Vizita Papei în Liban, o urgenţă în contextul conflictului din Siria şi după asasinarea ambasadorului SUA (AP)

Papa Benedict al XVI-lea (Flash 90 / GPO via Getty Images)
Epoch Times România
13.09.2012

Războiul civil brutal din Siria şi asasinarea, în această săptămână, a ambasadorului SUA la Benghazi, în Libia dau o senzaţie de urgenţă călătoriei pe care Papa Benedict al XVI-lea o va face în Liban începând de vineri, o misiune pe care Suveranul Pontif o descrie drept un pelerinaj de pace în întreaga regiune, scrie miercuri, într-un comentariu, agenţia Associated Press.

Vizita Papei, care va dura trei zile, are loc într-o ţară unde există cel mai mare procent de creştini din Orientul Mijlociu, aproape 40% din populaţia de patru milioane a Libanului, din care catolicii maroniţi sunt cei mai numeroşi.

Vaticanul a subliniat insistenţa Sfântului Părinte pentru un dialog interreligios, ca urmare a morţii ambasadorului american Chris Stevens în Libia, în cursul unor proteste în legătură cu un film ce l-ar ridiculiza pe Profetul Mohamed.

Călătoria Papei survine pe fondul unor temeri potrivit cărora conflictul din Siria s-ar putea extinde în Libanul vecin. În ultimele luni au izbucnit confruntări în Liban între grupuri siriene soldate cu zeci de morţi şi răniţi. Comunitatea creştină din Liban este divizată între susţinători şi opozanţi ai preşedintelui sirian, Bashar Al-Assad.

Printre susţinătorii lui Bashar Al-Assad se află şi fostul premier şi comandant militar Michel Aoun, un aliat puternic al mişcării şiite libaneze Hezbollah.

Liderul Hezbollah, şeicul Hassan Nasrallah, a salutat vizita Papei, apreciind-o drept ''extraordinară şi istorică''.

''Nu ignor situaţia deseori dramatică îndurată de populaţiile din această zonă răvăşită prea mult timp de un conflict neîncetat'', a declarat Sfântul Părinte adresându-se duminică pelerinilor, cărora le-a dat asigurări că vizita sa va avea loc ''sub semnul păcii''.

Cu ocazia vizitei lui Benedict al XVI-lea, autorităţile libaneze au luat măsuri drastice de securitate, suspendând permisele de portarmă, cu excepţia celor ale gărzilor de corp pentru politicieni, şi au limitat deplasările Papei în centrul Libanului şi în zonele de nord cu populaţie creştină ale ţării.

Unele ţări arabe, inclusiv Arabia Saudită şi Qatar, au făcut apel recent la cetăţenii lor să evite deplasările în Liban pe fondul îngrijorărilor în legătură cu recentele violenţe.

Dar purtătorul de cuvânt al Papei, Federico Lombardi, le-a declarat jurnaliştilor în cursul acestei săptămâni că vizita în Liban n-a fost pusă niciodată sub semnul întrebării şi că Suveranul Pontif a făcut cunoscut în mod clar că se aşteaptă la o primire călduroasă. Guvernul libanez a declarat sărbătoare oficială pentru ziua de sâmbătă, în onoarea Papei Benedict al XVI-lea, şi a dat zi liberă pentru zeci de mi de salariaţi şi studenţi, pentru a avea ocazia să-l salute pe Suveranul Pontif.

Benedict al XVI-lea, cel de-al treilea papă care vizitează Libanul, după Paul al VI-lea în 1964 şi Ioan Paul al II-lea în 1997, va discuta în legătură cu preocupările ridicate de episcopii din regiune despre situaţia creştinilor din Orientul Mijlociu.

Războiul, instabilitatea politică şi dificultăţile economice au determinat mii de persoane să plece din comunităţile lor tradiţionale datând de la începuturile creştinismului pe Pământul Sfânt, Irak şi în alte părţi.

Unii clerici din regiune dau vina pe ocupaţia israeliană din teritoriile palestiniene, alţii cred că ascensiunea ''islamului politic'' a devenit o ameninţare pentru situaţia lor.

Evenimentele din timpul ''Primăverii Arabe'' au destabilizat puternic populaţia creştină din Orientul Mijlociu, care se teme că a fost prinsă între focurile de armă ale grupurilor musulmane rivale.

Papa Benedict al XVI-lea, în vârstă de 85 de ani, va fi probabil pus la curent în legătură cu problemele din regiune atunci când se va întâlni cu lideri politici şi religioşi, precum şi cu episcopii săi din regiune.

Federico Lombardi a afirmat că nu este exclus ca Papa să se întâlnească cu susţinători ai Hezbollahului, care, de-a lungul deceniilor, a ajuns de la un grup de rezistenţă antiisraeliană la cea mai puternică forţă politică şi militară din Liban. SUA consideră însă Hezbollahul drept o organizaţie teroristă. Părintele Lombardi a refuzat să spună însă care este poziţia Vaticanului referitoare la Hezbollah.

Siria lui Assad este un aliat crucial al Hezbollahului şi Iranul este cel mai important sponsor al său.

Părintele Lombardi a precizat, de asemenea, că s-ar putea ca Papa să se întâlnească cu refugiaţi sirieni, dar aceasta nu s-a confirmat. Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) afirma marţi că numărul refugiaţilor sirieni care au nevoie de ajutor a ajuns la un sfert de milion, dintre care cel puţin 66.915 în Liban.

Principalul eveniment public al vizitei Papei va fi slujba de duminică de la Beirut, ce va avea loc la malul mării. Armata libaneză a impus, timp de 10 zile, interdicţii privind survolarea oraşului de coastă Jounieh, a regiunii muntoase Harisa şi a împrejurimilor sale. Harisa, celebră datorită statuii sale uriaşe ce-o înfăţişează pe Fecioara Maria, este locul de reşedinţă al ambasadorului Vaticanului, unde va locui Papa Benedict al XVI-lea în timpul şederii sale în Liban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor