Voiculescu: Să ştii că poţi să faci ceva care să ajute mulţi oameni e o adrenalină de care nu am avut parte până acum

Nu poţi să faci reformă în câteva luni, ce poţi să faci este un pic de ordine şi un pic de curăţenie, a explicat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Facebook)

Unele lucruri merg mai greu atunci cînd nu ai un spate politic, o susţinere clară, iar asta e valabil mai ales pentru reforme semnificative. Dar să faci un pic de curăţenie şi să pui puţină ordine se poate, a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, într-un interviu acordat publicaţiei Dilema Veche.

"Pentru noi lucrurile sînt ceva mai simple. Eu nu primesc telefoane de la partid. Pot să-mi aleg singur secretarii de stat. Nu trebuie să accept consilieri impuşi de altcineva. Mi-e greu să-mi dau seama cum aş putea să accept asta în general. Dacă vă uitaţi la oamenii care au intrat în Guvernul Cioloş, pentru mulţi ar fi greu de acceptat aşa ceva: "te pun acolo, dar lucrezi cu x şi y, agenda ta este asta, iar cînd te sun trebuie să fii atent cum răspunzi".

Temele pe care trebuie să le abordăm sînt extrem de dificile şi majoritatea urgente, mai ales la sănătate. Dar am convingerea că facem totul cit de bine putem, cu o echipă în care sînt "cei mai buni oameni din piaţă", cum s-ar spune în lumea comercială", a declarau Vlad Voiculescu.

Întrebat ce poate face Guvernul Cioloş în contextul în care are un mandat atât de scurt, ministrul Sănătăţii a replicat ca şi-a pus şi el această întrebare şi a auzit-o de multe ori.

"Cînd ai un birou plin de hîrtii, şi-ai mai uitat şi nişte mîncare pe el, care nu mai miroase aşa frumos, cel mai greu lucru e să spui că vrei să faci reformă. Nu poţi să faci reformă în cîteva luni. Ce poţi să faci este un pic de ordine şi un pic de curăţenie. Eventual să schiţezi cam cum ar putea să arate acel loc peste cîţiva ani. Asta cred că pot să fac: puţină ordine, puţină curăţenie, să clădesc pe nişte date şi argumente clare, nu pe o viziune politică.

Mi-e greu să-mi dau seama ce viziune ar fi mai potrivită pentru sănătate – socialistă sau liberală. Cred că sănătatea ar trebui scoasă din pradigma asta. La fel şi educaţia. Cred că pur si simplu ar trebui să ne abţinem să judecăm lucrurile, în sănătate şi în educaíe, avînd tot timpul în minte filtrul acesta al unei anumite ideologii", a afirmat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a explicat că, în administraţia românească, ţi se urcă sîngele în cap de trei ori pe zi, cel puţin. "Dar să ştii că poţi să faci ceva care ar putea ajuta mulţi oameni e o adrenalină de care nu am avut parte pînă acum."

Întrebat cînd îşi va încheia mandatul şi ce va face, Vlad Voiculescu a răspuns: "N-am niciun fel de idee. Dar nu vreau să pierd o secundă cu asta acum. Am un pic de treabă."

Pentru a citi integral interviu acordat de Vlad Voiculescu publicaţiei Dilema Veche intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne