Vlad Voiculescu: Spitalele să nu stea până în ultimul moment pentru a semnala lipsa medicamentelor

Andrei Pricopie
24.08.2016

alte articole

Vlad Voiculescu (Facebook)
Andrei Pricopie
24.08.2016

Spitalele ar trebui să nu stea până în ultimul moment pentru a semnala lipsa medicamentelor, a declarat miercuri ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, referindu-se la cazul spitalului oncologic din Capitală, relatează Mediafax.

"Problema lipsei medicamentelor este relativ cunoscută. Problema lipsei acestui medicament, e vorba de un medicament pe nume Lanvis. E important de înţeles desfăşurarea lucrurilor. Producătorul a anunţat de anul trecut deja că are probleme de producţie. Ăsta e un lucru care se întâmplă oriunde în lume.

Ce nu se întâmplă oriunde în lume şi nu ar trebui să se mai întâmple şi la noi este ca spitalele să stea până în ultimul moment şi că ministerul, respectiv autorităţile centrale care pot acţiona, să nu ia măsuri din timp pentru a se asigura că există medicamentele necesare atunci când sunt necesare", a declarat Vlad Voiculescu.

Potrivit tehnocratului, Ministerul Sănătăţii a primit o informare pe data de 18, iar informaţia a fost transmisă în spaţiul public, de către spital, două zile mai târziu.

"Două zile nu sunt în niciun fel, în nicio ţară din lume, suficiente pentru ca Ministerul Sănătăţii să pornească o întreagă procedură de import. Trebuie să ne asigurăm că aceste raportări se fac la timp. (...) În cazul acesta specific, medicamentul exista la Institutul Oncologic Bucureşti, care e fix în aceeaşi curte. Deci practic trebuia întrebat la spitalul vecin. Poate că nu era responsabilitatea medicului, poate că e o chestiune managerială, poate că trebuia noi la minister să acţionăm şi să sunăm la spitale, ceea ce am făcut", a subliniat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că au fost trimise spitalului 100 de tablete de la Constanţa, unde erau pe stoc şi nu erau folosite. ”E o chestiune în primul rând de raportare, să ştim unde e problema, după care e o problemă de monitorizare şi de gestionare a acestor resurse, lucru la care lucrăm. Probabil că cel târziu la începutul săptămânii viitoare, dacă nu mai rapid veţi vedea o soluţie”, a conchis ministrul Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor