
„În mod evident, ceea ce s-a întâmplat este o veste extrem de proastă... vom contacta urgent aliaţii noştri”, a declarat Johnson reporterilor la o conferinţă de presă, luni.
Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a cerut Moscovei să nu ia decizia şi a susţinut că ar putea fi un precursor pentru anexarea, de către Rusia, a regiunilor Doneţk şi Lugansk.
„Dacă există anexare vor exista sancţiuni, iar dacă există recunoaştere, voi pune sancţiunile pe masă şi miniştrii vor decide”, a declarat Borrell.
Cu câteva ore înainte de anunţul său, Putin a convocat Consiliul de Securitate, pentru a analiza dacă să aprobe cererile forţelor susţinute de Rusia din Doneţk şi Lugansk de a le recunoaşte suveranitatea.
Dmitri Medvedev, vicepreşedintele consiliului, a declarat la întâlnire că este „evident” că Ucraina nu are nevoie de cele două regiuni şi că majoritatea ruşilor le vor sprijini independenţa. Rusia a oferit deja paşapoarte ruseşti în regim de urgenţă rezidenţilor celor două regiuni, iar Medvedev a subliniat că acum sunt 800.000 de cetăţeni ruşi acolo.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a afirmat că aprobarea cererilor Dumei de către Kremlin „ar echivala cu respingerea totală de către guvernul rus a angajamentelor sale în temeiul acordurilor de la Minsk, care conturează procesul de reintegrare politică, socială şi economică deplină a acelor părţi din regiunea Donbas a Ucrainei, controlată de forţele conduse de Rusia şi de agenţii săi din 2014.”
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat din nou luni, pe Twitter, că toată lumea ar trebui să „se concentreze calm pe eforturile de detensionare”, în ciuda retoricii încărcate emoţional.
Putin s-ar putea întâlni cu preşedintele american Joe Biden după ce Blinken se va reuni cu omologul său pe 24 februarie, potrivit Casei Albe, dar Rusia a descris că este „prematur” să discute despre potenţiala întâlnire.